Ο όμιλος ακινήτων China Evergrande μπήκε πλέον για τα καλά στο «πάνθεον» των εταιρειών που συνδέονται με τα μεγαλύτερα λογιστικά σκάνδαλα στον κόσμο.

Κατάφερε να ξεπεράσει σε απόλυτους αριθμούς ακόμη και τα σκάνδαλα της Enron Worldcom στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αλλά κι αυτό της Luckin Coffee το 2020 σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Evergrande: Κατηγορίες για παραποίηση εσόδων ύψους 78 δισ. δολαρίων

Πρόκειται για εξέλιξη που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για το κατά πόσο κι άλλες κινεζικές εταιρείες ακινήτων μπορεί να παρουσίαζαν πιο «αισιόδοξα» οικονομικά στοιχεία τη χρυσή εποχή της αγοράς. Η χρυσή αυτή εποχή είχε κρατήσει μέχρι το ξέσπασμα της πανδημίας της Covid-19.

Η Evergrande η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης του κλάδου ακινήτων που ακόμη πλήττει την οικονομία της Κίνας κατάφερε να διογκώσει τεχνητά τις πωλήσεις κατά 78 ολόκληρα δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 και το 2020, λίγο πριν να χρεοκοπήσει και να οδηγηθεί σε ρευστοποίηση, σύμφωνα με τις εποπτικές αρχές στο Πεκίνο.

Η κύρια μονάδα ανάπτυξης ακινήτων της Evergrande, η Hengda Real Estate Group, το 2019 είχε παρουσιάσει υψηλότερα έσοδα κατά περίπου 214 δισεκατομμύρια γουάν (29,7 δισεκατομμύρια δολάρια). Το 2020 είχε παρουσιάσει υψηλότερα έσοδα κατά επιπλέον 350 δισεκατομμύρια γουάν (48 δις δολ), σύμφωνα με την Εποπτική Επιτροπή Κινητών Αξιών της Κίνας (CSRC). Τα διογκωμένα έσοδα αντιστοιχούσαν στο μισό των συνολικών εσόδων της Hengda το 2019 και στο 79% το 2020.

Η CSRC ρίχνει τώρα μεγάλο μέρος της ευθύνης στον Χούι Κα Γιαν, τον ιδρυτή και πρώην πρόεδρο του ομίλου. Αυτός φέρεται να έδωσε τις σχετικές οδηγίες ώστε να παρουσιαστούν διογκωμένα τα έσοδα της Hengda για αυτά τα δύο χρόνια.

Η παρέμβαση των εποπτικών αρχών μπορεί τώρα να ανοίξουν το δρόμο για πιο σοβαρές κατηγορίες εναντίον του Χούι, ο οποίος συνελήφθη από την αστυνομία πέρυσι λόγω «υποψίας τέλεσης εγκλημάτων», όπως είχε ανακοινωθεί. Καμία ποινική κατηγορία εναντίον του Χούι δεν έχει δημοσιοποιηθεί και δεν είναι γνωστό πού βρίσκεται σήμερα ο ίδιος.

Η Evergrande φέρεται να περνούσε στα βιβλία της έσοδα από διαμερίσματα πάσης φύσης, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών που είχαν προπωληθεί αλλά δεν είχαν ακόμη παραδοθεί. Η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων ανακοίνωσε πέρυσι ότι άλλαξε την προσέγγισή της από το 2021 και μετά για να εγγράφει έσοδα αφού τα ακίνητα είχαν ολοκληρωθεί κατασκευαστικά ή και είχαν κατοικηθεί από τους νέους ιδιοκτήτες τους.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ορκωτός ελεγκτής της Hengda για το 2019 και το 2020 ήταν η PricewaterhouseCoopers Zhong Tian LLP, οντότητα στην ηπειρωτική Κίνα που συνδέεται με το δίκτυο της PwC. Η PwC παραιτήθηκε από ελεγκτής της Evergrande τον Ιανουάριο του 2023 λόγω διαφωνιών για τους ελέγχους.

Η PwC έχει επίσης παραιτηθεί από ορκωτός ελεγκτής κι άλλων κινεζικών εταιρειών ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων των Sunac China Holdings Ltd. και Shimao Group Holdings Ltd. σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Στο Χονγκ Κονγκ οι αρμόδιες εποπτικές αρχές ανακοίνωσαν το 2022 ότι ελέγχουν τις οικονομικές καταστάσεις της Evergrande για το 2020.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή