Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τις προσλήψεις τον προηγούμενο μήνα που ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

Η απόδοση του 10ετούς  σημείωσε άλμα 8 μονάδων βάσης στο 4,387%, ενώ ενδοσυνεδριακά άγγιξε για λίγο ένα νέο υψηλό του 2024 στο 4,429%. Η απόδοση του 2ετούς ενισχύθηκε κατά 7 μονάδες βάσης στο 4,711%. Οι αποδόσεις και οι τιμές κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις. Μία μονάδα βάσης ισούται με 0,01%.

Wall Street: Έδωσε το σήμα της ανάκαμψης, μετά από τέσσερις ημέρες πτώσης

Τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας επηρεάζουν τις προσδοκίες της αγοράς για το πότε η Federal Reserve θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. Με την αγορά εργασίας ισχυρή, η κεντρική τράπεζα έχει την άνεση να περιμένει να μειωθεί ο πληθωρισμός για να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική της.

Η κεντρική τράπεζα «θα είναι αρκετά ικανοποιημένη με το να κάθεται στο περιθώριο και να μην κάνει τίποτα έως ότου ο πληθωρισμός μειωθεί σημαντικά» εκτιμά ο Adam Crisafulli της Vital Knowledge. «Εάν ο πληθωρισμός δεν μειωθεί και αυξάνονται οι θέσεις εργασίας με αυτόν τον ρυθμό, μπορεί να περάσει λίγος χρόνος μέχρι η Fed να αποφασίσει να μειώσει».

Στην τελευταία της συνεδρίαση, η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι εξακολουθεί να αναμένει τρεις μειώσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολης,Νιλ Κασκάρι, έγινε την Πέμπτη το τελευταίο πρόσωπο υψηλού προφίλ που αμφισβήτησε εάν θα υπάρξουν μειώσεις επιτοκίων εάν ο πληθωρισμός παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% της Fed.

«Αν συνεχίσουμε να βλέπουμε τον πληθωρισμό να κινείται προς τα πλάγια, τότε αυτό θα με κάνει να αμφισβητήσω αν χρειάζεται να κάνουμε αυτές τις μειώσεις επιτοκίων», είπε σε συνέντευξη του στο Pensions & Investments, προσθέτοντας ότι η οικονομία είναι «πολύ ανθεκτική».

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επιτοκίων δείχνουν ότι οι έμποροι δεν αναμένουν ότι η Fed θα προσαρμόσει τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή της την 1η Μαΐου, σύμφωνα με το CME Fed WatchTool, και έχουν πιθανότητα 43% τα επιτόκια να παραμείνουν επίσης αμετάβλητα στη συνεδρίαση του Ιουνίου — από λιγότερο από 28% πριν από ένα μήνα. Ενώ ο Κασκάρι μπορεί να μοιραστεί τις απόψεις του στις συνεδριάσεις της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς, δεν ψηφίζει μέχρι το 2026.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές