Απροσδόκητη αύξηση στο 3,2% σημείωσε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο και θα τεθεί στο μικροσκόπιο των αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg ανέμεναν ότι ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή θα παρέμενε αμετάβλητος σε σχέση με τον Ιανουάριο  που ήταν 3,1%.

Πάουελ: Δεν είναι εξασφαλισμένη η πρόοδος στην καταπολέμηση του πληθωρισμού

Τα νέα στοιχεία για την πορεία των πληθωριστικών πιέσεων αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη συνεδρίαση της Fed την επόμενη εβδομάδα, όταν οι υπεύθυνοι για τη διαμόρφωση των επιτοκίων αναμένεται να ψηφίσουν για το αν ή πότε θα μειώσουν τα επιτόκια από το υψηλό 23 ετών που είναι 5,25% έως 5,5%. Αν και η κεντρική τράπεζα δίνουν τη μεγαλύτερη βαρύτητα στο δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών για να έχει εικόνα για την πορεία των πληθωριστικών πιέσεων ωστόσο τα στοιχεία του Φεβρουαρίου θα ανακοινωθούν μετά την συνεδρίαση της Fed στις 20 Μαρτίου. Εκτιμάται λοιπόν ότι ο ΔΤΚ αναμένεται να επηρεάσει τις συζητήσεις και την απόφαση για τη νομισματική πολιτική.

Ο Torsten Sløk, επικεφαλής οικονομολόγος της Apollo Global Management, είπε στους Financial Times ότι τα στοιχεία θα διατηρήσουν την πίεση στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να διατηρήσει το κόστος δανεισμού υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. «O πληθωρισμός έχει αρχίσει να κινείται πλάγια και παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο της Fed για πληθωρισμό 2%» τόνισε.

Στη συνεδρίαση της 20ής Μαρτίου θα αναφερθεί επίσης λεπτομερώς σε πόσες μειώσεις σχεδιάζει να προχωρήσει η Fed. Η προηγούμενη πρόβλεψη της ήταν τρεις μειώσεις μέσα στο 2024.  Οι αγορές αναμένουν τρεις ή τέσσερις μειώσεις.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις μεταβολές στο κόστος των τροφίμων και της ενέργειας, διαμορφώθηκε στο 3,8%, έναντι 3,9% τον Ιανουάριο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση του δείκτη, ο οποίος θεωρείται καλύτερο μέτρο των υποκείμενων πιέσεων στις τιμές, στο 3,7%.

Ο βασικός δείκτης αυξήθηκε από 0,3% τον Ιανουάριο σε 0,4% τον περασμένο μήνα.

Η αντίδραση των αγορών

Τα futures των αμερικανικών μετοχών σημείωσαν άνοδο μετά τα στοιχεία της Τρίτης. Τα συμβόλαια που παρακολουθούν τον δείκτη S&P 500 αυξήθηκαν κατά 0,3%, ενώ εκείνα που παρακολουθούν τον τεχνολογικά βαρύ Nasdaq 100 αυξήθηκαν κατά 0,6%.

Η συνεδρίαση της αγοράς κρατικών ομολόγων ήταν υποτονική, με την απόδοση του ευαίσθητου στην πολιτική διετούς κρατικού ομολόγου και την απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς να παραμένουν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες στο 4,54% και 4,1% αντίστοιχα.

Το δολάριο παρέμεινε αμετάβλητο κατά τη διάρκεια της ημέρας, αφού περιόρισε την προηγούμενη άνοδο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή