Η υποστήριξη της βιομηχανίας κατέλαβε σαφώς την πρώτη θέση στη λίστα προτεραιοτήτων του Πεκίνου για το επόμενο έτος, σύμφωνα με τρία μεγάλα σχέδια που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα στο πλαίσιο των ετήσιων κοινοβουλευτικών συνεδριάσεων της Κίνας, σύμφωνα με το CNBC.

Μία από αυτές τις εκθέσεις, από το Υπουργείο Οικονομικών, ανέφερε ότι η κεντρική κυβέρνηση θα διαθέσει 10,4 δισεκατομμύρια γιουάν (1,45 δισεκατομμύρια δολάρια) «για την ανοικοδόμηση βιομηχανικών ιδρυμάτων και την προώθηση της υψηλής ποιότητας ανάπτυξης του μεταποιητικού τομέα».

Κίνα: Πάνω από τις προσδοκίες η άνοδος των εξαγωγών και εισαγωγών στο πρώτο δίμηνο του 2024

«Σε αντίθεση με άλλες οικονομίες που πέρασαν από μια τρομακτική προσαρμογή στην αγορά κατοικίας τους, το επενδυτικό ποσοστό της Κίνας δεν μειώνεται», επεσήμανε ο επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC για την Ασία, Φρέντερικ Νόιμαν και μια ομάδα στελεχών σε έκθεσή τους την Παρασκευή. «Αντίθετα, [οι κεφαλαιουχικές δαπάνες] μετατοπίζονται προς τις υποδομές και, κυρίως, τη μεταποίηση».

Σημείωσαν πώς η μετατόπιση «αμβλύνει τον αντίκτυπο στην ανάπτυξη της αποπληθωριζόμενης αγοράς ακινήτων», αλλά φέρει επίσης τον ίδιο κίνδυνο με τις υπερεπενδύσεις σε ακίνητα.

«Εκτός και αν η ζήτηση συμβαδίζει με τις επενδύσεις και μάλιστα με βιώσιμο τρόπο, τελικά παραμονεύει μια σκληρή προσαρμογή», έγραψαν οι οικονομολόγοι της HSBC.

Υπερβολική εξάρτηση από δανεισμό των κατασκευαστών ακινήτων

Οι κινεζικές αρχές το 2020 ενέτειναν την καταστολή της υπερβολικής εξάρτησης των κατασκευαστών ακινήτων από το χρέος για ανάπτυξη. Οι πωλήσεις ακινήτων έκτοτε μειώθηκαν καθώς οι κατασκευαστές έχουν ξεμείνει από χρήματα για να ολοκληρώσουν πολλά έργα, περιορίζοντας αυτό που κάποτε αποτελούσε περίπου το 25% του ΑΕΠ της Κίνας, λαμβάνοντας υπόψη σχετικούς τομείς όπως οι κατασκευές.

Οι αναλυτές της UBS στα τέλη του περασμένου έτους εκτιμούν ότι τα ακίνητα αντιπροσώπευαν πλέον περίπου το 22% της οικονομίας.

Παρά την ευρεία προσοχή στο εάν το Πεκίνο θα διέσωζε τον τομέα των ακινήτων, τα ακίνητα δεν αναφέρθηκαν στα σχέδια δαπανών του υπουργείου Οικονομικών. Αντίθετα, ο υπουργός στέγασης συμπεριλήφθηκε στη σύνθεση για μια συνέντευξη Τύπου σχετικά με τον βιοπορισμό των πολιτών.

«Η υποστήριξη του εκσυγχρονισμού του βιομηχανικού συστήματος» ήρθε πρώτη στην έκθεση του υπουργείου Οικονομικών και ακολούθησε η «υποστήριξη της εφαρμογής της στρατηγικής για την αναζωογόνηση της Κίνας μέσω της επιστήμης και της εκπαίδευσης».

Επιστήμη και εκπαίδευση

Στο πλαίσιο αυτής της δεύτερης προτεραιότητας, το υπουργείο Οικονομικών είπε ότι θα διαθέσει 31,3 δισεκατομμύρια γιουάν για τη βελτίωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Εν μέσω υψηλής ανεργίας των νέων, ειδικά για αποφοίτους πανεπιστημίων, η εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων BYD και η κατασκευάστρια μπαταριών CATL είναι μεταξύ εκείνων που συνεργάζονται με επαγγελματικές σχολές για την εκπαίδευση προσωπικού για το εργατικό τους δυναμικό.

Η στήριξη για την κατανάλωση ήρθε τρίτη στη λίστα προτεραιοτήτων του υπουργείου Οικονομικών φέτος, χωρίς να αναφέρεται χρηματική αξία.

Η έκθεση της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης, επανέλαβε τα σχέδια της κυβέρνησης να στηρίξει τις χρηματοδοτικές ανάγκες ορισμένων κατασκευαστών, κάτω από το όγδοο στοιχείο της λίστας προτεραιοτήτων που απαιτούσε την αποτροπή χρηματοοικονομικών κινδύνων. Η έκθεση κυβερνητικών εργασιών που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Λι Κιάνγκ έδωσε στην ακίνητη περιουσία παρόμοιο επίπεδο προβολής.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στο προσκήνιο

Αντίθετα, η τεχνολογία και η βιομηχανική ανάπτυξη έλαβαν μεγαλύτερη προσοχή, ειδικά δεδομένης της νέας πολιτικής για «νέες παραγωγικές δυνάμεις» και έντονη έμφαση στην ηγετική θέση της Κίνας στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η Κίνα αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση από τις ΗΠΑ, οι οποίες τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αποκόψει τις κινεζικές επιχειρήσεις από τους ημιαγωγούς υψηλής τεχνολογίας που είναι απαραίτητοι για πιο προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη. Ενώ οι κινεζικές εταιρείες εργάζονται σκληρά για την ανάπτυξη των δικών τους τσιπ υψηλών προδιαγραφών, οι αναλυτές γενικά προβλέπουν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον μερικά χρόνια για να φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο η Κίνα.

Η πίεση στην τεχνολογία έρχεται καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έχει επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξής της μετά από διψήφιες αυξήσεις τις προηγούμενες δεκαετίες. Το Πεκίνο αυτή την εβδομάδα έθεσε εθνικό στόχο ανάπτυξης περίπου 5% για το επόμενο έτος, στόχο που πολλοί αναλυτές αποκαλούσαν «φιλόδοξο» για το επίπεδο των ανακοινωθέντων κρατικών κινήτρων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή