Ανοδική πορεία καταγράφουν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές αποτιμούν λιγότερες μειώσεις επιτοκίων και τιμολογούν με λιγοτέρο από 50% πιθανότητες η πρώτη κίνηση αποκλιμάκωσης του κόστους δανεισμού να αποφασιστεί τον Ιούνιο. Η αντίδραση της αγοράς ήλθε μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την μεταποιήση που έδειξαν ότι ο τομέας βγήκε από την ύφεση και ενισχύθηκε για πρώτη φορά από το 2022.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά 11 μονάδες βάσης στο 4,313% και του 2ετούς κατά 7 μονάδες βάσης στο 4,695%.

Δολάριο: «Σκαρφαλώνει» στις διεθνείς αγορές

Ο πληθωρισμός και η μείωση των επιτοκίων

Η άνοδος των αποδόσεων ενισχύθηκε επίσης από το σχόλια του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ  που επανέλαβε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης δεν χρειάζεται να βιαστούν να μειώσουν τα επιτόκια, καθώς η οικονομική ανάπτυξη παραμένει ισχυρή και ο πληθωρισμός κινείται πάνω από τον στόχο.

«Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε να μειώσουμε» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην ραδιοφωνική εκπομπή «Marketplace». «Η οικονομία είναι ισχυρή και η αγορά εργασίας είναι ισχυρή αυτή τη στιγμή. Και ο πληθωρισμός έχει πέσει. Μπορούμε και θα είμαστε προσεκτικοί με αυτή την απόφαση γιατί μπορούμε».

Οι αγορές αντιδρούν επίσης στην ανάγνωση των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών του Γραφείου Οικονομικής Ανάλυσης για τον Φεβρουάριο – τον προτιμώμενο μετρητή πληθωρισμού της Fed – που δημοσιοποίηθηκε την Παρασκευή. Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, το PCE αυξήθηκε κατά 2,8% σε δωδεκάμηνη βάση σύμφωνα με τις προσδοκίες.

Ο Steven Blitz, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στην TS Lombard, μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στο «Squawk Box Europe» του CNBC εκτίμησε ότι η πιθανότητα μίας ή καμίας μείωσης των επιτοκίων από την Fed φέτος φαίνεται «αρκετά καλή». Ο Blitz είπε ότι οι αγορές θα συνεχίσουν να κινούνται υψηλότερα, ωστόσο, ακόμη και αν η Fed αποφασίσει να μην επιβάλει καμία μείωση των επιτοκίων φέτος.

Ωστόσο, ο Tony Dwyer της Canaccord Genuity πιστεύει ότι η επιδείνωση της αγοράς εργασίας και η χαλάρωση του πληθωρισμού θα ωθήσουν τελικά τη Fed να δράσει.

«Δεν λέω ότι πρέπει να επιστρέψουν στο μηδέν, αλλά πρέπει να είναι πιο επιθετικοί» σημειώνει ο επικεφαλής στρατηγικής αγοράς της εταιρείας στο «Fast Money».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές