Στο κόσμο των στελεχών επιχειρήσεων ένα ΜΒΑ από τo Wharton ήταν το «άγιο δισκοπότηρο». To αποδεικνύει, άλλωστε, καθώς αναδείχτηκε κορυφαίος πάροχος MBA στον κόσμο το 2024, σύμφωνα με την τελευταία κατάταξη των Financial Times των 100 κορυφαίων παγκόσμιων σχολών επιχειρήσεων.

Το αμερικανικό πανεπιστήμιο, που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, ήταν στην κορυφή της αξιολόγησης των FT, η οποία λαμβάνει υπόψη μέτρα όπως η σχέση ποιότητας/τιμής, οι στόχοι σπουδών των αποφοίτων που επιτεύχθηκαν, η φυλετική και διεθνής ποικιλομορφία, η ποιότητα της ακαδημαϊκής έρευνας και οι σχολικές περιβαλλοντικές πολιτικές, καθώς και ο μισθός και oι αυξήσεις στις αμοιβές. Η συμμετοχή των σχολείων είναι εθελοντική.

Wharton: Ποιο είναι το business school που έβγαλε τον Στέφανο Κασσελάκη;

Μετά το Wharton ακολουθεί το Insead στη Γαλλία, στη δεύτερη θέση, μετά το Columbia στη Νέα Υόρκη, το SDA Bocconi στο Μιλάνο και το Iese στη Βαρκελώνη.

Περισσότερες δυσκολίες για αποφοίτους πλέον

Οι απόφοιτοι MBA, πλέον, βρίσκουν περισσότερες δυσκολίες μετά την αποφοίτησή τους. Μετά τις πρόσφατες περικοπές θέσεων εργασίας, σε τράπεζες και εταιρείες τεχνολογίας σε μια περίοδο ευρύτερης αβεβαιότητας στην παγκόσμια οικονομία, η απασχόληση των πτυχιούχων εντός τριών μηνών από την ολοκλήρωση του MBA σε όλες τις σχολές της έρευνας μειώθηκε κατά μέσο όρο στο 89%, σε σύγκριση με το 93% το προηγούμενο έτος.

Η κατάταξη ακολουθεί επίσης μια χρονιά κατά την οποία η ζήτηση για πτυχία ΜΒΑ έχει παραμείνει στάσιμη. Η τελευταία έρευνα από το Graduate Management Admission Council το 2023 δείχνει πτώση 5% στις αιτήσεις για MBA και μια στροφή από το μάθημα με φυσική παρουσία και προς πιο ευέλικτες και διαδικτυακές εναλλακτικές λύσεις.

Το Wharton School, με επικεφαλής την κοσμήτορα Έρικα Τζέιμς, κατατάσσεται στην κορυφή στην κατηγορία έρευνας, μετρούμενο από πρόσφατες δημοσιεύσεις της σχολής σε κορυφαία ακαδημαϊκά και επιχειρηματικά περιοδικά, ακολουθούμενο από το University of Chicago: Booth, Harvard Business School και Columbia Business School.

Υψηλές αμοιβές

Οι απόφοιτοι του Wharton ανέφεραν τους τρίτους υψηλότερους μέσους σταθμισμένους μισθούς στα$ 245.772, προσαρμοσμένοι για τη διεθνή ισοτιμία αγοραστικής δύναμης, τρία χρόνια μετά την αποφοίτηση. Οι απόφοιτοι του Στάνφορντ είχαν το υψηλότερο σταθμισμένο εισόδημα, στα 250.650 δολάρια, με τους αποφοίτους του Χάρβαρντ να βρίσκονται ακριβώς πίσω στα 246.509 δολάρια, ενώ εκείνοι από την Κολούμπια κατά μέσο όρο 232.760 δολάρια.

Μόλις τέσσερις από τις 20 κορυφαίες σχολές επιχειρήσεων που κατατάσσονται με τους υψηλότερους σταθμισμένους μισθούς αποφοίτων προέρχονταν από χώρες εκτός των ΗΠΑ, με επικεφαλής το Insead, νότια του Παρισιού. Οι άλλοι ήταν το SDA Bocconi του Μιλάνου, το Πανεπιστήμιο Χρηματοοικονομικών και Οικονομικών της Σαγκάης και το Ινδικό Ινστιτούτο Διαχείρισης Αχμενταμπάντ.

Το Στάνφορντ, στην Καλιφόρνια, κατατάχθηκε στην κορυφή για τις αξιολογήσεις αποφοίτων των στόχων που επιτεύχθηκαν στο MBA τους, ακολουθούμενο από το Dartmouth College: Tuck στο New Hampshire και το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια: Darden.

Τέσσερα σχολεία των ΗΠΑ βαθμολογήθηκαν υψηλότερα από πρώην μαθητές για την ποιότητα των δικτύων αποφοίτων τους: το Στάνφορντ πρώτο, ακολουθούμενο από το Ντάρτμουτ, το Κορνέλ στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και το Πανεπιστήμιο της Νοτρ Νταμ στην Ιντιάνα.

Οι σχολές MBA προσελκύουν κυρίως άντρες, με κατά μέσο όρο 41% γυναίκες στα 100 σχολεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής
Επικαιρότητα |

Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής

Το πρόγραμμα του συνεδρίου που διοργανώνει το BHMA σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις 12 και 13 Δεκεμβρίου για την πορεία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης – Ζωντανή κάλυψη από το κανάλι του Βήματος στο YouTube