Δικαστήριο της Νέας Υόρκης διέλυσε σχέδιο Πόντσι, γνωστό ως πυραμίδα, που έστησε απόφοιτος MBA του Χάρβαρντ, ο οποίος ζητούσε χρήματα από συναδέλφους αποφοίτους της ξακουστής σχολής, αποσπώντας περισσότερα από 2,9 εκατομμύρια δολάρια.

Η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς δήλωσε την Πέμπτη ότι το γραφείο της εξασφάλισε τη δικαστική απόφαση για πάγωμα των κεφαλαίων που ελέγχει ο Βλαντιμίρ Αρταμόνοφ, αφού ειδοποιήθηκε για την αυτοκτονία ενός από τους πελάτες του που έχασε 100.000 δολάρια, σύμφωνα με τους Financial Times.

Χάρβαρντ: Πρώην CEO της Merck, και συν-CEO της KKR στο διοικητικό συμβούλιο

Η υπόθεση καταδεικνύει πώς ακόμη και άτομα με σπουδές κύρους μπορεί να είναι ευάλωτα σε οικονομικές απάτες και στη χρήση τεχνικών μάρκετινγκ που θηρεύουν δίκτυα αποφοίτων.

Θύματα ακόμη και έμπειροι επενδυτές

Η Τζέιμς είπε ότι ο Αρταμόνοφ είχε συγκεντρώσει χρήματα από τουλάχιστον 29 άτομα, πολλά από τα οποία γνώρισε μέσω των διασυνδέσεών του με το Harvard Business School. «Ακόμη και έμπειροι επενδυτές μπορούν να εξαπατηθούν από απατεώνες, ειδικά όταν οι προσωπικές σχέσεις και τα δίκτυα χρησιμοποιούνται για την οικοδόμηση μιας ψευδούς αίσθησης εμπιστοσύνης», είπε.

«Ο Βλαντιμίρ Αρταμόνοφ χρησιμοποίησε την ιδιότητά του ως αποφοίτου από το Harvard Business School για να μαδήσει τους συμμαθητές του και άλλους, ενώ φαινόταν νόμιμος και αξιόπιστος. Εξαπατούσε τους ανθρώπους κλέβοντας τις επενδύσεις τους, με φρικτές συνέπειες. Σήμερα, σταματήσαμε αυτό το σχέδιο και ενθαρρύνουμε όποιον έχει εξαπατηθεί να έρθει στο γραφείο μου».

Ο Αρταμόνοφ αποφοίτησε με MBA από το Χάρβαρντ το 2003 και από το 2021 αναζητούσε επενδυτές για το Project Information Arbitrage fund του, το οποίο υποσχότανε αποδόσεις έως και 1.000 φορές. Ισχυριζόταν ότι ήταν σε θέση να προσδιορίσει τις επενδύσεις που θα έκανε η Berkshire Hathaway πριν το μάθει η αγορά από δημόσιες καταχωρήσεις πολιτειακής ασφάλισης.

Το σχήμα Πόντσι

Η γενική εισαγγελέας είπε ότι αγόρασε άσχετες βραχυπρόθεσμες προαιρέσεις που γρήγορα απαξιώνονταν και συγκέντρωνε νέα κεφάλαια για να αποζημιώσει προηγούμενους επενδυτές που ζητούσαν πίσω χρήματα, ενώ ξόδευε μερικά από τα κεφάλαια σε διακοπές, ψώνια και φαγητό.

Η Τζέιμς έλαβε μια πρώτη απόφαση που απαγόρευε στον Αρταμόνοφ την «παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, τη συμμετοχή σε δόλιες συμπεριφορές και την ανάληψη και μεταφορά κεφαλαίων από τους τραπεζικούς του λογαριασμούς», και απαιτούσε να παραδώσειι αρχεία για τις έρευνές της. Κάλεσε, επίσης, άλλους επενδυτές να εμφανιστούν και να υποβάλουν καταγγελίες.

Ένας εκπρόσωπος του Harvard Business School είπε: «Μόλις μάθαμε για αυτό σήμερα. Ουδέν περαιτέρω σχόλιο».

Ο Αρταμόνοφ δεν απάντησε στα αιτήματα για σχολιασμό. Το προφίλ του στο LinkedIn δείχνει ότι σπούδασε επίσης ως προπτυχιακός στο Wharton Business School. Εργάστηκε ως επενδυτικός αναλυτής στην Greenlight Capital στη Νέα Υόρκη μέχρι το 2008.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή