Οι διαπραγματευτές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το αδιέξοδο στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου παρά τις συνομιλίες που επεκτάθηκαν πέρα από το προκαθορισμένο στο Άμπου Ντάμπι.

Η αίσθηση που επικρατούσε μέχρι τότε και μετέφεραν μερικοί εκπρόσωποι από τις συνολικά 160 χώρες που συμμετείχαν, ήταν ότι πρόκειται για έναν θρίαμβο του εθνικού συμφέροντος έναντι της συλλογικής ευθύνης.

ΠΟΕ: Συμφωνία για εξαίρεση του ηλεκτρονικού εμπορίου από τους δασμούς για άλλα 2 χρόνια

Ηλεκτρονικό εμπόριο

Όπως αναφέρει και το Reuters, οι χώρες συμφώνησαν να παρατείνουν ένα μορατόριουμ σχετικά με την επιβολή δασμών στα ψηφιακά αγαθά μέχρι την επόμενη υπουργική διάσκεψη σε δύο χρόνια. Στη συνέχεια, η συμφωνία πρόκειται να λήξει στην αρχή αυτής της συνάντησης, απαιτώντας πιο εκτεταμένες διαπραγματεύσεις.

Αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής, αντιτάχθηκαν στην παράταση του μορατόριουμ στο ηλεκτρονικό εμπόριο που υποστηρίζεται από τη συντριπτική πλειονότητα των χωρών και θεωρείται ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις να αποφύγουν τους δασμούς σε ψηφιακά αγαθά, όπως οι λήψεις ταινιών.

Το θετικό είναι ότι έχει συμφωνηθεί ένα προσχέδιο προγράμματος για μελλοντικές εργασίες πέρα ​​από το Άμπου Ντάμπι.

Επίλυση διαφορών

Οι 160 χώρες συμφώνησαν να δεσμευτούν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις το 2024 για να προσπαθήσουν να επιλύσουν μια κρίση στο σύστημα επίλυσης διαφορών του οποίου το ανώτατο δικαστήριο βρισκόταν σε αδιέξοδο εδώ και τέσσερα χρόνια λόγω της αντίθεσης των ΗΠΑ.

Αυτό σημαίνει ότι πολλές εμπορικές διαφορές δεν έχουν επιλυθεί, καθώς οι χώρες μπορούν να προσφύγουν σε νομικό κενό και οι κανόνες του ΠΟΕ δεν μπορούν να εφαρμοστούν.

Ο υπουργός της Ινδίας Piyush Goyal είπε ότι είναι «λυπηρό οι χώρες να εμποδίζουν τα αποτελέσματα». Δεν ανέφερε ευθέως την Ουάσιγκτον, αλλά είπε ότι είχε επισημάνει την έλλειψη προόδου για τη διόρθωση του συστήματος διαφορών του ΠΟΕ με την εμπορική εκπρόσωπο των ΗΠΑ Κάθριν Τάι σε μια συνάντηση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η Τάι είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για αυτό το θέμα είναι θετικές και έχουν δείξει πρόοδο. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι λένε ότι τα εμπόδια είναι πολλά και είναι ιδιωτικά δύσπιστοι για το ότι θα σημειώσουν πολύ μεγαλύτερη πρόοδο σε ένα έτος προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Μια ομάδα χωρών προσπάθησε να καταλήξει σε μια φιλική συμφωνία, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να αποφύγει την έφεση των διαφορών του ΠΟΕ, αλλά αυτό δεν κέρδισε τη συναίνεση μεταξύ των υπολοίπων που παραβρέθηκαν στο Άμπου Ντάμπι.

Γεωργία

Δεν επετεύχθη συμφωνία στο Άμπου Ντάμπι. Η Ινδία, η οποία αντιμετωπίζει διαμαρτυρίες αγροτών στο εσωτερικό της και έχει εκλογές τον Μάιο, είχε αναζητήσει μια μόνιμη λύση για το δημόσιο απόθεμα (PSH) – όρος που αναφέρεται στις κρατικές πολιτικές για τις προμήθειες τροφίμων με στόχο τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας.

Σε προσχέδιο συμφωνίας προβλέπονταν δύο εναλλακτικές λύσεις. Το ένα είχε στόχο να βρει μια μόνιμη λύση στο ζήτημα σε αυτή τη συνάντηση και το άλλο δεσμεύτηκε να εντατικοποιήσει τις διαπραγματεύσεις και να επεκτείνει σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες τα προνόμια που απολαμβάνει επί του παρόντος μόνο η Ινδία βάσει των κανόνων του ΠΟΕ.

Η γενική διευθύντρια του ΠΟΕ Ngozi Okonjo-Iweala – Reuters

Είδη αλιείας

Ούτε για αυτό επετεύχθη συμφωνία στο Άμπου Ντάμπι. Οι χώρες προσπάθησαν να συμφωνήσουν στο δεύτερο μέρος μιας διεθνούς συμφωνίας του ΠΟΕ για τον περιορισμό των κρατικών επιδοτήσεων που -σύμφωνα με τους επικριτές- ενθαρρύνουν τους βιομηχανικούς αλιευτικούς στόλους να αδειάσουν τους ωκεανούς του κόσμου. Ένα πρώτο μέρος συμφωνήθηκε το 2022 και θα τεθεί σε ισχύ εάν και όταν το επικυρώσουν αρκετές χώρες.

Πολλοί συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένης της Τάι, είδαν αυτό ως το πιο πιθανό θέμα στο οποίο θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία. Οι περιβαλλοντολόγοι λένε ότι είναι ζωτικής σημασίας για τους ωκεανούς του κόσμου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή