Στόχο ανάπτυξης «περίπου 5%» για το 2024 θέτει η κινεζική κυβέρνηση, προαναγγέλλοντας παράλληλα την έκδοση «υπερ-μακροπρόθεσμων» ειδικών ομολόγων για μεγάλα έργα, σύμφωνα με την πρώτη «έκθεση εργασίας» τη κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός Li Qiang, ο οποίος παρέδωσε την έκθεση στο κοινοβούλιο της χώρας, δεσμεύτηκε επίσης ότι η Κίνα θα άρει τους περιορισμούς για τις ξένες επενδύσεις στη μεταποίηση.

Η Κίνα όρισε εκ νέου αναλογία ελλείμματος προς ΑΕΠ 3% για το έτος, μετά την αναθεώρηση του σχετικού ποσοστού σε πάνω από 3,8% στα τέλη του περασμένου έτους.

Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα – Τι περιμένουν οι αγορές από την Κίνα

Η έκθεση εργασίας ανέφερε επίσης ότι το Πεκίνο θα εκδώσει 1 τρισεκατομμύριο γιουάν (138,9 δισεκατομμύρια δολάρια) σε «υπερμακράς διάρκειας» ειδικά ομόλογα δημοσίου φέτος για να χρηματοδοτήσει μεγάλα έργα που ευθυγραμμίζονται με τις εθνικές στρατηγικές, ενώ θα εκδοθούν 3,9 τρισεκατομμύρια γιουάν ομόλογα ειδικού σκοπού για τις τοπικές κυβερνήσεις φέτος, 100 δισεκατομμύρια γιουάν περισσότερα από πέρυσι.

«Θα πρέπει να ενισχύσουμε κατάλληλα την ένταση της προληπτικής δημοσιονομικής μας πολιτικής και να βελτιώσουμε την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά της», ανέφερε η έκθεση εργασίας.

Προβληματισμοί

Το έλλειμμα εντός του προϋπολογισμού δεν περιλαμβάνει τα ειδικά ομόλογα, τα τραπεζικά ομόλογα πολιτικής και το χρέος των οχημάτων χρηματοδότησης της τοπικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τη Louise Loo, επικεφαλής οικονομολόγο της Oxford Economics, η οποία την περασμένη εβδομάδα προέβλεψε έλλειμμα 3% έως 3,5%.

Μια έκθεση του ΔΝΤ νωρίτερα φέτος ανέφερε ότι οι συνομιλίες του με Κινέζους αξιωματούχους έδειξαν ότι θεωρούσαν τη δημοσιονομική πολιτική του περασμένου έτους ως προληπτική.

«Τα εξαιρετικά μακροπρόθεσμα ειδικά ομόλογα δημοσίου που εκδίδονται σε δοκιμαστική βάση δεν θα συμπεριληφθούν στο έλλειμμα και μπορούν να εκδοθούν την κατάλληλη στιγμή με βάση τις συνθήκες της αγοράς και τις οικονομικές συνθήκες υπό την τάση μέτριας αύξησης της μόχλευσης της κεντρικής κυβέρνησης για να διασφαλίσει ευελιξία», δήλωσε ο Bruce Pang, επικεφαλής οικονομολόγος για την εταιρεία συμβούλων ακινήτων JLL.

«Μπορεί σταδιακά να αντικαταστήσουν την έκδοση τοπικών ειδικών ομολόγων για να υποστηρίξουν καλύτερα τον μακροπρόθεσμο και μεγάλο στρατηγικό σχεδιασμό της χώρας και την κατασκευή βασικών περιοχών και την υλοποίηση έργων υποδομής μεγάλης κλίμακας», πρόσθεσε.

Δύο Συνεδρίες

Όπως υπογραμμίζει το CNBC, οι στόχοι για το ΑΕΠ και άλλους οικονομικούς δείκτες δημοσιεύθηκαν στο πλαίσιο της έναρξης της ετήσιας συνεδρίασης του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου στο Πεκίνο, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 2.800 εκπρόσωποι την Τρίτη.

Πέρυσι η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 5,2%, καλύπτοντας τον επίσημο στόχο του περίπου 5% . Η συνολική ανάκαμψη από την πανδημία ήταν πιο αργή από ό,τι περίμεναν πολλοί, ενώ η ανάπτυξη αντιμετώπισε επίσης οπισθοδρομήσεις από την πτώση της ακίνητης περιουσίας και των εξαγωγών.

Φέτος, η Κίνα σχεδιάζει να στοχεύσει ένα ποσοστό ανεργίας στις πόλεις γύρω στο 5,5%, τη δημιουργία 12 εκατομμυρίων νέων αστικών θέσεων εργασίας και αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά περίπου 3%. Οι στόχοι του 2024 ήταν οι ίδιοι με αυτούς που τέθηκαν για το 2023.

Το 2023, το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής είπε ότι η χώρα είχε κατά μέσο όρο ποσοστό ανεργίας 5,2% στις πόλεις και δημιούργησε 12,44 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Ωστόσο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,2% εν μέσω της υποτονικής ζήτησης.

Η έκθεση εργασίας τόνισε την ανάγκη «να εξασφαλιστεί τόσο ανάπτυξη υψηλής ποιότητας όσο και μεγαλύτερη ασφάλεια», αποτρέποντας τους κινδύνους και διατηρώντας την κοινωνική σταθερότητα, μεταξύ άλλων καθηκόντων.

Ζήτησε την εφαρμογή των αποφάσεων και των σχεδίων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Εξουδετέρωση κινδύνων

Η έκθεση εργασίας ανέφερε ότι «δημιουργούνται εσωτερικοί μοχλοί ανάπτυξης», αλλά πρόσθεσε ότι η χώρα πρέπει να είναι «καλά προετοιμασμένη για όλους τους κινδύνους και τις προκλήσεις».

Η Κίνα δεσμεύτηκε να βελτιώσει τους μακροπρόθεσμους μηχανισμούς για την πρόληψη και τον έλεγχο των κινδύνων.

«Θα εφαρμόσουμε ένα πακέτο μέτρων για την εκτόνωση των κινδύνων που προκαλούνται από τα υπάρχοντα χρέη και θα προστατεύσουμε από κινδύνους που προκύπτουν από νέα χρέη», ανέφερε το Πεκίνο στην έκθεση εργασίας. «Θα λάβουμε συνετά μέτρα για την εκτόνωση των κινδύνων σε μικρά και μεσαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε ορισμένες περιοχές και θα λάβουμε σκληρά μέτρα κατά των παράνομων οικονομικών δραστηριοτήτων».

Η Κίνα δεσμεύτηκε επίσης να «ανταποκριθεί στις δικαιολογημένες απαιτήσεις χρηματοδότησης των επιχειρήσεων ακινήτων υπό διάφορες μορφές ιδιοκτησίας σε ίση βάση» και «να καταβάλει συντονισμένες προσπάθειες για να εκτονώσει τους κινδύνους του χρέους της τοπικής αυτοδιοίκησης διασφαλίζοντας παράλληλα σταθερή ανάπτυξη».

Τα προβλήματα ακίνητης περιουσίας της Κίνας είναι στενά συνυφασμένα με τα οικονομικά της τοπικής αυτοδιοίκησης, αφού ιστορικά βασίζονταν στις πωλήσεις γης σε κατασκευαστές για σημαντικό μέρος των εσόδων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή