Το γκολφ είναι το εθνικό σπορ της Σκωτίας, αλλά οι λέσχες γκολφ στην ανατολική ακτή της, όπου το έδαφος είναι πιο αμμώδες και επιρρεπές σε πλημμύρες συνυπολογίζουν τώρα το κόστος της διάβρωσης καθώς οι προβλέψεις δείχνουν ότι οι καταιγίδες πρόκειται να πλήττουν την ακτή με αυξανόμενη αγριότητα, πιθανώς λόγω κλιματικής αλλαγής. Δέκα …επώνυμες καταιγίδες έπληξαν το Ηνωμένο Βασίλειο αυτή τη σεζόν.

Ενώ το έδαφος γλιστράει προς το κύμα κατά μήκος της ανατολικής πλευράς της Βρετανίας, το γκολφ στα διεθνούς φήμης γήπεδα της Σκωτίας αντιμετωπίζει αβέβαιο μέλλον.

Costa Navarino: Διεθνής πιστοποίηση για τα γήπεδα γκολφ

Σύμφωνα με έρευνα του 2021, 34 σύλλογοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα διάβρωσης των ακτών, ενώ άλλοι 11 διατρέχουν κίνδυνο. Μέχρι το 2050, αυτό το σύνολο αναμένεται να ανέλθει σε 109, περισσότερα από τα μισά από τα οποία βρίσκονται έως και 10 μίλια στην ενδοχώρα. Και το πιθανό οικονομικό πλήγμα είναι σημαντικό, καθώς η βιομηχανία απασχολούσε πάνω από 20.000 άτομα πριν από μια δεκαετία.

Οι μικρότεροι σύλλογοι του βορρά, μετά από πάνω από δύο χρόνια χαμηλών εσόδων ελέω πανδημίας, δίνουν μάχη που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά. Δεν είναι κύριοι προορισμοί διακοπών αλλά είναι δημοφιλείς σε επισκέπτες που θέλουν να παίξουν το εθνικό άθλημα της Σκωτίας, εκεί όπου παίζεται εδώ και αιώνες.

Πολυτελείς χώροι όπως το Royal Dornoch, το Cabot Highlands και το Trump International φιγουράρουν ιδιαίτερα στη λίστα των διοργανωτών διακοπών. Αλλά, τα γήπεδα συχνά βασίζονται περισσότερο στην προφορική μαρτυρία.

Διαφορετικές προτεραιότητες

Το Golspie Golf Club, τέσσερις ώρες βόρεια του Εδιμβούργου, υπέστη μια σειρά κακών καιρικών φαινομένων που πλημμύρισαν την πέμπτη και 17η τρύπα.

Τα αμυντικά μέτρα δεν είναι φθηνά. Η τοπική κυβέρνηση έχει άλλες ανησυχίες με εκατοντάδες μίλια ακτογραμμής και δεν διαθέτει πολλά χρήματα.

Οι επισκευές τείνουν να ξεκινούν με ογκόλιθους που εκτονώνουν τη δύναμη των κυμάτων. Αλλά οι παλίρροιες προσπαθούν να τους τραβήξουν μακριά από την ακτή. Ένας εργολάβος υπολόγισε τρία τέταρτα του ενός εκατομμυρίου λιρών για να ολοκληρώσει το έργο.

Μια πιθανή λύση ήρθε με τη μορφή προσφοράς εξαγοράς από τον Τζο Μάστερσον, πρώην πρόεδρο της Masterson Foods. Τα μέλη απέρριψαν την πρότασή του σε ειδική συνεδρίαση τον Δεκέμβριο, λέγοντας ότι δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν τον έλεγχο του συλλόγου

Ζώα στο γήπεδο

Λίγο πιο βόρεια βρίσκεται το Brora Golf Club, ένα από τα αγαπημένα του πέντε φορές πρωταθλητή Πίτερ Τόμσον. Στο γήπεδο περιφέρονται πρόβατα και αγελάδες .

Αν και δεν επλήγη τόσο σκληρά από τις τελευταίες καταιγίδες, ο σύλλογος αναγνώρισε την κλιματική αλλαγή και τη διάβρωση των ακτών ως δίδυμες απειλές για το πρόσφατο τριετές στρατηγικό του σχέδιο. Η αύξηση των ετήσιων εσόδων από μέλη σε £300.000 έως το 2026, η αύξηση των εσόδων των επισκεπτών σε υπερδιπλάσιο ποσό και η συγκέντρωση χρημάτων από χορηγίες περιλαμβάνονται σε μεγάλο βαθμό στο όραμα της διοίκησης.

Πρόβλημα στο Fortrose

Πίσω στη χερσόνησο Fortrose των 400 στρεμμάτων, όπου παίζεται γκολφ από το 1793, ο Γενικός διευθυντής Μάικ Μακντόναλντ παλεύει με το πώς να σχεδιάσει το γήπεδο για το μέλλον.

Προσφέρει ισόβια συνδρομή σε νέα μέλη του εξωτερικού και μη. Και αφού ξόδεψε £140.000  σε νέα αποδυτήρια και ένα αίθριο, η εστίαση είναι στην άμυνα ενάντια στον ωκεανό, καθώς σε ορισμένα σημεία, έως και 6 μέτρα γλίστρησαν στα κύματα μετά τις φθινοπωρινές καταιγίδες.

Η προσθήκη μιας μεγάλης λωρίδας από αρματωσιά ογκόλιθων κατά μήκος του πρώτου και του δεύτερου διαδρόμου θα κοστίσει στο κλαμπ περίπου £100.000.

Ανάπτυξη αμμόλοφων

Ακόμη και το St. Andrews, γνωστό ως το σπίτι του γκολφ, δεν έχει «ανοσία». Μισό εκατομμύριο κυβικά μέτρα άμμου μετατοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας Μπαμπέτ και η εργασία επτά ετών για την ανάπτυξη των αμμόλοφων εξαφανίστηκε.

Το St. Andrews Links Trust αναζητά επιχορηγήσεις για να πληρώσει για επισκευές που βασίζονται στη φύση, όπως φύτευση χόρτων, αλλά, και πάλι, τα χρήματα δεν είναι αρκετά.

Αλλά για κάποια γήπεδα, πρόκειται για την αξιοποίηση των ιδιοτροπιών της φύσης.

Ο σύλλογος συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο St. Andrews και το NatureScot για να βρουν πώς να σταματήσουν τη διάβρωση χωρίς να καταφύγουν σε βράχους και συρματοκιβώτια.

Αφού δοκίμασαν φράχτες από καστανιές, χρησιμοποίησαν βιοδιασπώμενα ρολά από ίνες καρύδας για να μετριάσουν τις υψηλές παλίρροιες. Ως αποτέλεσμα, το Dornoch κέρδισε το βραβείο Sustainable Project of the Year στα Golf Environment Awards τον Φεβρουάριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι