Οι εταιρείες πληροφορικής έχοντας μπροστά τους μία σκληρή μάχη, αξίας άνω 3,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, με «όπλα» τα λογισμικά τους, βγαίνουν στην γύρα για κεφάλαια, συμμαχίες, συμπράξεις με την αγορά να τρέχει και να αλλάζει με ρυθμούς πολυβόλου, την ώρα που η ένταση της ψηφιοποίησης επιταχύνεται, απαιτώντας υλοποίηση μεγάλου όγκου έργων σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Πληροφορική: Στα 1,3 τρισ. δολ. οι δαπάνες σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική το 2023

Με την αξία των εξαγορών στον κλάδο, για το 2023, να αποτιμάται σε περίπου 60 εκατ. ευρώ, εκτιμάται πως την χρονιά που διανύουμε θα πέσουν υπογραφές για συμφωνίες που θα ξεπεράσουν τα 250 εκατ. ευρώ. Η αγορά «ζωηρεύει» και ο «οργασμός» των deals δίνει τον τόνο με το καλοκαίρι και το φθινόπωρο να προμηνύονται καυτά.

Η πληροφορική έρχεται με φόρα στο προσκήνιο…

Ταχύτητα, όχι βιασύνη

Τα ψηφιακά έργα Ταμείου Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, άνω των 3,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, η επιτακτική ανάγκη για προσαρμογή στις συνθήκες του ψηφιακού κόσμου που απαιτεί αξιόπιστα λογισμικά (με τον μπαμπούλα των κυβερνοεπιθέσεων να καραδοκεί), η χαμηλή βάση από την οποία ξεκινά ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός, ιδίως στις ΜμΕ το ψηφιακό χάσμα είναι μεγάλο, κάνουν τις εταιρείες να τρέχουν με την… ψυχή στο στόμα για να προλάβουν προθεσμίες και ορόσημα. Χωρίς συνένωση δυνάμεων η προσαρμογή τους στο νέο τοπίο θα συναντήσει ανυπέρβλητες δυσκολίες.

Η ψηφιακή μετάβαση δημοσίου και επιχειρήσεων και οι «δύσκολοι»  στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν, δεδομένων και των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων και οροσήμων του ταμείου ανάκαμψης που δεν επιδέχονται χαλαρώσεων και μεταθέσεων προδιαθέτουν για νέα συγκέντρωση δυνάμεων σε μία κατακερματισμένη, μέχρι και πριν λίγα χρόνια, αγορά.

Οι επιχειρήσεις καλούνται να δράσουν ταχύτατα αλλά όχι βιαστικά, καταστρώνοντας τα επενδυτικά τους πλάνα με τον χρόνο να μην είναι σύμμαχός τους.

Συμπράξεις για να μην κουνήσουμε… μαντήλι στα κονδύλια της ΕΕ

Πάντως, όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, το τελευταίο διάστημα και όσο πλησιάζουμε στο τέλος του δρόμου του Ταμείο Ανάκαμψης, στην εκπνοή του 2026 (δεν είναι τόσο μακριά όσο ακούγεται), αν και προκηρύσσονται συνεχώς έργα και διαγωνισμοί δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως οι εταιρείες θα καταφέρουν να ανταποκριθούν και να ανταπεξέλθουν επιτυχώς, με τον χρόνο να πιέζει, στο πλήθος των έργων που πρέπει να υλοποιηθούν.

Τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και ο όγκος των πόρων που χρειάζεται να απορροφηθούν καθιστούν κάτι παραπάνω από αναγκαίες τις συμπράξεις μεταξύ των εταιρειών, αλλιώς θα χαθεί το τρένο του Ταμείου Ανάκαμψης με τον κίνδυνο απώλειας πόρων να διαφαίνεται στον όχι και τόσο μακρινό ορίζοντα…

Αξίζει να σημειωθεί πως για την ώρα παρατάσεις, εφόσον μείνουν αδιάθετα κονδύλια από το Ταμείο, δεν προβλέπονται. Συνεπώς για κράτος και εταιρείες αν δεν πατήσουν παρατεταμένα γκάζι, ενδέχεται δεύτερη ευκαιρία να μην παρουσιαστεί.

Πάντως η λογική που δείχνει να κυριαρχεί έχει να κάνει περισσότερο με το να τρέξουμε βιαστικά να απορροφήσουμε όσους πόρους προλάβουμε με την συνεκτική εκπόνηση μίας εθνικής ψηφιακής στρατηγικής, με το βλέμμα στο μέλλον και την τεχνητή νοημοσύνη που δεν συγχωρεί… καθυστερήσεις, να περνάει σε δεύτερη μοίρα.

Βέβαια το μότο «διεκδικώ κονδύλια μόνο για να μην τα χάσω», χωρίς όλο αυτό να εντάσσεται σε μία συγκροτημένη ψηφιακή στρατηγική, εντείνει τις ανησυχίες σε γνώστες του χώρου για πρόχειρο σχεδιασμό σε πολλά έργα που καθιστά εκ των πραγμάτων ανέφικτη την έγκαιρη και έγκυρη υλοποίησή τους

Σε κάθε περίπτωση, δεδομένων των πιεστικών συνθηκών, οι συμπράξεις μεγάλων και μικρών στον κλάδο της πληροφορικής θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο για να αυξηθούν οι πιθανότητες να βγει η δουλειά.

Οι δυνατές οικονομικές επιδόσεις των παικτών που κινούν τα νήματα στην αγορά και οι κάτι παραπάνω από θετικές προσδοκίες που έχουν διαμορφωθεί για τα μελλούμενα, με την ψηφιοποίηση να μπαίνει όλο και περισσότερο στο καθημερινό λεξιλόγιο δημοσίου, νοικοκυριών, επιχειρήσεων, ακόμα κι αν υπάρχουν θολά σημεία όπως η έλλειψη προγραμματιστών, τραβούν τους επενδυτές στο ψηφιακό άρμα των εταιρειών πληροφορικής.

Τα καυτά πεδία

Έργα του δημοσίου (ψηφιοποιήσεις υπηρεσιών, αρχείων, υπουργείων), τεχνολογικός εκσυγχρονισμός του επιχειρείν, ψηφιακές πληρωμές, τουρισμός, εστίαση και υγεία αποτελούν ισχυρά χαρτιά για τα «αφεντικά» του κλάδου στο business software με την αγορά να εμφανίζει ολοένα και πιο έντονες τάσεις συγκέντρωσης (οι μεγάλοι θα εξαγοράζουν τους μικρούς).

Όπως τονίζει η Optima Βank σε πρόσφατη ανάλυσή της, η διψήφια άνοδος των εσόδων, της λειτουργικής κερδοφορίας και των καθαρών κερδών αναμένεται όχι μόνο να διατηρηθούν, αλλά και να επιταχυνθούν τα επόμενα χρόνια με κινητήρια δύναμη την πληροφορική. Η ανάλυση αφορά, μεταξύ άλλων, τις Epsilon Net, Entersoft, Profile Software, Performance Technologies, Real Consulting, Space Hellas, Quality & Reliability, Ilyda, CPI, Ideal Holdings.

Πρωταγωνίστριες την περίοδο 2022-23, ήταν η Epsilon Net με 11 εξαγορές και η Entersoft με 7. Η Optima κάνει ιδιαίτερη μνεία και στις εξαγορές της Byte από την Ideal Holdings, της Intrasoft από τη Netcompany  καθώς και της SingularLogic από τις Epsilon Net και Space Hellas. Αντίστοιχα και Profile έχει πάρει για τα καλά τον δρόμο των εξαγορών.

Με πάνω από 42 εξαγορές και συγχωνεύσεις από το 2021, με πλέον πρόσφατη συμφωνία που τάραξε τα νερά την εξαγορά της Εntersoft από τον όμιλο Γερμανού, το ψηφιακό μέλλον «ιχνηλατεί» το μονοπάτι που θα ακολουθήσει ο κλάδος…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις