Να βάλουν τάξη σε ένα «σκοτεινό» χώρο συναλλαγών προσπαθούν το τελευταίο διάστημα οι Βρυξέλλες, ρυθμίζοντας ένα κενό στους κανόνες διαπραγμάτευσης μετοχών, το οποίο είχε μείνει μετά το Brexit.

Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, η ΕΕ προσπαθεί να κλείσει το κενό στους νέους κανόνες διαπραγμάτευσης μετοχών, επιτρέποντας στους επενδυτές να αγοράσουν και να πουλήσουν απεριόριστες ποσότητες μετοχών σε ιδιωτικούς χώρους διαπραγμάτευσης. Μάλιστα, αυτό το κενό είχε μείνει επί 18 μήνες, πριν καταλάβει η ΕΕ ότι είχε μείνει αρρύθμιστο…

Schroders: «Φοβάστε να επενδύσετε όταν το χρηματιστήριο βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά; Δεν θα έπρεπε!»

Τα Dark Pools είναι ένας ιδιωτικός τύπος συναλλαγών όπου οι επενδυτές μπορούν να αγοράζουν και να πουλούν πακέτα μετοχών χωρίς να είναι ορατά τα ανοίγματά τους και χωρίς να διαταράσσουν την αγορά. Οι περισσότερες συναλλαγές πραγματοποιούνταν σε χώρους συναλλαγών με έδρα το Λονδίνο, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο χαλάρωσε τους κανόνες του για τις «σκοτεινές» συναλλαγές σε μια προσπάθεια να προσελκύσει επενδυτές πίσω στο Λονδίνο.

Τι θα προβλέπουν οι νέοι κανόνες

Σύμφωνα με τους νέους, απλούστερους κανόνες, οι Βρυξέλλες εισάγουν ανώτατο όριο 7% στο ύψος των συναλλαγών μετοχών σε μια εταιρεία εισηγμένη σε χρηματιστήριο της ΕΕ σε μια dark pool. Αυτό θα αντικαταστήσει ένα πιο περίπλοκο σύστημα που είχε δύο όρια.

Τα νέα πρότυπα, θα αποτελούν μέρος της νομοθεσίας Mifir, δεν περιλαμβάνουν τους παλιούς κανόνες που περιέχουν το λεγόμενο διπλό ανώτατο όριο όγκου. Οι κανόνες αναμένεται να οριστικοποιηθούν τον Απρίλιο και να τεθούν σε ισχύ στα τέλη του 2025, αφήνοντας ανοιχτό αυτό το παράθυρο 18 μηνών για απεριόριστες σκοτεινές συναλλαγές, την ώρα μάλιστα που οι κεφαλαιαγορές της ΕΕ υποφέρουν από την πτώση του όγκου συναλλαγών και την έλλειψη εισαγωγών στο χρηματιστήριο.

Ωστόσο, οι ρυθμιστικές αρχές έχουν υποστηρίξει ότι πρέπει να υπάρχει «περαιτέρω σαφήνεια» πριν από τους κανόνες που θα τεθούν σε ισχύ στα τέλη Απριλίου. Εάν δεν γίνουν αλλαγές μέχρι τότε, οι επενδυτές θα μπορούν να διαπραγματεύονται απεριόριστους όγκους σε dark pools για ενάμιση χρόνο.

Η προτίμηση των μεγάλων επενδυτών

Οι επενδυτές συνήθως αρέσκονται στις συναλλαγές στα dark pools επειδή μπορούν να μετακινήσουν μεγάλα πακέτα μετοχών χωρίς να διαταράξουν την αγορά και χωρίς οι συμφωνίες τους να είναι ορατές. Γνωρίζουν μάλιστα τα κενά στους κανόνες της ΕΕ και σπεύδουν να τα εκμεταλλευτούν.

Οι «σκοτεινές» συναλλαγές πραγματοποιούνται συνήθως μακριά από χρηματιστήρια, σε τόπους που διαχειρίζονται μεγάλες τράπεζες όπως η Goldman Sachs, οι οποίες πιθανότατα θα ωφεληθούν από την αύξηση του όγκου συναλλαγών εάν οι ισχύοντες κανόνες της ΕΕ παραμείνουν αμετάβλητοι. Τα χρηματιστήρια συνήθως αντιπαθούν τις «σκοτεινές συναλλαγές» επειδή παρέχουν λιγότερη διαφάνεια στην αγορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές