Κολοσσοί όπως η Coca-Cola UK, η Formula One Marketing και η Reckitt ανήκουν στον κατάλογο των κατά συρροή κακοπληρωτών στην Βρετανία, καθώς καθυστερούν κατά μέσο όρο 11ο ημέρες να πληρώσουν τα τιμολόγια βραχυκυκλώνοντας τις μικρότερες επιχειρήσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Times».
Η βρετανική κυβέρνηση θα εφαρμόσει μια σειρά μέτρων για να αντιμετωπίσει το ζήτημα. Ανάμεσα τους είναι η ανάθεση περισσότερων εξουσιών στον Επίτροπο που είναι αρμόδιος για τις μικρές επιχειρήσεις για να μπορεί να διερευνήσει τις καθυστερημένες πληρωμές. Από τον Απρίλιο οι επιχειρήσεις που υποβάλλουν προσφορά για κυβερνητικές συμβάσεις αξίας άνω των 5 εκατομμυρίων λιρών θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι πληρώνουν τα τιμολόγιά τους κατά μέσο όρο εντός 55 ημερών.
Βρετανία: Οι εκλογές έρχονται, οι φόροι μειώνονται, το χρέος μεγαλώνει
Ωστόσο ήδη η έρευνα της Good Business Pays, η οποία διεξάγει εκστρατείες για τη δικαιότερη μεταχείριση των προμηθευτών, ανέλυσε δημόσια αρχεία από περισσότερες από 5.000 εταιρείες για να εντοπίσει τους αργούς πληρωτές.
Τι λένε οι μικρές επιχειρήσεις
«Αυτές οι εταιρείες είναι οι χειρότερες των βρετανικών επιχειρήσεων και σχηματίζουν μια γκαλερί απατεώνων από ανθρώπους που πληρώνουν τις μικρές επιχειρήσεις τους με καθυστέρηση, ή είναι κατά συρροή καθυστερημένοι πληρωτές» τονίζει στην εφημερίδα ο Craig Beaumont, από την Ομοσπονδία Μικρών Επιχειρήσεων.
Περισσότερες από 90 εταιρείες εμφανίζονται στον κατάλογο παρακολούθησης καθυστερημένων πληρωμών κάθε χρόνο από τότε που η αναφορά πληρωμών έγινε υποχρεωτική το 2017, γεγονός που τις καθιστά κατά συρροή καθυστερημένους πληρωτές.
Η Coca-Cola Europacific Partners, η οποία περιλαμβάνει τη βρετανική επιχείρηση, ανέφερε μέσο χρόνο πληρωμής 110 ημέρες. Η Reckitt, ο όμιλος καταναλωτικών αγαθών στον οποίο ανήκουν εμπορικά σήματα όπως τα Dettol και Nurofen, χρειάστηκε 125 ημέρες για να πληρώσει τους προμηθευτές. Η Formula One Marketing, θυγατρική του Formula One Group, πλήρωσε τα τιμολόγιά της σε 124 ημέρες.
Η Liz Barclay, Επίτροπος για τις μικρές επιχειρήσεις, χαρακτήρισε τους χρόνους πληρωμής «κατάφωρα άδικους» για τις μικρές επιχειρήσεις και έγινε πιο γλαφυρή περιγράφοντας ως αλάτι σε μια θανατηφόρα πληγή. «Εκπλήσσομαι που οποιαδήποτε επιχείρηση πιστεύει ότι, σε μια ψηφιακή εποχή όπου είναι δυνατή η σχεδόν άμεση πληρωμή των τιμολογίων, είναι αποδεκτό να πληρώνει σε 90 ημέρες, πόσο μάλλον σε 396 ή 125» είπε χαρακτηριστικά.
Μεταξύ των αργοπληρωτών ήταν η AB InBev UK, μέρος του ομίλου που κατέχει μάρκες μπύρας, όπως η Beck’s και η Budweiser, η οποία πλήρωνε τα τιμολόγιά της σε 116 ημέρες κατά μέσο όρο. Η Mondelez UK Confectionery, ιδιοκτήτρια της Cadbury, άφησε τις μικρές επιχειρήσεις να περιμένουν 102 ημέρες για την πληρωμή τους.
Η αντίδραση των επιχειρήσεων
Σε ανακοίνωσή της, η Formula One υποστήριξε ότι «δεν είναι αλήθεια ότι η Φόρμουλα 1 πληρώνει αργά. Πάνω από τα δύο τρίτα των πληρωμών που πραγματοποιήθηκαν κατά την εν λόγω περίοδο ήταν σε θυγατρικές εταιρείες που ανήκουν εξ ολοκλήρου στη Formula 1 και επομένως η περίοδος διακανονισμού δεν έχει καμία σημασία».
Η ανακοίνωση της Reckitt είναι πιο γενικόλογη. «Η Reckitt δεν έχει καμία σχέση με τις πληρωμές που έχουν γίνει: Έχουμε μια τυποποιημένη παγκόσμια προσέγγιση για τους όρους πληρωμής και υποστηρίζουμε τις ανάγκες των μικρότερων προμηθευτών μας προσφέροντας ευελιξία όπου μπορούμε».
Το κόστος στη βρετανική οικονομία
Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές προς τις μικρές επιχειρήσεις έχουν επιβλαβή αντίκτυπο στην οικονομία, σύμφωνα με τον Beaumont. «Πιστεύουμε ότι οι καθυστερημένες ή αργές πληρωμές αφαιρούν 2,5 δισ. λίρες από την οικονομία σε χαμένο ΑΕΠ, γεγονός που θα έσωζε 50.000 μικρές επιχειρήσεις κάθε χρόνο από το να βάλουν λουκέτο.
«Αν δεν είχατε τις μικρές επιχειρήσεις να πρέπει να κυνηγούν συνεχώς τα τιμολόγια, αν δεν τις είχατε να ανησυχούν για τα κυμαινόμενα έσοδά τους κάθε μήνα επειδή δεν είναι σίγουροι αν ο κύριος πελάτης τους θα πληρώσει εκείνο το μήνα ή όχι, θα αυξάνατε την αποτελεσματικότητα και θα κάνατε επίσης το να είσαι ιδιοκτήτης μικρής επιχείρησης καλύτερο».
Από την προηγούμενη έκθεση, τον Αύγουστο του 2023, υπήρξε αύξηση κατά 20% στις εταιρείες που ανέφεραν μέσο χρόνο πληρωμής μεγαλύτερο των 80 ημερών.
Ωστόσο, υπήρξαν ορισμένες θετικές αλλαγές. Δεκαεννέα εταιρείες που κατονομάζονταν προηγουμένως δεν περιλαμβάνονται πλέον στη λίστα παρακολούθησης. Η YouGov, η εταιρεία δημοσκοπήσεων, χρειάστηκε στο παρελθόν 126 ημέρες για να πληρώσει τους προμηθευτές. Ωστόσο, στο τελευταίο οικονομικό τρίμηνο, οι δημόσιες καταθέσεις έδειξαν ότι αυτό είχε μειωθεί σε 47 ημέρες.
Περισσότερες από τις μισές εταιρείες που χρειάζονται περισσότερες από 100 ημέρες για να πληρώσουν τους προμηθευτές είναι στον τομέα της μεταποίησης.
Latest News
Συνεργασία και λύσεις - Πού βρίσκεται τελικά η ευρωπαϊκή απάντηση για τη στεγαστική κρίση;
Ακριβά ενοίκια και στεγαστικά δάνεια έχουν επιδεινώσει την στεγαστική κρίση στην Ευρώπη - Τι ζητούν οι πολίτες
Έρχεται το τέλος του ΠΟΕ με τον Ντόναλντ Τραμπ;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έτσι κι αλλιώς δεν λειτουργεί υποδειγματικά. Με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο μάλλον θα καταρρεύσει. Ποιες θα είναι οι συνέπειες;
Μάριο Μόντι: «Η Ευρώπη δεν μπορεί άλλο να παραμείνει ένα βρέφος»
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι μίλησε για την κρισιμότητα της επόμενης πενταετίας αλλά και για το δικαίωμα του βέτο
Στην ουρά οι τουρκικές εταιρείες για την ανοικοδόμηση της Συρίας
Πάνω από 11 δισ. δολάρια ήταν ήδη οι ζημιές σε 14 μεγάλες πόλεις και σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας από το 2023, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα
Θα έκανε τα πάντα για να τον... αποφύγει - Το αμερικανικό δίκτυο ABC και ο Τραμπ
Ο άλλοτε σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον βρέθηκε στο στόχαστρο του Τραμπ και προκάλεσε μια διαμάχη με το δίκτυο ABC
Γιατί οι Millennials δεν αγοράζουν πλέον σπίτια;
Οι τιμές των σπιτιών δεν είναι το μόνο που εμποδίζει τους millennials να αγοράζουν ακίνητα - Τι άλλο τους ανησυχεί
Δεινόσαυροι σε συλλογές δισεκατομμυριούχων - Η μάχη στις δημοπρασίες
Οι δεινόσαυροι υφαρπάζονται από δισεκατομμυριούχους καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν τέτοιους πόρους
Ιράν: Νέα πτώση για το ριαλ έναντι του δολαρίου
Συνεχίζεται η καταβαράθρωση του νομίσματος του Ιράν έναντι του δολαρίου. Το ριάλ έπεσε στα 756.000 ανά δολάριο
Μπροστά στην απαγόρευση του TikTok - Πώς προετοιμάζονται οι αγορές μόδας και ομορφιάς
Το timing της απαγόρευσης έρχεται αν και κατά τη φετινή εορταστική σεζόν, οι πωλήσεις του TikTok Shop έχουν αυξηθεί κατακόρυφα
Σκληρό πόκερ Μελόνι και Stellantis για αύξηση παραγωγής της Fiat στην Ιταλία
Η επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών δημιουργεί νέες ελπίδες για την αυτοκινητοβιομηχανία Fiat και τους εργαζόμενους