Σε έναν εντυπωσιακό οικοδομικό οργασμό βρίσκεται η Σαουδική Αραβία, που τα τελευταία χρόνια έχει σπεύσει να δημιουργήσει ιδιωτικά νησιά, πολυτελή ξενοδοχεία, θεματικά πάρκα, λιμάνια κρουαζιέρας, ακόμη και θέρετρα σκι στην έρημο. Σε ποιον απευθύνονται όμως αυτά τα projects;

Όταν ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά το 2016, οι τουριστικοί στόχοι του Βασιλείου φαίνονταν άπιαστοι: Να προσελκύουν 100 εκατομμύρια ξένους και εγχώριους επισκέπτες στη χώρα κάθε χρόνο και να αυξήσουν το μερίδιο του τουρισμού στην οικονομία από περίπου 3% σε 10%, σε μόλις 14 χρόνια.

Σαουδική Αραβία: Ανοίγει το πρώτο κατάστημα με αλκοόλ στο Ριάντ

Αυτή η φιλοδοξία φαινόταν ακόμη πιο παράλογη δεδομένου ότι τότε η Σαουδική Αραβία δεν είχε ακόμη ανοίξει τις πόρτες της στους διεθνείς ταξιδιώτες αναψυχής.

Στη συνέχεια, το 2019, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα παρέχει δύο ειδών βίζες -ηλεκτρονικές και επιτόπιες- σε επισκέπτες από 49 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Μεταξύ άλλων αλλαγών που ανακοινώθηκαν τότε, περιλαμβάνονταν ότι οι γυναίκες επισκέπτες θα εξαιρούνταν από το να φορούν abaya, την παραδοσιακή και κατά τα άλλα υποχρεωτική ρόμπα από το κεφάλι μέχρι τα νύχια, σε δημόσιους χώρους και θα τους επιτρέπεται να ταξιδεύουν χωρίς άνδρα συνοδό. Οι τουρίστες θα εξακολουθούσαν να υποχρεούνται να ντύνονται σεμνά και η Μέκκα θα παρέμενε απαγορευμένη για τους μη μουσουλμάνους.

Η ώρα των μεγάλων αλλαγών

Όποια ιδέα και αν έχει κανείς για τη Σαουδική Αραβία ως ταξιδιωτικό προορισμό, οι εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα τώρα όλα πρόκειται να αλλάξουν, σύμφωνα με το Forbes.

Οι νέες κατασκευές περιλαμβάνουν το Sindalah, ένα ιδιωτικό νησιωτικό θέρετρο 7 αστέρων με τρία εξαιρετικά πολυτελή θέρετρα, 38 εστιατόρια υψηλής ποιότητας και πολλές μαρίνες για σούπερ γιοτ.

Ή Qiddiya, είναι μια φουτουριστική πόλη 600.000 ανθρώπων στην έρημο, αφιερωμένη στα ηλεκτρονικά αθλήματα και τα παιχνίδια. Το Trojena, είναι ένα χιονοδρομικό θέρετρο χτισμένο στην έρημο. Tο Red Sea είναι ένα απέραντο υδάτινο τοπίο από 50 πολυτελή θέρετρα και 8.000 δωμάτια ξενοδοχείων απλωμένα σε 22 νησιά, τροφοδοτούμενο εξ ολοκλήρου από αιολική και ηλιακή ενέργεια;

Στα σκαριά είναι επίσης το The Rig, ένα θεματικό πάρκο αξίας 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, χτισμένο σε μια υπεράκτια πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου, όπως επισημαίνεται και στην τουριστική ιστοσελίδα touristsaudiarabia.com.

Ο διάδοχος του θρόνου είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από το όραμα

Μετά είναι όλα τα νέα ξενοδοχεία, με χιλιάδες ολοκαίνουργια δωμάτια. Οι πιο εμβληματικές εταιρείες φιλοξενίας στον κόσμο στοχεύουν στο βασίλειο που αναδύεται ταχύτερα από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

Συνολικά, αυτό που συμβαίνει στη Σαουδική Αραβία απλά δεν μπορεί να αγνοηθεί. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς το μέγεθος της φυσικής μεταμόρφωσης της Σαουδικής Αραβίας. Μερικά από τα μεγαλύτερα έργα βρίσκονται στο NEOM, μια περιοχή 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων χτισμένη από το μηδέν στη βορειοδυτική Σαουδική Αραβία όπου το Βασίλειο δημιουργεί νέες πόλεις, θέρετρα και άλλες κατασκευές, με έκταση 10.200 τετραγωνικά μίλια. Η σχεδόν φαραωνική ανάπτυξη της περιοχής έχει εξαναγκάσει τις φυλές που ζούσαν εκεί να μεγκατασταθούν, ακούσια σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Το άνοιγμα στον κόσμο

Από τότε που η Σαουδική Αραβία άνοιξε στη διεθνή ταξιδιωτική αγορά, η ταχύτητα και η άνευ ορίων εκταμίευση κονδυλίων για τον μετασχηματισμό της έχει εκπλήξει ακόμη και τους πιο έμπειρους τουριστικούς αναλυτές. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) εκτίμησε ότι το Βασίλειο έχει ήδη δαπανήσει 800 δισεκατομμύρια δολάρια, και αυτό δεν περιλαμβάνει τα τεράστια ποσά ξένων επενδύσεων που εισρέουν.

Η πανδημία καθυστέρησε ορισμένα έργα, αλλά αντί να περιορίσουν τις προσδοκίες, οι Σαουδάραβες αύξησαν τον στόχο τους σε 150 εκατομμύρια ετήσιους επισκέπτες έως το 2030.

Ένας πιο σημαντικός δείκτης μέτρησης της επιτυχίας είναι το πόσα αναμένεται να ξοδέψουν οι ξένοι ενώ βρίσκονται στη Σαουδική Αραβία.

Η προετοιμασία για το μέλλον σημαίνει επίσης αναγνώριση της κατακλυσμιαίας αλλαγής στο τι θα θέλουν οι επόμενες γενιές παγκόσμιων ταξιδιωτών. Η αγορά πολυτελείας γίνεται πιο ποικιλόμορφη και νεότερη, και μετατοπίζεται στις αναδυόμενες αγορές.

Τι μπορεί να πάει στραβά

Υπάρχουν, φυσικά, πολλοί τρόποι για να πάει το μεγάλο όραμα της Σαουδικής Αραβίας… στραβά. Πρώτον, γιατί υπάρχουν τεράστιοι οικονομικοί κίνδυνοι που κληρονομούνται στην αντιμετώπιση τόσων πολλών φαραωνικών έργων ταυτόχρονα, ακόμη και για μια χώρα με μεγάλες οικονομικές δυνατότητες.

Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα των ξενοδοχείων, η οποία τελικά θα καταστέλλει τις τιμές, καθώς με αυτό το επίπεδο προσφοράς, είναι πολύ δύσκολο να εξισορροπηθεί. Το πιο πρόσφατο μοντέλο πρόβλεψης της Euromonitor International προβλέπει ότι η μέση δαπάνη των ταξιδιωτών θα έχει ήδη μειωθεί έως το 2030.

Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία έχει ένα επίμονο πρόβλημα δημοσίων σχέσεων μεταξύ πολλών επίδοξων ταξιδιωτών, ειδικά εκείνων από τη Δύση, που εστιάζουν στις ανησυχίες τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα – κάτι που ωστόσο δεν εμπόδισε τις πολυεθνικές εταιρείες να επενδύσουν στο μεγάλο όραμα του Βασιλείου.

Εξάλλου, η διεθνής ταξιδιωτική αγορά δεν αγαπά τίποτα περισσότερο από έναν λαμπερό, νέο προορισμό σε μια αναδυόμενη αγορά που αυτή την στιγμή ακούει στο όνομα «Μέση Ανατολή». Ακόμη και με την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς τον περασμένο Οκτώβριο, η Μέση Ανατολή παρέμεινε η ταχύτερα αναπτυσσόμενη τουριστική περιοχή το 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή