Ισχυρές ήταν οι πιέσεις που δέχτηκαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες αποτύπωσαν τις ανησυχίες για τις προεκτάσεις της πιθανότητας η Federal Reserve να μην προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, όπως διαφάνηκε και από τις δηλώσεις των αξιωματούχων της.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,9%, με τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων να χάνει πάνω 2%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,81% στις 7.911 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,24% στις 18.175 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,11% στις 8.061 μονάδες.

Wall Street: Έδωσε το σήμα της ανάκαμψης, μετά από τέσσερις ημέρες πτώσης

Αρνητική ήταν η εικόνα των δεικτών και σε επίπεδο εβδομάδας, με τον FTSE 100 να χάνει 0,5%, ενώ τόσο ο DAX όσο και ο CAC 40 υποχώρησαν κατά 1,7%.

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της Delivery Hero σημείωσαν πτώση 3% μετά τις αναφορές του Reuters ότι ο ακτιβιστής επενδυτής Sachem Head δημιούργησε μερίδιο 3,6% στη γερμανική επιχείρηση παράδοσης και μπορεί να επιδιώκει να εκδιώξει τον διευθύνοντα σύμβουλο Niklas Oestberg.

Απώλειες άνω του 8% σημείωσαν και οι μετοχές της Ocado, μετά την ανακοίνωση του βρετανικού διαδικτυακού λιανοπωλητή ότι ο πρόεδρός του Rick Haythornthwaite θα παραιτηθεί το επόμενο έτος λόγω των αυξημένων δεσμεύσεών του ως προέδρου του ομίλου της NatWest bank.

Οι αγορές τόσο στην Ασία, όσο και στην Ευρώπη επηρεάστηκαν σήμερα από τη δήλωση του αξιωματούχου της Fed, Νιλ Κασκαρι, ότι βλέπει δυο μειώσεις επιτοκίου φέτος. Μάλιστα ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και να μην υπάρξει αλλαγή του επιτοκίου, ταρακουνώντας τη Wall Street χτες.

Και όλα αυτά την ώρα που το πετρέλαιο συνέχισε την ανοδική του πορεία, στα 86 δολάρια, δημιουργώντας νέες ανησυχίες ότι μπορεί να υπάρξει νέος γύρος πιέσεων των τιμών καταναλωτή, καθιστώντας πιο ρεαλιστικό το σενάριο που περιέγραψε ο Κασκάρι, δηλαδή αυτό που δεν περιλαμβάνει κάποια μείωση επιτοκίου από τη Fed.

Οι μακροοικονομικές ειδήσεις

Στα μάκρο της ημέρας, ο εποχικά προσαρμοσμένος όγκος λιανικού εμπορίου κατέγραψε πτώση 0,7% στην Ευρωζώνη και 0,2% στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ετήσια βάση. Σε μηνιαία βάση, ο όγκος μειώθηκε κατά 0,5% στη ζώνη του ευρώ και 0,4% στην ΕΕ.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις σημειώθηκαν στη Γερμανία με 1,9%, στο Βέλγιο με 1,8% και στην Κύπρο με 1,1%. Η ανοδική τάση καταγράφηκε στην Πολωνία στο 1,4%, στην Κροατία στο 1,2% και στην Εσθονία στο 1,0%.

Την ίδια ώρα, οι πραγματικές (προσαρμοσμένες στις τιμές) νέες παραγγελίες στον τομέα της μεταποίησης στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 0,2% τον Φεβρουάριο σε μηνιαία βάση, χαμηλότερα από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές. Ωστόσο, σε ετήσια βάση, οι εργοστασιακές παραγγελίες μειώθηκαν κατά 10,6%.

Τέλος, οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 0,3% τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2023, σημαντικά χαμηλότερα από την ετήσια αύξηση που καταγράφηκε τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της Halifax για τον Δείκτη Τιμών Κατοικιών.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές των κατοικιών τον Μάρτιο μειώθηκαν κατά 1%, φτάνοντας τη μέση τιμή των 288.430 στερλινών. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι τιμές των κατοικιών στη Βρετανία αυξήθηκαν κατά 2%.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με… ΟΤΕ κατάφερε να βάλει «όρια» στους πωλητές

Με πολύ κόπο κατάφερε να κρατήσει στο κλείσιμο τα επίπεδα των 1.380 μονάδων το χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς ενεργοποιήθηκαν πολύτιμες στηρίξεις, ειδικά από τη μετοχή του ΟΤΕ, ο οποίος έδειξε αυτήν την εβδομάδα της πτώσης αξιοσημείωτες αντοχές.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,21% στις 1.383,45 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.364,08 μονάδων (-1,61%) και 1.384,12 μονάδων (-0,16%). Ο τζίρος ανήλθε στα 105,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 26,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,5 εκατ. τεμάχια αξίας 10,2 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,22% στις 3.328,60 μονάδες, ενώ στο -0,44% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.287,41 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,25% στις 1.164,69 μονάδες.

Δύσκολη η πρώτη εβδομάδα (τετραήμερο λόγω του Πάσχα των Καθολικών) του Απριλίου για το ΧΑ, το οποίο κατέγραψε απώλειες και έχασε σημαντικά στηρίγματα. Ο γενικός δείκτης έχασε 2,73%, ο FTSE 25 είχε πτώση 2,68%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο -2,52%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές