Με μικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, οι οποίοι αν και προσπαθησαν να κινηθούν θετικά, η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων ανέκοψε τις αγοραστικές διαθέσεις, αλλά και τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει σχετικά σύντομα στην μείωση των επιτοκίων.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση 0,60% στις 39.566 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 0,20% στις 5.243 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,11% στις 16.396 μονάδες.

Πού εστιάζουν οι επενδυτές στις αγορές εμπορευμάτων

Στο επίκεντρο της αγοράς ήταν ο δείκτης τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης, εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή κατά τη διάρκεια της αργίας για τη Μεγάλη Παρασκευή. Ο δείκτης έδειξε ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε 2,8% τον Φεβρουάριο, κάτι που ήταν σύμφωνο με τις προσδοκίες. Ο δείκτης πληθωρισμού που παρακολουθεί στενά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυξήθηκε επίσης κατά 0,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι επενδυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί σχετικά με τον ρυθμό του χρονοδιαγράμματος μείωσης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας φέτος και πόσο σύντομα οι κεντρικοί τραπεζίτες θα είναι σε θέση να επιτύχουν τον στόχο τους για πληθωρισμό 2%. Ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell δήλωσε την Παρασκευή ότι η οικονομική ανάπτυξη παραμένει ισχυρή και ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πάνω από τον στόχο.

«Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε να περικόψουμε τα επιτόκια», δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας στο πρόγραμμα «Marketplace» του δημόσιου ραδιοφώνου. «Η οικονομία και η αγορά εργασίας είναι ισχυρές αυτή τη στιγμή. Και ο πληθωρισμός έχει πέσει. Μπορούμε και θα είμαστε προσεκτικοί με αυτή την απόφαση γιατί μπορούμε», ανέφερε.

Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν επίσης σήμερα, καθώς οι επενδυτές έλαβαν υπόψη τις δηλώσεις του Powell και τη βασική μέτρηση για τον πληθωρισμό. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε κατά περισσότερο από 11 μονάδες βάσης στο 4,303%.

«Την ίδια ώρα τα στοιχεία δείχνουν ότι η πρόοδος στον πληθωρισμό είναι αργή, αλλά παρέχουν στήριξη στο αφήγημα για την επόμενη μείωση των επιτοκίων της Fed», σχολίασε ο Giuseppe Sette, συνιδρυτής και πρόεδρος της Toggle AI. Υπενθύμισε, δε, ο ίδιος ότι η Fed διατηρεί τα επιτόκια σταθερά υψηλότερα από τον πληθωρισμό, εκτός εάν διαφανεί κάποια επιβράδυνση.

Οι εκτιμήσεις όμως περί μείωσης των επιτοκίων συντήρησε την άνοδο των δεικτών το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ο S&P 500 σημείωσε άλμα 10,2%, ενώ ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 5,6% και ο Nasdaq κέρδισε 9,1%.

Σύμφωνα με τον Ryan Detrick, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην Carson Group, αυτό το ράλι θα μπορούσε να συνεχιστεί. Μάλιστα, επικαλέστηκε τα στοιχεία που δείχνουν ότι ο S&P τελείωσε το έτος υψηλότερα στις 10 από τις 11 προηγούμενες φορές που σημείωσε άνοδο 10% ή περισσότερο το πρώτο τρίμηνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street