Μια διεθνώς mainstream επιλογή άντλησης κεφαλαίων για τις πολλά υποσχόμενες «μικρές» επιχειρήσεις φιλοδοξεί να μετατραπεί η ελληνική Εναλλακτική Αγορά, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος εσχάτως εξαιτίας των σχημάτων Mezz, δηλαδή των τίτλων που συνδέονται με τη διαχείριση των mezzanine notes που προέκυψαν από τις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών (προγράμματα «Ηρακλής»).

Ασιατικά χρηματιστήρια: Θετικό το κλίμα στις αγορές, στο επίκεντρο η China Vanke

Εφέτος συμπληρώνονται 15 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας της ΕΝ.Α, με τους 14 τίτλους της να βρίσκονται στο ραντάρ αρκετών κεφαλαίων. Μια εικόνα που πριν από λίγα χρόνια θα ήταν ξένη προς τα εγχώρια χρηματιστηριακά «ήθη», αποτυπώνοντας τη βελτιωμένη θέση στην οποία η ευρύτερη αγορά βρίσκεται την τελευταία διετία.

Αλλωστε, ήδη τρεις εταιρείες (Entersoft, Epsilon Net, Alpha Trust) έχουν μεταταχθεί στην Κύρια Αγορά και άλλες δύο (Performance Technology και Real Consulting) έχουν ήδη δρομολογήσει την ίδια πορεία.

Οι πρωτοβουλίες της ΕΧΑΕ

Τα φώτα του αγοραστικού ενδιαφέροντος έχουν αναδείξει πτυχές της ΕΝ.Α που η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών σκοπεύει να εκμεταλλευτεί. Αλλωστε, θα πρέπει κάποια στιγμή η χρηματιστηριακή αγορά να επιστρέψει στο «φυσικό περιβάλλον» του στόχου του, που δεν είναι άλλος από ένα εργαλείο άντλησης κεφαλαίων προς αξιοποίηση και ανάπτυξη. Ουσιαστικά, η αγορά να έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει ρόλο για την επιχειρηματικότητα.

Σήμερα η ΕΝ.Α διαθέτει δύο υπο-αγορές: την ENA Plus και την EνA. Step, με τη βασική διαφορά να είναι ότι στην πρώτη θα πρέπει να έχουν συμπληρωθεί δύο ολοκληρωμένες χρήσεις πριν από την εισαγωγή και στη δεύτερη να μην υπάρχει τέτοιο κριτήριο, έστω κι αν πρόκειται για ζημιογόνες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το βασικό, λοιπόν, σχέδιο της διοίκησης του Χρηματιστηρίου προβλέπει τη συγχώνευση των ΕΝΑ STEP από την ΕΝΑ PLUS.

Το ποσοστό διασποράς

Ουσιαστικά το ΧΑ θέλει ενοποιήσει την ΕΛΧΑ ώστε να αποτελέσει τον προθάλαμο για την είσοδο εταιρειών στην Κύρια Αγορά, δεδομένου ότι τα κριτήρια δεν θεωρείται ότι είναι τόσο αυστηρά όσο για τις επιχειρήσεις που θα επιδιώξουν την απευθείας είσοδό τους στο Χρηματιστήριο.

Επίσης, μεταξύ άλλων, προωθείται και η μείωση του ελάχιστου απαιτούμενου ποσοστού διασποράς από το 15% στο 10% (παραμένει ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός των πενήντα επενδυτών με ποσοστό κάτω του 5%), με παράλληλη ωστόσο υποχρέωση διατήρησης του συγκεκριμένου free float σε μόνιμη βάση.

Την ίδια ώρα, οι βασικοί τους μέτοχοι (>5%) δεν θα μπορούν να ρευστοποιούν πάνω από το 25% του ποσοστού που κατέχουν για έξι μήνες μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης, εφόσον η εταιρεία είναι ζημιογόνος για δύο συνεχόμενα έτη (σήμερα υπάρχει πλήρης απαγόρευση για ένα έτος) ή εφόσον το προηγούμενο έτος είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια.

Το timing των αλλαγών

Το timing των αλλαγών θεωρείται μάλιστα από αρκετούς αναλυτές ως ιδανικό, δεδομένου του ότι το κόστος δανεισμού στην ευρωζώνη βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά, με τις τάσεις αποκλιμάκωσης να είναι αργές και σε κάθε περίπτωση αβέβαιες. Είναι κοινός τόπος των περισσότερων αναλυτών, μάλιστα, ότι αν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σε μια πρώτη μείωση των επιτοκίων τον προσεχή Ιούνιο, η πορεία προς τα χαμηλότερα επίπεδα θα είναι αργή και σε κάθε περίπτωση άμεσα συνυφασμένη με την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, εάν συνεχιστούν οι πιέσεις στο κόστος χρήματος, η άντληση κεφαλαίων μέσω της κεφαλαιαγοράς καθίσταται μονόδρομος για πολλές εταιρείες, που είτε βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης είτε καλούνται να αναχρηματοδοτήσουν υφιστάμενο χρέος με καλύτερους όρους σε σχέση με τα παραδοσιακά τραπεζικά κανάλια δανεισμού.

Οι επιδόσεις και ο ρόλος των Mezz

Αδιαμφισβήτητα τα σχήματα των Mezz αναδείχθηκαν σε καταλύτη για την αλλαγή της θέσης της ΕΝ.Α στο ελληνικό χρηματιστηριακό σύμπαν. Σχήματα που εν πολλοίς έχουν δώσει σημαντικές αποδόσεις από την εισαγωγή τους, με τις προοπτικές να είναι θετικές, παρά το πολύπλοκο της λειτουργίας τους.

Πέραν όμως αυτών, ο συγκεκριμένος δείκτης έχει δείξει ότι μπορεί να αποτελέσει τη «μήτρα» πολλών επιχειρήσεων που αναζητούν κεφάλαια.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι επιδόσεις των τελευταίων μηνών μπορεί να λειτουργήσουν θετικά προς αυτή την κατεύθυνση. Ο δείκτης της ΕΝ.Α κερδίζει 32,2% από την αρχή του έτους, με τους τζίρους να έχουν πολλαπλασιαστεί, από τις λίγες χιλιάδες που έκανε πριν από λίγα χρόνια. Ενδεικτικό επίσης είναι ότι ο δείκτης διπλασιάστηκε μέσα σε 12 μήνες, αν αναλογιστεί κανείς ότι τον Μάρτιο του 2023 ήταν στα επίπεδα των 6.200 μονάδων. Επίσης, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς προσεγγίζει πλέον τα 600 εκατ. ευρώ, ενώ έναν χρόνο πριν ήταν στα 326 εκατ. ευρώ, με τη μέση ημερήσια αξία συναλλαγών να εκτοξεύεται κατά 220%.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών