Η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας μόλις έφτασε σε σημείο ορόσημο – το 50% του πραγματικού ΑΕΠ της το 2023 προήλθε από δραστηριότητες εκτός πετρελαϊκού τομέα. Αυτό σηματοδοτεί μια τεράστια νίκη καθώς το Βασίλειο συνεχίζει να διευρύνει την οικονομική βάση και να μειώνει την εξάρτησή του από τα έσοδα από το πετρέλαιο για την ανάπτυξη, σύμφωνα με το Gulf News.

Η οικονομία εκτός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας έφτασε τα 1,7 τρισεκατομμύρια ριάλια ($453.337.436) «καθοδηγούμενη από τη συνεχή ανάπτυξη των επενδύσεων, της κατανάλωσης και των εξαγωγών». Και αυτό αντιπροσωπεύει το 50% του πραγματικού ΑΕΠ, καθιστώντας το «το υψηλότερο ιστορικό επίπεδο που έχει επιτευχθεί ποτέ». Αυτό βασίζεται στην ανάλυση των δεδομένων του Υπουργείου Οικονομίας και Σχεδιασμού της Σαουδικής Αραβίας που εξέδωσε η Γενική Στατιστική Αρχή.

Σαουδική Αραβία: Στις αγορές για να χρηματοδοτήσει ένα μέλλον χωρίς πετρέλαιο

Αυτό το ποσοστό του ΑΕΠ πέραν του πετρελαίου επιτεύχθηκε λόγω της «πρωτοφανούς επίδοσης σε πραγματικές μη κυβερνητικές επενδύσεις» τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτό αντιστοιχεί σε ρυθμό ανάπτυξης 57%, ανεβάζοντας την αξία των μη κυβερνητικών επενδύσεων στο υψηλότερο σύνολο όλων των εποχών σε 959 δισεκατομμύρια ριάλια ($255.740.000) το 2023.

Ποιοι τομείς προσέλκυσαν τις επενδύσεις που οδήγησαν στην ανάπτυξη

Ο τομέας των τεχνών και της ψυχαγωγίας οδήγησε ένα μέρος της έντονης ανάπτυξης, λαθώς εκτοξεύτηκε κατά 106% στη διάρκεια του 2021-22, ενώ τομείς όπως τα τρόφιμα και η διαμονή κέρδισαν 77% και οι μεταφορές και οι επικοινωνίες στο 29%, αναφέρει η Arab News

Η ανάπτυξη των μη πετρελαϊκών δραστηριοτήτων κατά το 2023 ήταν «εξαιρετική ως προς την ποικιλομορφία της συνεισφοράς και τη δυναμική ανάπτυξης».

«Οι κοινωνικές υπηρεσίες -όπως η υγεία, η εκπαίδευση και η ψυχαγωγία- κατέγραψαν αύξηση 10,8%, ακολουθούμενες από τις μεταφορές και τις επικοινωνίες κατά 7,3% και το εμπόριο, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία με 7%», αναφέρει η ανακοίνωση.

Επιπλέον, τα έσοδα με βάση τις υπηρεσίες, που αντιπροσωπεύονται από τις δαπάνες των τουριστών, κατέγραψαν ρυθμούς «ιστορικής ανάπτυξης» κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, στο 319%. Αυτό αντανακλά έναν «σαφή αντίκτυπο της μετατροπής του Βασιλείου σε παγκόσμιο προορισμό για τον τουρισμό και την ψυχαγωγία, καθώς και την πρόοδο στην οικονομική διαφοροποίηση ως κινητήρες ανάπτυξης», επισημαίνεται.

«Αυτή η αύξηση αντανακλά τους στόχους του Saudi Vision 2030, που είναι η επίτευξη μιας ευημερούσας οικονομίας μέσω της διαφοροποίησης των αναπτυξιακών μηχανών, και η επιτυχία του Βασιλείου στην εφαρμογή των σχετικών προγραμμάτων και μεγάλων έργων, ανοίγοντας νέους τομείς που συμβάλλουν στην επίτευξη βιώσιμης και ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή