Η αυστραλιανή Fortescue ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα σχηματίσει κοινοπραξία με τον όμιλο OCP για την προμήθεια πράσινου υδρογόνου, αμμωνίας και λιπασμάτων στο Μαρόκο, την Ευρώπη και τις διεθνείς αγορές, καθώς η εταιρεία εξόρυξης σιδηρομεταλλεύματος επιδιώκει να μετατραπεί σε μια πράσινη ενεργειακή υπερδύναμη με παγκόσμιο αποτύπωμα.

Η ισότιμη συνεργασία της Fortescue με τον μαροκινό παραγωγό λιπασμάτων περιλαμβάνει τη δυνητική ανάπτυξη εγκαταστάσεων παραγωγής και ενός κόμβου έρευνας και ανάπτυξης στο Μαρακές, αναφέρει το Reuters.

Εταιρείες εξόρυξης: Διστάζουν να επενδύσουν – Προβληματίζονται οι κυβερνήσεις

Στόχος των εταίρων είναι η προμήθεια πράσινου υδρογόνου και αμμωνίας για χρήση τόσο ως πηγές πράσινης ενέργειας όσο και για την παραγωγή λιπασμάτων με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα και προσαρμοσμένων λιπασμάτων», δήλωσε η Fortescue.

Οι εταίροι πρότειναν επίσης τη συνεργασία εταιρικών κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου για την προώθηση επενδύσεων σε βασικές τεχνολογικές εξελίξεις που σχετίζονται με την παραγωγή πράσινης ενέργειας στο Μαρόκο.
Η κοινοπραξία υπόκειται σε όρους ολοκλήρωσης και κανονιστικές εγκρίσεις, δήλωσε η Fortescue.

Η Fortescue έχει εντείνει σημαντικά τις επενδύσεις της σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα τελευταία χρόνια για να επωφεληθεί από την παγκόσμια μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια και την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, αλλά ταυτόχρονα αγωνίστηκε να διατηρήσει τα ανώτερα στελέχη της.

Η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία εξορύξης σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο,  ενέκρινε το 2023 μια εκτιμώμενη συνολική επένδυση περίπου 750 εκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα τρία χρόνια για δύο έργα πράσινης ενέργειας και ένα έργο πράσινου χάλυβα.

Η αυστραλιανή εταιρεία απασχολεί περισσότερους απο 11.000 εργαζόμενους στους δύο τομείς δραστηριότητας, των μετάλλων και της ενέργειας και είχε έσοδα 28,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας. Ειδικότερα στον τομέα της ενέργειας η Fortescue Ltd  ασχολείται με την ανάπτυξη έργων πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, πράσινου υδρογόνου και πράσινης αμμωνίας.

Η OCP ελέγχεται απο την κυβέρνηση του Μαροκου απασχολεί 20.000 εργαζόμενους και ειναι ενας απο τους μεγαλύτερους παραγωγούς φωσφωρικών λιπασμάτων στον κόσμο με πωλήσεις 9 δισ. δολαρίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green