Με πολύ κόπο κατάφερε να κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα τις απώλειες του Μαρτίου το Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά δεν κατάφερε να κινηθεί πάνω από τις 1.424 μονάδες, το όριο του προσήμου δηλαδή, για να συνεχίσει το επί τέσσερις μήνες θετικό του σερί. Ο Μάρτιος έκλεισε με απώλειες 0,2%, αλλά καθόλα θετικό ήταν το πρώτο τρίμηνο του έτους, με τον γενικό δείκτη να κερδίζει 9%.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,34% στις 1.422,35 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.414,70 μονάδων (-0,20%) και 1.425,39 μονάδων (+0,55%). Ο τζίρος ανήλθε στα 113,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 27,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1 εκατ. τεμάχια αξίας 4,6 εκατ. ευρώ.

Στα υψηλά επίπεδα του Νοέμβρη του 2022 θα λάμψει ο χρυσός τον Μάρτιο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,40% στις 3.420,41 μονάδες, ενώ στο +0,26% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.393,63 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,41% στις 1.194,91 μονάδες.

Μετά από ένα αρνητικό τριήμερο, η εβδομάδα ολοκληρώθηκε για το ΧΑ, όπως και ο μήνας και το τρίμηνο. Τον Μάρτιο, ο γενικός δείκτης έχασε 0,16%, ο FTSE 25 είχε πτώση 1%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο -4,22%. Αντίθετα, στο τρίμηνο, τα κέρδη των τριών δεικτών ήταν 10%, 9,5% και 12,5% αντίστοιχα.

Μη χείρον βέλτιστον

Αν και «επισκέφτηκε» τις 1.386 μονάδες ο γενικός δείκτης, στις 12 Μαρτίου, κατάφερε με ένα μίνι σερί ανόδου να εδραιωθεί πάνω από τις 1.400 μονάδες, εμφανίζοντας όμως δυστοκία για κάτι καλύτερο. Και στο τέλος, ήρθε και ένα τριήμερο «ροκάνισμα», με την αγορά να μην μπορεί να σπάσει την αρνητική παράδοση των τελευταίων 25 ετών, που θέλει τον Μάρτιο να είναι κατεξοχήν μήνας ρευστοποιήσεων με ιστορικό συχνότητας 66,6% και μέση μηνιαία απόδοση -2,20%.

Βέβαια, η τρέχουσα ολοκλήρωση του μήνα, αλλά και του πρώτου τριμήνου του έτους, κατά το οποίο πολλοί διαχειριστές αξιολογούν τις θέσεις τους, συνέπεσε και με την εποχική επιφυλακτικότητα που συνδέεται με τις συνεχόμενες αργίες που είχε και έχει η αγορά μπροστά της, ενδεχομένως μεταθέτοντας τις όποιες αποφασιστικές διαγραμματικές εξελίξεις για την επόμενη πλέον εβδομάδα.

Στο κλείσιμο, λοιπόν, του χρηματιστηριακού τριμήνου και με τους Γενικό Δείκτη και Τραπεζικό κλαδικό σε πολυετή υψηλά, ο Πέτρος Στεριώτης, Μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA), υπενθυμίζει τη ρήση “the trend is your friend”, με τον ευσεβή πόθο των Επενδυτών του Χ.Α. να παραμένει στις 1.500 μονάδες.

Κατά τον ίδιο, τα δυνατά “χαρτιά”, που υποστηρίζουν τις αγοραίες αποτιμήσεις του ελληνικού Χρηματιστηρίου, μεταξύ άλλων, είναι:

  1. Σε επίπεδο top-down, η προεξόφληση για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας,
  2. Οι επιμέρους ανακοινώσεις κερδοφορίας για τη χρήση του 2023, που παραπέμπουν σε μια ιστορικά επιτυχημένη χρονιά, ενώ η εν δυνάμει βιωσιμότητα των αποτελεσμάτων θα βελτιώσει περαιτέρω το προφίλ κινδύνου των ελληνικών μετοχών,
  3. Η -από την οπτική του επιτοκιακού ρίσκου- ευνοϊκή συγκυρία για την έκδοση και την αποπληρωμή κρατικού και εταιρικού ομολογιακού χρέους,
  4. Η έντονη αποφασιστικότητα επιλεγμένων ελληνικών εισηγμένων για την ολοκλήρωση εταιρικών πράξεων εν μέσω του τρέχοντος ευνοϊκού timing,
  5. Η διαφαινόμενη επιστροφή του εγχώριου τραπεζικού συστήματος στην κανονικότητα.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο ΟΠΑΠ ξεχώρισε με το +2,58% που κατέγραψε, με τις Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, Motor Oil, Quest, Σαράντη, Πειραιώς και ΟΤΕ να ακολουθούν με άνοδο άνω του 1%.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola, Autohellas, Cenergy, Aegean, ΕΥΔΑΠ και Λάμδα, ενώ χωρίς μεταβολή έκλεισε και πάλι ο Τιτάνας. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Eurobank, Ελλάκτωρ και ΕΛΧΑ, με τις Alpha Bank, Εθνική και Βιοχάλκο να κλείνουην με πτώση άνω του 1%. Στο -2,11% έκλεισαν τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών