Τουλάχιστον δώδεκα πρώην υπάλληλοι της Pinduoduo βρέθηκαν παγιδευμένοι σε συμφωνίες μη ανταγωνισμού και ρήτρες εμπιστευτικότητας, που όπως ισχυρίζονται, αναγκάστηκαν να υπογράψουν. Αυτό είχε ως συνέπεια, αρκετοί να βρεθούν εν τέλει υπόλογοι στη θυγατρική του κολοσσιαίου ομίλου PDD, που διαχειρίζεται και την Temu.

Δεν πρόκειται όμως για κάτι σπάνιο. Κινέζοι εργατολόγοι εξάλλου ισχυρίζονται ότι ορισμένες εγχώριες εταιρείες τεχνολογίας έχουν στραφεί στην κατάχρηση τέτοιων συμβάσεων για να αποθαρρύνουν ακόμη και τους εργαζόμενους χαμηλότερου επιπέδου να φύγουν προς ανταγωνιστές.

Temu: Εριξε 2 δισ. δολ. στα ταμεία της Meta

Έρευνα των Financial Times, μάλιστα, σε υποθέσεις 10 πρώην εργαζομένων του PDD Group που κατέληξαν στα δικαστήρια, έδειξε πως ο όμιλος έχει επανειλημμένα χρησιμοποιήσει την παρακολούθηση πρώην εργαζομένων που παραιτούνται για να εργαστούν σε ανταγωνιστικές εταιρείες, ενώ έχει προσφύγει και μηνύσεις για να επιβάλει τους κανόνες μη ανταγωνισμού.

Ρήτρες μη ανταγωνισμού

Η χρήση ρητρών μη ανταγωνισμού βρίσκεται υπό ολοένα και περισσότερο έλεγχο από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για τον ρόλο τους στην καταστολή της αύξησης των μισθών, της παραγωγικότητας και στη μείωση της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων. Το Ηνωμένο Βασίλειο πιέζει για την προσθήκη περιορισμών στη δυνατότητα των εργοδοτών να χρησιμοποιούν τέτοια μέσα. Οι ΗΠΑ εξετάζουν την πλήρη απαγόρευσή τους και ορισμένοι ειδικοί αναφέρουν την άρνηση της Καλιφόρνια να επιβάλει ανάλογες πρακτικές ως συνεισφορά στην άνοδο της τεχνολογικής βιομηχανίας της Silicon Valley.

Στην Κίνα, ωστόσο, δεν φαίνεται πως ακολουθείται η ίδια στρατηγική, αφού υπήρξε ακόμη και ώθηση προς την εφαρμογή ανάλογων ρητρών από τις εταιρείες, με τα δικαστήρια γενικά να τάσσονται υπέρ των εργοδοτών λόγω των υφιστάμενων νόμων.

Οι πρακτικές της PDD θέτουν υπό αμφισβήτηση την ηθική μιας εταιρείας που επεκτείνεται παγκοσμίως πουλώντας κινεζικά προϊόντα με μειωμένους συντελεστές μέσω της εφαρμογής Temu.

Ο κινεζικός όμιλος εξήγησε στους FT ότι «μόνο ένα μικρό ποσοστό των υπαλλήλων που είχαν πρόσβαση σε βασικά εμπορικά μυστικά της εταιρείας μέχρι την αποχώρησή του, συνάπτουν συμφωνίες μη ανταγωνισμού, οι οποίες «υπογράφονται πρόθυμα και από τα δύο μέρη μετά από φιλικές συζητήσεις».

Για την μητρική της Temu και της Pinduoduo, τα νομικά μέτρα αποτελούν έσχατη λύση, γι’ αυτό και ο αριθμός των υποθέσεων που έχει κινήσει δικαστικά είναι πολύ μικρός σε σύγκριση με άλλες εταιρείες.

Υψηλοί μισθοί – Εξαντλητικό ωράριο

Στην Κίνα, η εταιρεία είναι γνωστή για τις υψηλές αμοιβές, αλλά και για το εξαντλητικό ωράριο, που αποτελεί και το βασικό λόγω αποχώρησης από την εταιρεία.

Οι συμφωνίες της Pinduoduo συνήθως προβλέπουν μήνες ή χρόνια άδειας με 30% της βασικής αμοιβής. Ο Τσεν Γι, εργατολόγος στη SGLA Law Firm, είπε στους FT ότι ήταν το νόμιμο ελάχιστο και ότι αρχικά προοριζόταν να αποζημιώνει στελέχη με υψηλές αποδοχές. «Αλλά τώρα γίνεται κατάχρηση των συμφωνιών μη ανταγωνισμού», είπε.

Η κινεζική νομοθεσία ορίζει ότι οι συμφωνίες μη ανταγωνισμού μπορούν να εφαρμοστούν μόνο σε προσωπικό σε ανώτερα διοικητικά στελέχη ή σε ανώτερους τεχνικούς ρόλους, ενώ περιλαμβάνει επίσης μια ρήτρα που καλύπτει «αυτούς που έχουν υποχρεώσεις εμπιστευτικότητας», την οποία οι δικηγόροι εκτιμούν ότι οι εταιρείες διαδικτύου έχουν εκμεταλλευτεί υπέρμετρα.

Τα δικαστικά αρχεία και οι συνεντεύξεις δείχνουν ότι η Pinduoduo είχε παρακολουθήσει και βιντεοσκοπήσει τακτικά τους πρώην υπαλλήλους του προκειμένου να αποδείξουν στο δικαστήριο ότι έχουν ενταχθεί στο εργατικό δυναμικό ανταγωνιστών της. Εικάζεται, μάλιστα, πως είχε προσλάβει και ομάδα ιδιωτικών ερευνητών για αυτήν ακριβώς τη δουλειά.

Η Pinduoduo διέψευσε όλες τις κατηγορίες ότι είχε «εμπλακεί σε παράνομη παρακολούθηση» πρώην εργαζομένων, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία που είχε παρουσιάσει στα δικαστήρια, αποκτήθηκαν νόμιμα.

Η τούμπα

Τον περασμένο μήνα, μια ομάδα 10 πρώην υπαλλήλων της Pinduoduo άρχισε να αναρτά σχετικές δημοσιεύσεις, οι οποίες γρήγορα «κατέβηκαν» ή διαγράφηκαν από τις αρχές.

Μάλιστα, ένας πρώην υπάλληλος μεταφέρθηκε σε αστυνομικό τμήμα στην περιοχή Changning της Σαγκάης, όπου βρίσκονται τα γραφεία της Pinduoduo, και ανακρίθηκε. Στη συνέχεια διέγραψε ορισμένες από τις αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έγραψε στο κινεζικό TikTok, το Weibo: «Εμείς οι εργάτες αγαπάμε το κόμμα, αγαπάμε το έθνος και αγαπάμε τον λαό».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή