Οι κινεζικές τράπεζες φέρονται να προσπαθούν να διασώσουν έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ακινήτων της χώρας μετά την υποβάθμισή του στα… «σκουπίδια» από τον Moody’s τη Δευτέρα.

Το Πεκίνο αγωνίζεται να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην προβληματική βιομηχανία ακινήτων της χώρας και φαίνεται να εργάζεται σταθερά για να εμποδίσει την China Vanke να ακολουθήσει το δρόμο της Evergrande και της Country Garden, που αμφότερες αθέτησαν τα χρέη τους και κινδυνεύουν να ρευστοποιηθούν.

Κίνα: Αν χρειαστεί ας χρεοκοπήσουν οι κατασκευαστικές – Τι διαμηνύει το Πεκίνο

Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την Τρίτη ότι 12 μεγάλες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των έξι μεγαλύτερων κρατικών ιδρυμάτων, ήταν σε συζητήσεις για να παράσχουν κοινοπρακτικό δάνειο για τη Vanke αξίας 80 δισεκατομμυρίων γιουάν (11,2 δισεκατομμύρια δολάρια) προκειμένου η εταιρεία να μπορέσει να τηρήσει τις επερχόμενες προθεσμίες αποπληρωμής.

Η παροχή του δανείου εξακολουθεί να είναι αβέβαιη, ανέφερε το κρατικό μέσο ενημέρωσης Cailianshe, επικαλούμενο μια ανώνυμη πηγή. Ένα άλλο κρατικό μέσο ενημέρωσης, το Economic Observer, ανέφερε ότι αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες έστειλαν εκπροσώπους τους στα κεντρικά γραφεία της Vanke για έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων για το χρέος σε μια προσπάθεια να αποτραπεί μια χρεοκοπία.

Η Vanke, η οποία ιδρύθηκε πριν από 40 χρόνια, ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής ακινήτων της χώρας σε πωλήσεις πέρυσι, αλλά έχει χτυπηθεί από την κατάρρευση της ζήτησης για διαμερίσματα και την πτώση των τιμών των κατοικιών.

Εκτίναξη μετοχής

Η μετοχή της Vanke εκτινάχθηκε στα ύψη στο Χονγκ Κονγκ και στο Shenzhen μετά τις αναφορές για πιθανή νέα χρηματοδότηση. Την Τρίτη, η μετοχή της στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 10,3%, ενώ η μετοχή της στη Shenzhen έκλεισε κατά 5,7% υψηλότερα. Ωστόσο εξακολουθούν να βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος μέχρι στιγμής φέτος.

Τη Δευτέρα, ο Moody’s μείωσε την αξιολόγηση του Vanke σε Ba1, η οποία συχνά αναφέρεται και ως «σκουπίδι». Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία πρέπει να προσφέρει υψηλότερη απόδοση στα ομόλογά της για να αντισταθμίσει τον μεγαλύτερο κίνδυνο αθέτησης πληρωμών που αναλαμβάνουν οι επενδυτές ομολόγων.

«Οι ενέργειες αξιολόγησης αντικατοπτρίζουν την προσδοκία του Moody’s ότι οι πιστωτικές μετρήσεις, η χρηματοοικονομική ευελιξία και το απόθεμα ρευστότητας της China Vanke θα εξασθενήσουν τους επόμενους 12 έως 18 μήνες λόγω της μείωσης των συμβατικών πωλήσεών της και της αυξανόμενης αβεβαιότητας σχετικά με την πρόσβασή της σε χρηματοδότηση εν μέσω της παρατεταμένης ύφεσης της αγοράς ακινήτων στην Κίνα», δήλωσε ο Kaven Tsang, ανώτερος αντιπρόεδρος του Moody’s σε σχετική ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης.

Άλλοι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, όπως ο S&P και ο Fitch διατήρησαν τις αξιολογήσεις της Vanke σε επενδυτική βαθμίδα.

Η ιστορία της Vanke

Η Vanke ιδρύθηκε το 1984 στο Shenzhen, και είναι μια ναυαρχίδα στον τομέα των ακινήτων της Κίνας. Ο ιδρυτής της, Wang Shi, θεωρείται ο «νονός» της βιομηχανίας και παρομοιάστηκε με τον Ντόναλντ Τραμπ από το περιοδικό Time. Ήταν η πρώτη εισηγμένη εταιρεία ακινήτων στην ηπειρωτική Κίνα, η οποία υπερηφανεύεται για την IPO υψηλού προφίλ το 1991 στο αναδυόμενο ακόμη Χρηματιστήριο του Shenzhen.

Το 2017, προκειμένου να αποκρούσει μια εχθρική προσφορά εξαγοράς από έναν Κινέζο επενδυτή, η εταιρεία άφησε την κυβέρνηση του Shenzhen να παρέμβει ως ο κορυφαίος μέτοχός της. Επί του παρόντος, το 33,4% της Vanke ανήκει στη Shenzhen Metro, η οποία ελέγχεται από τον δήμο, σύμφωνα με το Refinitiv Eikon.

Προτού δημοσιοποιηθεί η κρίση ρευστότητας στα τέλη του περασμένου έτους, η εταιρεία ήταν ένας από τους λίγους κατασκευαστές που είχαν θεωρηθεί οικονομικά υγιείς από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Η κίνηση του Moody’s αντανακλά τις αυξανόμενες ανησυχίες ότι οι τοξικές συνθήκες της αγοράς, συμπεριλαμβανομένης της αδύναμης ζήτησης και του σκληρού χρηματοδοτικού περιβάλλοντος, στον κλάδο ακινήτων της Κίνας, συμπαρασύρουν ακόμη και σχετικά υγιείς εταιρείες με ισχυρή κρατική υποστήριξη.

Οι συμβατικές πωλήσεις της Vanke μειώθηκαν κατά 10% το 2023 στα 376,12 δισεκατομμύρια γουάν (52,4 δισεκατομμύρια δολάρια). Τον Ιανουάριο του 2024, οι πωλήσεις της μειώθηκαν κατά 32%.

Οι επενδυτές έκαναν ντάμπινγκ τις μετοχές της Vanke τους τελευταίους μήνες. Η μετοχή της που είναι εισηγμένη στο Χονγκ Κονγκ έχει χάσει σχεδόν 30% από τον Νοέμβριο. Μέχρι στιγμής φέτος, έχει μειωθεί κατά 9%.

Το Πεκίνο προσπαθεί να διορθώσει την κρίση ακίνητης περιουσίας από το 2021, όταν η Evergrande, η πιο χρεωμένη εταιρεία ανάπτυξης στον κόσμο, αθέτησε το διεθνές χρέος της. Η κρίση στη συνέχεια εξαπλώθηκε, με δεκάδες μεγάλους κατασκευαστές να χρεοκοπούν αδυνατώντας να αποπληρώσουν τους πιστωτές τους. Οι επιπτώσεις — οι οποίες έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των αγοραστών κατοικιών, των επιχειρήσεων και των επενδυτών — απείλησαν την ευρύτερη οικονομία της χώρας.

Τα μέτρα τόνωσης που έλαβαν οι κινεζικές αρχές δεν έχουν μέχρι στιγμής αναζωογονήσει τον κλάδο. Το 2023, οι πωλήσεις ακινήτων μειώθηκαν κατά 6,5% σε σχέση με το 2022. Οι επενδύσεις σε ακίνητα μειώθηκαν κατά 9,6%, το δεύτερο συνεχόμενο έτος πτώσης.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ni Hong, υπουργός στέγασης της Κίνας, είπε σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα υποστηρίξουν τις «λογικές» χρηματοδοτικές ανάγκες των κατασκευαστών ακινήτων.

Επανέλαβε έναν μηχανισμό «λευκής λίστας» που δημιουργήθηκε πρόσφατα για να διοχετεύσει ρευστότητα στον τομέα που έχει πληγεί από την κρίση. Περισσότερα από 6.000 έργα ακινήτων σε όλη τη χώρα έχουν αντιστοιχιστεί με αναπτυξιακά δάνεια από τράπεζες.

Αλλά είπε επίσης ότι το Πεκίνο δεν θα σώσει τους κατασκευαστές ακινήτων που αντιμετωπίζουν «σοβαρά» προβλήματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή