Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι ασιατικές αγορές, καθώς παρασύρθηκαν από τα σχόλια των αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που ενίσχυσαν τις ανησυχίες ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να σταματήσει τις μειώσεις των επιτοκίων.

Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 1,96% για να κλείσει στις 38.992,08 μονάδες, την πρώτη φορά που ο δείκτης έπεσε κάτω από τις 39.000 μετά από περίπου τρεις εβδομάδες. Ο Topix έκλεισε με πτώση 1,08% στις 2.702,62 μονάδες.

Ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολης, Νιλ Κασκάρι, εξέφρασε αμφιβολίες την Πέμπτη σχετικά με τη μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, εάν ο πληθωρισμός παρέμενε επίμονος, παρασύροντας και τη Wall Street χαμηλότερα.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 διολίσθησε κατά 0,65%, ενώ ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε 1,01%. Ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq σημείωσε πτώση 1,2%.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ επανήλθε μετά από την επίσημη αργία στη χώρα και κινήθηκε με οριακές διακυμάνσεις, ενώ οι αγορές της ηπειρωτικής Κίνας εξακολουθούν να είναι κλειστές.

Τα μακροοικονομικά

Στα μάκρο της ημέρας, η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα του Χονγκ Κονγκ επεκτάθηκε για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με ιδιωτικές έρευνες της S&P Global. Ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών της πόλης έφτασε στο 50,9 τον Μάρτιο, από 49,7 τον Φεβρουάριο.

Η S&P Global σημείωσε ότι οι εισερχόμενες νέες επιχειρήσεις επέστρεψαν στην ανάπτυξη, με αποτέλεσμα οι εταιρείες του ιδιωτικού τομέα του Χονγκ Κονγκ να αυξήσουν τα επίπεδα απασχόλησης και αποθεμάτων τους με επιταχυνόμενους ρυθμούς.

Την ίδια ώρα, η μέση δαπάνη των νοικοκυριών της Ιαπωνίας μειώθηκε για 12ο συνεχόμενο μήνα τον Φεβρουάριο, αν και με χαμηλότερο ρυθμό μείωσης σε ένα χρόνο.

Η μέση δαπάνη των νοικοκυριών στην Ιαπωνία μειώθηκε κατά 0,5% σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με πτώση 3% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, και πολύ μικρότερη από την πτώση 6,3% του Ιανουαρίου.

Παράλληλα, τα συνδικάτα της Ιαπωνίας εξασφάλισαν γενναιόδωρες αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων στις διαπραγματεύσεις για τους μισθούς «shunto» τον Μάρτιο, οι οποίες αναμένεται να τροφοδοτήσουν τις καταναλωτικές δαπάνες.

Οι πραγματικοί μισθοί στην Ιαπωνία υποχώρησαν τον Φεβρουάριο, με το μέσο μηνιαίο εισόδημα ανά νοικοκυριό στα 561.495 γιεν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές