Ο τομέας ακινήτων της Κίνας έχει περάσει από σαράντα κύματα, και τώρα δέχεται ένα ακόμη πλήγμα καθώς ο υπουργός στέγασης της Κίνας είπε ότι το Πεκίνο δεν θα σώσει τους αναξιοπαθούντες κατασκευαστές ακινήτων της χώρας.

«Οι εταιρείες ακινήτων που είναι σοβαρά αφερέγγυες και έχουν χάσει τις επιχειρησιακές τους ικανότητες πρέπει να χρεοκοπήσουν και να αναδιαρθρωθούν σύμφωνα με τις αρχές του κράτους δικαίου και των κανόνων της αγοράς», δήλωσε ο Νι Χονγκ, υπουργός στέγασης και αστικής-αγροτικής ανάπτυξης της Κίνας, σε ενημέρωση τύπου την Παρασκευή.

Κίνα: Έμφαση στην βιομηχανική παραγωγή, αγνοώντας τα ακίνητα

Η δήλωση του Νι παρέχει μια εικόνα για το πώς το Πεκίνο σχεδιάζει να χειριστεί την πολυετή κρίση ακινήτων. Οι αρχές εφαρμόζουν μέτρα για να τονώσουν τη ζήτηση στον κλάδο χωρίς να διογκώσουν εκ νέου τη φούσκα των ακινήτων, σύμφωνα με το Business Insider.

Οι μεγάλοι κατασκευαστές καταρρεόυν

Η κρίση χρέους της Κίνας στον τομέα των ακινήτων έχει ήδη καταστρέψει τον κολοσσό ακινήτων Evergrande, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό εκκαθάριση. Η Country Garden, ένα άλλο μεγαθήριο του real estate, αντιμετωπίζει επίσης μια αίτηση εκκαθάρισης που κατατέθηκε στο Χονγκ Κονγκ και θα εκδικαστεί τον Μάιο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Πεκίνο εκφράζει το αίσθημα ότι πρέπει να επιτραπεί στις εξαιρετικά προβληματικές εταιρείες ακινήτων της Κίνας να αποτύχουν, αλλά η χρονική στιγμή του σχολίου του Νι είναι αξιοσημείωτη, υπογραμμίζει το Business Insider.

Το σύνθημα του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπινγκ, «Τα σπίτια είναι για να ζει κανείς και όχι για κερδοσκοπία», αποτελεί μέρος της κομματικής γραμμής του Πεκίνου από το 2016. Ωστόσο, παραλήφθηκε από το σχέδιο έκθεσης κυβερνητικής εργασίας του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κιάνγκ στην ετήσια κοινοβουλευτική συνεδρίαση της Κίνας την περασμένη εβδομάδα — πυροδοτώντας εικασίες ότι η χώρα χαλαρώνει την καταστολή του χρέους στον κλάδο. Τα σχόλια του Νι διέλυσαν τέτοιες εικασίες.

«Το έργο της σταθεροποίησης της αγοράς παραμένει επίπονο», δήλωσε ο Νι την Παρασκευή. Πρόσθεσε ότι το Πεκίνο θα βελτιώσει τις πωλήσεις κατοικιών με «δυναμικό» αλλά «τακτοποιημένο» τρόπο.

Δεν υπάρχει αλλαγή πολιτικής για τον στεγαστικό τομέα

Οι δηλώσεις Νι αποτελούν ένδειξη ότι παρόλο που επιτρέπεται στις τοπικές κυβερνήσεις να χαλαρώσουν τις πολιτικές τους, δεν υπάρχει αλλαγή πολιτικής για τον στεγαστικό τομέα της Κίνας, έγραψαν αναλυτές της Nomura σε υπόμνημα τη Δευτέρα.

«Ο Υπουργός Νι κατέστησε σαφές ότι οι μη λειτουργικοί προγραμματιστές που είναι αφερέγγυοι πρέπει να περάσουν από διαδικασία πτώχευσης ή αναδιάρθρωσης, καθώς προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει την παράδοση έργων ακινήτων και όχι να προστατεύσει τις επιχειρήσεις των κατασκευαστών ακινήτων», έγραψαν οι αναλυτές της Nomura.

«Θεωρούμε αρνητικό τον τόνο στον τομέα των ακινήτων που τέθηκε στις «Δύο Συνεδριάσεις»», πρόσθεσαν, αναφερόμενοι στις συνεδριάσεις του κοινοβουλίου της Κίνας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή