Σε χαμηλό 2,5 ετών έπεσε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Φεβρουάριο, καθώς διαμορφώθηκε σε 3,1% έναντι 3,4% τον Ιανουάριο.

«Η καταπολέμηση του πληθωρισμού κερδίζεται», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ σε ανάρτησή του στο X, πρώην Twitter. «Μέχρι το τέλος του έτους, θα πρέπει να είμαστε κοντά στον στόχο του 2%».

Η ευρεία υποχώρηση προς τον στόχο του 2% της ΕΚΤ έρχεται καθώς οι τιμές της ενέργειας πέφτουν και η οικονομία της Ευρώπης μένει στάσιμη, επισημαίνει το Bloomberg.

Αξιωματούχοι στη Φρανκφούρτη, ωστόσο, προειδοποιούν να μη χαλαρώσει η νομισματική πολιτική πολύ σύντομα, υπό τον φόβο μιας αναζωπύρωσης του πληθωρισμού.

Έχουνξ το βλέμμα προσηλωμένο στους μισθούς και εκτιμούν ότι δεν θα έχουν ξεκάθαρη εικόνα για τα δεδομένα που χρειάζονται πριν από τη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Η ανησυχία είναι ότι οι μεγάλες μισθολογικές αυξήσεις υποδαυλίζουν τον πληθωρισμό των υπηρεσιών, ο οποίος στη Γαλλία υποχώρησε ελαφρά στο 3,1% τον Φεβρουάριο από 3,2% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσίατης χώρας. Ο πληθωρισμός των αγαθών μειώθηκε στο 0,3% από 0,7%.

Οι Γάλλοι καταναλωτές δεν είναι πεπεισμένοι ότι οι πιέσεις στις τιμές θα συνεχίσουν να μειώνονται: Μια έρευνα αυτή την εβδομάδα έδειξε ότι οι προσδοκίες των νοικοκυριών αυξήθηκαν απότομα τον Φεβρουάριο.

Το ευρώ παρέμεινε σταθερό γύρω στο 1,08 δολάριο, κάτι που δεν άλλαξε την άποψη της αγοράς για την κλίμακα και τον ρυθμό των μειώσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ φέτος. Οι traders στοιχηματίζουν ότι η αποκλιμάκωση των επιτοκίων θα ξεκινήσει τον Ιούνιο και στοιχηματίζουν σε μείωση μόλις κάτω από μία ποσοστιαία μονάδα.

Μια έκθεση της γαλλικής στατιστικής αρχής, Insee, έδειξε ότι οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 0,3% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο, καθώς οι δαπάνες για βιομηχανικά προϊόντα μειώθηκαν κατά 1,5%. Οι οικονομολόγοι περίμεναν πτώση 0,2%.

Ωστόσο, υπήρξαν ελαφρώς πιο θετικά νέα για την οικονομία πέρυσι, καθώς το Insee αναθεώρησε τον υπολογισμό του για το ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου στο 0,1% από τη στασιμότητα που είχε προηγουμένως.

Ας σημειωθεί ότι στην Ισπανία ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε επίσης σημαντικά τον Φεβρουάριο, στο 2,9% από 3,5%, αν και κατά τι υψηλότερα από τις προσδοκίες.

Μέσα στην ημέρα σήμερα Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθεί και ο πληθωρισμός της Γερμανίας, που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων θα είναι είσης χαμηλότερος από του Ιανουαρίου.

Στο μεταξύ, αύριο Παρασκευή θα ανακοινώσειο η Eurostat τα στοιχεία για τον πληθωρισμός της ευρωζώνης, με τους αναλυτές να προβλέπουν μείωση στο 2,5% από 2,8%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή