Η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε υψηλότερες από τις αναμενόμενες ετήσιες μισθολογικές συμφωνίες την Παρασκευή, μια εξέλιξη ήδη που έχει πυροδοτήσει έντονες εικασίες ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας – BOJ – την επόμενη εβδομάδα θα αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2007.

Η Rengo, μια συνομοσπονδία συνδικάτων, ανακοίνωσε ότι τα μέλη της έχουν εξασφαλίσει μέχρι στιγμής συμφωνίες κατά μέσο όρο για αυξήσεις 5,28%, ποσοστό που ξεπερνά κατά πολύ την αύξηση 3,8% που είχε πετύχει πέρσι – το μεγαλύτερο των τελευταίων 30 ετών. Πολλές επιμέρους ομοσπονδίες μέλη της Rengo είχαν ήδη ανακοινώσει συμφωνίες για αύξηση των μισθών κατά 5% ή περισσότερο.

Γυναίκες: Πρώην στέλεχος της Goldman λέει ότι η ενδυνάμωση των γυναικών σε ηγετικές θέσεις χρειάζεται δουλειά

Οι συμφωνίες και την κατώτατο μισθό ήταν κατά μέσο όρο 3,7% στον πρώτο υπολογισμό των αποτελεσμάτων, σε σύγκριση με 2,33% ένα χρόνο νωρίτερα.

Το ισχυρότερο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα μπορεί να είναι αρκετό για να πείσει την BOJ να τερματίσει το τελευταίο αρνητικό επιτόκιο στον κόσμο την Τρίτη, αντί να περιμένει τον Απρίλιο. Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας έχει από καιρό επιδιώξει έναν στόχο να επιτύχει βιώσιμο πληθωρισμό 2%.
Bασικό συστατικό αυτού του στόχου είναι η έναρξη ενός ενάρετου κύκλου στον οποίο η αύξηση των μισθών τροφοδοτεί την άνοδο των τιμών λόγω αύξησης της ζήτησης.

«Αυτό [σ.σ. η αύξηση των μισθών] ξεπερνά το τελευταίο εμπόδιο για την BOJ και νομίζω ότι θα καταργήσει το αρνητικό της επιτόκιο την επόμενη εβδομάδα και θα κάνει μια στροφή προς την ομαλοποίηση της πολιτικής», δήλωσε ο Taro Saito, επικεφαλής οικονομικής έρευνας στο NLI Research Institute. «Εάν μείνουν σταθερά τώρα, οι αγορές θα γίνουν ασταθείς και το γεν είναι πιθανό να βυθιστεί».

Ενώ το γεν ενισχύθηκε μετά την αναφορά του Kyodo News ότι το ποσοστό θα ξεπεράσει το 5% πριν γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις, το νόμισμα απώλεσε τα κέρδη του εν μέσω της ευρείας ισχύος του δολαρίου. Οι περιορισμένες συναλλαγές ήταν επίσης μια ένδειξη ότι οι παίκτες της αγοράς δεν έχουν ακόμη πειστεί πλήρως ότι η BOJ θα κινηθεί προς άνοδο των επιτοκίων την Τρίτη.

«Η αγορά έχει σε μεγάλο βαθμό αποτιμήσει το ισχυρό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Keiichi Iguchi, ανώτερος υπεύθυνος στρατηγικής στην Resona Holdings Inc. στο Τόκιο.

«Τα αποτελέσματα της συνομοσπονδίας Rengo προκαλούν τα βλέμματα. Αν και είναι ακόμη προκαταρκτικά, τώρα οι πιθανότητες είναι υψηλές για την οικονομία της Ιαπωνίας να έχει επιτέλους τη σταθερή αύξηση των μισθών που έλειπε εδώ και καιρό για την BOJ από τότε που ξεκίνησε το πείραμά της για μαζική νομισματική χαλάρωση».

Γιατί οι εταιρείες πείστηκαν να δώσουν αυξήσεις

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ένας συνδυασμός τεράστιων κερδών στις εταιρείες μαζί με έλλειψη εργατικού δυναμικού, συνεχή πληθωρισμό και κυβερνητική πίεση βοήθησε να πείσουν τα στελέχη των διοικητικών συμβουλίων σε όλη την Ιαπωνία ότι πρέπει να αυξήσουν τους μισθούς κατά περισσότερο από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Η Toyota Motor Corp., η μεγαλύτερη εταιρεία της Ιαπωνίας σε κεφαλαιοποίηση, ανακοίνωσε ότι συμφώνησε πλήρως με τις μισθολογικές απαιτήσεις του συνδικάτου της με αυξήσεις ρεκόρ, και μια σειρά από συνδικάτα ανακοίνωσαν αποτελέσματα διαπραγματεύσεων για μισθολογικές αυξήσεις την Τετάρτη που ξεπέρασαν τα κέρδη του περασμένου έτους.

Μερικά στελέχη έχουν επίσης αποδεχτεί την ιδέα ότι η Ιαπωνία ως κράτος πρέπει να κάνει περισσότερα για να ξεφύγει από τον αποπληθωρισμό δεκαετιών της.

«Για να διατηρήσουμε την τρέχουσα δυναμική, πρέπει να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τους μισθούς και να κάνουμε τους ανθρώπους να αισθανθούν, “Ουάου, μπορούμε να καταναλώσουμε”», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Suntory, Takeshi Niinami μιλώντας στο Bloomberg TV. «Το βασικό πράγμα σίγουρα είναι ότι πρέπει να τελειώσουμε με την αποπληθωριστική σπείρα».

Οι φετινές διαπραγματεύσεις απέκτησαν εξαιρετική σημασία καθώς ο πρωθυπουργός Fumio Kishida επιδιώκει να επιβεβαιώσει ότι η χώρα έχει τελικά ξεφύγει από τον αποπληθωρισμό μετά από δεκαετίες οικονομικής διάβρωσης που προκλήθηκε από τις στάσιμες τιμές. Ο πρωθυπουργός είδε τις αξιολογήσεις υποστήριξής του να πέφτουν σε νέα χαμηλά, εν μέρει λόγω της απογοήτευσης από τα νοικοκυριά που επιβαρύνονται από μια επίμονη πτώση των πραγματικών μισθών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή