Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ δεν βιάζεται να μειώσει τα επιτόκια, επανέλαβε για μία ακόμα φορά ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ: «Δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε να μειώσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πάουελ την Παρασκευή σε εκδήλωση στη Fed του Σαν Φρανσίσκο.

Τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα είναι «σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα με τις προσδοκίες μας», ανέφερε, σπεύδοντας να διευκρινίσει για μία ακόμα φορά ότι δεν θα ήταν σκόπιμο να μειωθούν τα επιτόκια έως ότου οι αξιωματούχοι είναι σίγουροι ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε τροχιά προς τον στόχο του 2%.

«Είναι καλό να βλέπουμε κάτι να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες», είπε, αν και παραδέχθηκε ότι οι τελευταίες αναγνώσεις δεν είναι τόσο καλές όσο αυτές που είδαν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πέρυσι.

ΗΠΑ: Στο 2,5% σε ετήσια βάση ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών

Ο δείκτης που προτιμά η Fed

Ο προτιμώμενος δείκτης του υποκείμενου πληθωρισμού της Fed μειώθηκε τον περασμένο μήνα μετά από μια ακόμη μεγαλύτερη αύξηση από ό,τι είχε αναφερθεί προηγουμένως τον Ιανουάριο, έδειξαν κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή. Ο βασικός δείκτης τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης — ο οποίος εξαιρεί το ασταθές κόστος τροφίμων και ενέργειας — αυξήθηκε 0,3% τον Φεβρουάριο μετά από άνοδο 0,5% τον προηγούμενο μήνα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη συνεχόμενη άνοδο σε ένα χρόνο.

Ο Πάουελ είπε ότι οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να πέφτει μερικές φορές σε «ανώμαλο μονοπάτι», απηχώντας τις δηλώσεις που έκανε μετά την τελευταία συνεδρίαση πολιτικής της Fed στις αρχές του μήνα.

Ο Αμερικανός τραπεζίτης υποστήριξε ότι πιθανότατα θα ήταν σκόπιμο να χαλαρώσει η πολιτική «κάποια στιγμή φέτος». Αλλά ο ίδιος και άλλοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν βιάζονται δεδομένης της υποκείμενης ισχύος της οικονομίας και των πρόσφατων ενδείξεων για επίμονες πιέσεις στις τιμές.

Εκτόνωση των πιέσεων

Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, o πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σημαντικά από την κορύφωση των 40 ετών που επιτεύχθηκε το 2022. Αυτή η πτωτική πορεία φάνηκε να ανακόπτεται τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, με επιτάχυνση της αύξησης των τιμών καταναλωτή.

Εν τω μεταξύ, η οικονομία των ΗΠΑ παρέμεινε ανθεκτική παρά τα υψηλά επιτόκια. Οι προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό καταναλωτικές δαπάνες ξεπέρασαν όλες τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων τον Φεβρουάριο, και οι εργοδότες εξακολουθούν να προσλαμβάνουν εργαζομένους με ταχείς ρυθμούς. Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι η οικονομική ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο ήταν ισχυρότερη από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Αν και η διάμεση πρόβλεψη των αξιωματούχων της Fed για τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος παρέμεινε αμετάβλητη από τον Δεκέμβριο, σχεδόν οι μισοί προέβλεψαν δύο ή λιγότερες μειώσεις επιτοκίων το 2024. Οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν δηλώσει ότι θέλουν να δουν περαιτέρω στοιχεία ότι ο πληθωρισμός μειώνεται προς το στόχο τους 2% πριν την πρώτη τους κίνηση, την οποία αναμένουν πλέον οι επενδυτές τον Ιούνιο.

Η αγορά εργασίας

Ο Πάουελ είπε την Παρασκευή ότι μια απροσδόκητη αποδυνάμωση στην αγορά εργασίας θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια πολιτική απάντηση από στελέχη της Fed, αλλά είπε ότι δεν βλέπει την πιθανότητα ύφεσης τόσο αυξημένη αυτή τη στιγμή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή