H Pandora, το μεγαλύτερο κοσμηματοπωλείο στον κόσμο σε ποσότητα προϊόντων που πωλούνται, έχει σταματήσει να χρησιμοποιεί εξορυσσόμενο ασήμι και χρυσό και πλέον κατασκευάζει μόνο με ανακυκλωμένα πολύτιμα μέταλλα, τα οποία απαιτούν λιγότερη ενέργεια για την παραγωγή τους.

Η δανική εταιρεία, γνωστή για τα βραχιόλια της που διατίθενται από 65 έως 95 δολάρια, αγοράζει περίπου 340 τόνους ασήμι και έναν τόνο χρυσού κάθε χρόνο. Η εφοδιαστική της αλυσίδα παρήγαγε 264.224 τόνους CO2 το 2022, σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή της.

Η χρήση ανακυκλωμένων, αντί για πρόσφατα εξορυσσόμενα, μετάλλων μειώνει τις έμμεσες εκπομπές CO2 της Pandora κατά περίπου 58.000 τόνους ετησίως, δήλωσε ο Mads Twomey-Madsen, ανώτερος αντιπρόεδρος επικοινωνιών και βιωσιμότητας.

Οι αλυσίδες εφοδιασμού ανακυκλωμένων μετάλλων εγκυμονούν κινδύνους, καθώς ο κλεμμένος χρυσός μπορεί να πωληθεί ως σκραπ προς ανακύκλωση και είναι δύσκολο να αποδειχθεί η προέλευση των μετάλλων μόλις λιώσουν.

Δικλείδες ασφαλείας

Για να μετριάσει τους κινδύνους, η Pandora χρησιμοποιεί ένα πρότυπο αλυσίδας φύλαξης που αναπτύχθηκε από το Υπεύθυνο Συμβούλιο Κοσμημάτων (RJC). Αυτό το πρότυπο, για παράδειγμα, εξαιρεί τα χρυσά νομίσματα και τις ράβδους χρυσού ως πηγή ανακυκλωμένου χρυσού.

Η Pandora, η οποία είπε ότι έφτασε στο 100% ανακυκλωμένο ασήμι και χρυσό τον Δεκέμβριο, επενδύει περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια ετησίως στη μεταστροφή, ένα κόστος που θα απορροφήσει αντί να μετακυλήσει στους καταναλωτές μέσω των αυξήσεων των τιμών, είπε ο Twomey-Madsen.

«Πληρώνουμε ένα ασφάλιστρο για τα ανακυκλωμένα, γιατί πρέπει επίσης να βοηθήσουμε τους προμηθευτές μας να κάνουν αυτές τις αλλαγές», ανακοίνωσε η Pandora, η οποία αρνήθηκε να παράσχει λεπτομέρειες για το premium.

Η Pandora απαιτεί από τους προμηθευτές της να αξιολογούνται με βάση το πρότυπο RJC από ανεξάρτητους ελεγκτές, συμπεριλαμβανομένης της τεκμηρίωσης της πηγής ανακυκλωμένου αργύρου. Ως μέρος της μετάβασης, οι προμηθευτές της Pandora έπρεπε να διαχωρίσουν τα πιστοποιημένα ανακυκλωμένα μέταλλα από τα μη πιστοποιημένα, είπε ο Twomey-Madsen.

Σύμφωνα με το Reuters, η Pandora, η οποία πούλησε 103 εκατομμύρια κοσμήματα το 2022, παράγει κοσμήματα σε δύο εργοστάσια στην Ταϊλάνδη και κατασκευάζει ένα τρίτο στο Βιετνάμ. Οι ανταγωνιστές της όπως η Monica Vinader και η Missoma διαφημίζουν επίσης τη χρήση 100% ανακυκλωμένου ασημιού και χρυσού.

Τα διυλιστήρια μετάλλων ανακυκλώνουν ασήμι από βιομηχανικούς καταλύτες, ακτίνες Χ, ηλεκτρονικό εξοπλισμό και παλιά ασημικά. Παίρνουν ανακυκλωμένο χρυσό από απόβλητα κατασκευής κοσμημάτων και παλιά κοσμήματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή