Τρομακτικές σκηνές στη ρωσική πρωτεύουσα μετά από επίθεση ενόπλων σε συναυλιακό χώρο, το βράδυ της Παρασκευής.  Το ρωσικό πρακτορείο TASS μετέδωσε ότι τουλάχιστον 40 άτομα έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 100 είναι οι τραυματίες. Το κτίριο όπου εκδηλώθηκε η επίθεση τυλίχτηκε στις φλόγες με πληροφορίες να κάνουν λόγο για ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν σ΄αυτο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο RIA, οι δράστες «στη συνέχεια πέταξαν μια χειροβομβίδα ή μια βόμβα, η οποία προκάλεσε πυρκαγιά». Σε δηλώσεις της, η Μαρία Ζαχάροβα εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ρωσίας έκανε λόγο για τρομοκρατική επίθεση.

«Άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους εισέβαλαν στο ισόγειο του Crocus City Hall και άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα», αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ. Η μέγιστη χωρητικότητα της μοιραίας αίθουσας στο Crocus είναι περισσότερα από 9.500 άτομα. Εκτιμάται ότι ακόμη και 6.200 άτομα θα μπορούσαν να βρίσκονταν συναυλιακό χώρο Crocus City Hall την ώρα της επίθεσης. Εν τω μεταξύ, η ρωσική αστυνομία έχει ήδη προχωρήσει σε συλλήψεις υπόπτων.

Φόβοι για νεκρά παιδιά

Ο επίτροπος για τα δικαιώματα των παιδιών της Μόσχας επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των νεκρών στη σημερινή επίθεση υπάρχουν ανήλικοι. Πολλά παιδιά επίσης τραυματίστηκαν από τους πυροβολισμούς στην αίθουσα συναυλιών, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria, το οποίο επικαλείται αξιωματούχο της Μόσχας. Ένας ανώνυμος αυτόπτης μάρτυρας είπε νωρίτερα ότι πολλά παιδιά και έφηβοι έπαιζαν σε διαγωνισμό χορού στην αίθουσα χορού όταν άρχισε η επίθεση. Παρόντες ήταν και οι γονείς τους.

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Τα θερμά συλλυπητήριά του εκφράζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, στους συγγενείς των θυμάτων από την ένοπλη επίθεση στη Μόσχα.

«Συγκλονισμένοι από τις τρομερές εικόνες που έρχονται από τη Μόσχα μετά τη φρικτή επίθεση στο Crocus City Hall. Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων στις οποίες εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια», αναφέρει σε ανάρτησή του το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Μακελειό στη Μόσχα: «Δεν υπάρχουν ενδείξεις για εμπλοκή του Κιέβου», λένε οι ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε την αιματηρή επίθεση στο συναυλιακό χώρο στη Μόσχα, χαρακτηρίζοντάς την «τρομερό» περιστατικό.

«Οι εικόνες είναι απλά φρικτές και είναι δύσκολο να τις παρακολουθήσει κανείς», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι.

Ο εκπρόσωπος επέμεινε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν καμία πληροφορία για την επίθεση, ούτε πιστεύουν ότι συνδέεται με κάποιο τρόπο με την Ουκρανία.

Δεν έχουμε σχέση, λέει το Κίεβο

«Η Ουκρανία σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με τους πυροβολισμούς/εκρήξεις στην (περιοχή της Μόσχας, Ρωσία). Δεν βγάζει κανένα νόημα», δήλωσε ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαήλο Ποντολιάκ, συμφωνώντας με την εκδοχή των Ρώσων περί τρομοκρατικής ενέργειας.

Ο Ουκρανός σύμβουλος έθεσε την γραμμή της χώρας του λέγοντας πως «πρώτα απ’ όλα, η Ουκρανία πολεμάει με τον ρωσικό στρατό για περισσότερα από δύο χρόνια. Και όλα σε αυτόν τον πόλεμο θα κριθούν μόνο στο πεδίο της μάχης. Μόνο από την ποσότητα των όπλων και τις ποιοτικές στρατιωτικές αποφάσεις. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις δεν λύνουν κανένα πρόβλημα…».

Για να εξειδικεύσει λέγοντας πως «Δεύτερον, η Ουκρανία δεν έχει καταφύγει ποτέ στη χρήση τρομοκρατικών μεθόδων. Είναι πάντα άσκοπο. Σε αντίθεση, παρεμπιπτόντως, με την ίδια τη Ρωσία, η οποία χρησιμοποιεί τρομοκρατικές επιθέσεις στον τρέχοντα πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας και παλαιότερα στην ιστορία της επιτέθηκε σε δικούς της πολίτες για να ξεκινήσει επακόλουθες «αντιτρομοκρατικές ενέργειες» εναντίον διαμαρτυρόμενων εθνοτικών ομάδων. Αρκεί να θυμηθούμε τα γεγονότα στον αυτοκινητόδρομο Kashirskoye (Μόσχα) και στο Volgodonsk…»

H αναφορά στην προειδοποίηση της πρεσβείας των ΗΠΑ

Ο Μιχαήλο Ποντολιάκ έκλεισε την επιχειρηματολογία του λέγοντας ότι «Τρίτον, πολύ πριν από τα γεγονότα στο Crocus City Hall, είχαμε ακούσει δημόσιες προειδοποιήσεις από τις ξένες πρεσβείες που σταθμεύουν στη Μόσχα για το ενδεχόμενο τέτοιων αιματηρών υπερβολών».

Συμπερασματικά ανέφερε πως «Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι τα γεγονότα στα προάστια της Μόσχας θα συμβάλουν στην απότομη αύξηση της στρατιωτικής προπαγάνδας, στην επιτάχυνση της στρατιωτικοποίησης, στη διευρυμένη κινητοποίηση και, τελικά, στην κλιμάκωση του πολέμου. Και επίσης στη δικαιολόγηση των έκδηλων γενοκτονικών χτυπημάτων εναντίον του άμαχου πληθυσμού της Ουκρανίας…».

Η λεγεώνα «Ελευθερία για τη Ρωσία», παραστρατιωτική οργάνωση Ρώσων μαχητών που αντιτίθεται στο Κρεμλίνο και έχει την έδρα της στην Ουκρανία και η οποία πραγματοποιεί τακτικά επιθέσεις σε ρωσικές συνοριακές περιοχές, αρνήθηκε επίσης οποιαδήποτε εμπλοκή στην επίθεση σε αίθουσα συναυλιών στα προάστια της Μόσχας.

«Υπογραμμίζουμε ότι η Λεγεώνα δεν πολεμά τους Ρώσους πολίτες», δήλωσε η οργάνωση καθιστώντας υπεύθυνο «το τρομοκρατικό καθεστώς του Πούτιν για την προετοιμασία αυτή της αιματηρής πρόκλησης και την κάλυψή της από τα μέσα ενημέρωσης».

Βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης των ενόπλων

Το «κατηγορώ» στις ΗΠΑ

Μέσω της εκπροσώπου του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, η Ρωσική Ομοσπονδία ανακοίνωσε πως «λαμβάνει ήδη συλληπητήρια τηλεφωνήματα από όλο τον κόσμο» ζητώντας από την διεθνή κοινότητα να καταδικάσει την επίθεση.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε πως «Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έχει λάβει τηλεφωνήματα από απλούς πολίτες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους σε σχέση με την τρομερή τραγωδία στο Crocus City Hall και εκφράζουν την έντονη καταδίκη τους για την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση που λαμβάνει χώρα μπροστά στα μάτια όλης της ανθρωπότητας».

Έκλεισε την πρώτη της τοποθέτηση στο Telegram λέγοντας πως «Τώρα, όπως δήλωσαν οι ρωσικές αρχές, όλες οι δυνάμεις έχουν ριχτεί στη διάσωση των ανθρώπων. Ολόκληρη η παγκόσμια κοινότητα είναι υποχρεωμένη να καταδικάσει αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα!»

Η Ζαχάροβα στρέφεται εναντίον του Λευκού Οίκου

Συνεχίζοντας τις αναρτήσεις της στην επίσημη πλατφόρμα της στο Telegram, η εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως «Ο Λευκός Οίκος δηλώνει ότι δεν βλέπει καμία ένδειξη ότι η Ουκρανία ή Ουκρανοί εμπλέκονται στην τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα».

Στην συνέχεια αναρωτιέται «Με ποια βάση οι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον βγάζουν εν μέσω της τραγωδίας συμπεράσματα για τη μη εμπλοκή κανενός; Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ή είχαν αξιόπιστα στοιχεία για το θέμα αυτό, θα πρέπει να τα παραδώσουν αμέσως στη ρωσική πλευρά. Και αν δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία, ο Λευκός Οίκος δεν έχει κανένα δικαίωμα να δίνει συγχωροχάρτια σε κανέναν».

«Όλοι οι εμπλεκόμενοι, όπως έχει δηλώσει η ρωσική ηγεσία, θα εντοπιστούν από τις αρμόδιες αρχές» είπε η εκπρόσωπος. Η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα είχε ειδοποιήσει πως επίκειται χτύπημα στην Μόσχα από τις 7 Μαρτίου, χωρίς όμως όπως δηλώνει η ρωσική πλευρά να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Σοκαριστικές εικόνες

Οι εικόνες είναι σοκαριστικές καθώς σοροί διακρίνονται ακόμη και στο δρόμο, έξω από το κτήριο, ενώ οι επιχειρήσεις εκκένωσης, λόγω φόβου επέκτασης των επιθέσεων, είναι τόσο διευρυμένες που ακόμη κι εμπορικά κέντρα στην Αγία Πετρούπολη έχουν εκκενωθεί.

Δείτε ζωντανή εικόνα έξω από τον συναυλιακό χώρο:


«Όλοι τους πρέπει να εντοπιστούν και να εξοντωθούν ανηλεώς  ως τρομοκράτες. Συμπεριλαμβανομένων των αξιωματούχων του κράτους που διέπραξε μια τέτοια φρικαλεότητα», δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, φωτογραφίζοντας απευθείας το Κίεβο.

«Οι τρομοκράτες του καθεστώτος του Κιέβου πρέπει να εντοπιστούν και να εξοντωθούν, συμπεριλαμβανομένων των αξιωματούχων, εάν αποδειχθεί ότι βρίσκονται πίσω από την τρομοκρατική επίθεση στον συναυλιακό χώρο Crocus City Hall της Μόσχας», δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο κανάλι του στο Telegram.

«Εάν διαπιστωθεί ότι ευθύνονται οι τρομοκράτες του καθεστώτος του Κιέβου, θα είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν αυτοί και οι ιδεολόγοι τους διαφορετικά. Όλοι τους πρέπει να εντοπιστούν και να εξαλειφθούν ανηλεώς ως τρομοκράτες. Συμπεριλαμβανομένων των αξιωματούχων του κράτους που διέπραξε μια τέτοια φρικαλεότητα», έγραψε ο Μεντβέντεφ.

Αναφερόμενος στις οικογένειες των θυμάτων υπόσχεται τις εξωδικαστικές εκτελέσεις των τρομοκρατών

«Στις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης – ειλικρινή συλλυπητήρια, δύναμη σε όλους τους αγαπημένους των θυμάτων. Οι τρομοκράτες καταλαβαίνουν μόνο από αντίποινα τρόμου», ανέφερε και συνέχισε: «Καμία δίκη ή έρευνα δεν θα βοηθήσει αν η πυγμή δεν αντιμετωπιστεί με πυγμή και οι θάνατοι με εκτελέσεις τρομοκρατών. Αυτή είναι η εμπειρία».

Αν στοιχειοθετηθεί ότι πρόκειται για τρομοκράτες του καθεστώτος του Κιέβου, είναι αδύνατο να συνεννοηθεί κανείς μαζί τους και τους ιδεολογικούς τους εμπνευστές διαφορετικά. Όλοι τους πρέπει να βρεθούν και να εξοντωθούν χωρίς έλεος ως τρομοκράτες. Μεταξύ αυτών και οι αξιωματούχοι του κράτους που διέπραξε αυτή τη θηριωδία. Θάνατος αντί θανάτου».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΔΥΠΑ – Παιδικές κατασκηνώσεις: Από Μεγάλη Τετάρτη οι αιτήσεις για 70.000 voucher – Δικαιούχοι και διαδικασία
Επικαιρότητα |

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για 70.000 voucher στις παιδικές κατασκηνώσεις - Δικαιούχοι και διαδικασία

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από 15 Ιουνίου έως 10 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και έως 20 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω