Η πτώση της δραστηριότητας διύλισης των ΗΠΑ και οι διαταραχές στο παγκόσμιο εμπόριο έχουν προκαλέσει προβλήματα στον εφοδιασμό ντίζελ τις τελευταίες εβδομάδες, περιορίζοντας τις ιστορικά υψηλές εξαγωγές ντίζελ των ΗΠΑ στην Ευρώπη αυτόν τον μήνα.

Οι δυσκολίες στην εξασφάλιση του ντίζελ των ΗΠΑ περιπλέκουν την υπάρχουσα κρίση εφοδιασμού στην Ευρώπη, η οποία στο παρελθόν βασιζόταν στις εξαγωγές ρωσικών καυσίμων. Οι τιμές ντίζελ στις ΗΠΑ αυξήθηκαν για λίγο σε υψηλό τεσσάρων μηνών άνω των 48 δολαρίων το βαρέλι αυτόν τον μήνα, περιορίζοντας τις ευκαιρίες όσον αφορά στις διαφορές τιμών μεταξύ των αγορών για αποστολή του καυσίμου στην Ευρώπη.

Πολλοί από τους άλλους προμηθευτές της Ευρώπης στη Μέση Ανατολή και την Ασία αναγκάστηκαν να διασχίσουν το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας λόγω των επιθέσεων των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, προσθέτοντας μεγάλες καθυστερήσεις και καθιστώντας το εμπόριο λιγότερο κερδοφόρο.

Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές αμερικανικού ντίζελ μειώθηκαν σχεδόν κατά το ήμισυ αυτόν τον μήνα στα 6,65 εκατομμύρια βαρέλια, από 11,44 εκατομμύρια βαρέλια τον Ιανουάριο, που ήταν το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2017, σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας παρακολούθησης πλοίων Kpler.

“Το ευρωπαϊκό ντίζελ φαίνεται να είναι το βασικό προϊόν που κινδυνεύει λόγω αλλαγής δρομολόγησης των πλοίων και της διαθεσιμότητας σε προμήθειες», ανέφεραν οι αναλυτές της Macquarie σε σημείωμα αυτού του μήνα.

Αλλεπάλληλα προβλήματα με διυλιστήρια

Η πτώση του εμπορίου σημειώθηκε καθώς το διυλιστήριο Whiting της BP στην Ιντιάνα, δυνατότητας διύλισης 435.000 βαρελιών την ημέρα – μια μεγάλη εταιρεία παραγωγής ντίζελ στις ΗΠΑ – αναγκάστηκε να κλείσει στις αρχές Φεβρουαρίου μετά από διακοπές ρεύματος.

Αυτή η διακοπή συνέπεσε με λειτουργικά προβλήματα σε πολλά εργοστάσια στα μέσα Ιανουαρίου, όπως το διυλιστήριο Port Arthur της TotalEnergies στο Τέξας με δυνατότητα διύλισης 238.000 bpd ή το εργοστάσιο της Motiva Enterprises στο Port Arthur, δυνατότητας διύλισης 626.000 bpd, το οποίο υφίστανται προγραμματισμένες ανατροπές.

Τα ποσοστά χρήσης των διυλιστηρίων στις ΗΠΑ μειώθηκαν από σχεδόν 93% στην αρχή του έτους σε 80,6% αυτόν τον μήνα, το χαμηλότερο ποσοστό από τον Δεκέμβριο του 2022, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Ως αποτέλεσμα, η παραγωγή προϊόντων διύλισης των διυλιστηρίων των ΗΠΑ μειώθηκε στα 4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα την εβδομάδα που έληξε στις 9 Φεβρουαρίου, επίσης το χαμηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2022. Τα αποθέματα στις ΗΠΑ μειώθηκαν για πέντε συνεχόμενες εβδομάδες και τώρα βρίσκονται 10% κάτω τον μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας.

Οι τιμές του ντίζελ στη Βορειοδυτική Ευρώπη αυξήθηκαν σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, με μέσο όρο πάνω από 118 δολάρια το βαρέλι, σε σύγκριση με 109 δολάρια τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια