
Πολύ κοντά σε συμφωνία για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας περιποίησης δέρματος βρίσκεται ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της L’Occitane International SA, Reinold Geiger, και η Blackstone Inc., βάζοντας ενδεχομένως τέλος στη 14ετή πορεία της στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ – όπως ακριβώς δηλαδή επιδίωκε πριν από μερικούς μήνες ο Geiger.
Ο μεγαλύτερος διαχειριστής εναλλακτικών περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο μπορεί να παράσχει δανειακή χρηματοδότηση για την εξαγορά, όπως ανέφερε το Bloomberg, με την αγορά να περιμένει τις εξελίξεις μέσα στις επόμενες ημέρες.
H L’Occitane ψάχνει επενδυτές στην Ευρώπη
Ήδη η διαπραγμάτευση της L’Occitane ανεστάλη στο Χονγκ Κονγκ την Τρίτη, εν αναμονή της ανακοίνωσης που σχετίζεται με τους κωδικούς εξαγοράς, καθώς οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.
Η Blackstone εξετάζει το ενδεχόμενο υποβολής προσφοράς για την L’Occitane και έχει διενεργήσει προκαταρκτικό due diligence, ανέφερε το Bloomberg News τον Φεβρουάριο. Η εταιρεία έχει χρηματιστηριακή αξία περίπου 43,6 δισ. δολάρια Χονγκ Κονγκ (5,6 δισ. δολάρια). Ένα σχήμα που ελέγχεται τελικά από τον πρόεδρο της L’Occitane Geiger κατέχει περισσότερο από το 70% της εταιρείας, όπως προκύπτει από τα αρχεία του χρηματιστηρίου.

Από τα φυτά στα καλλυντικά
Η L’Occitane ιδρύθηκε το 1976 από τον Γάλλο Olivier Baussan, ο οποίος ξεκίνησε να παρασκευάζει αιθέρια έλαια από φυτά όπως η λεβάντα, στην ύπαιθρο της Προβηγκίας και να τα πουλάει στις τοπικές αγορές. Το κοινό στόχος της ήταν πολύ ευρύς, καθώς περιλαμβάνει νέες και μεγαλύτερες γυναίκες με το ηλικιακό εύρος να εκτείνεται μεταξύ 20 και 65 ετών.
Ο Geiger έγινε μέτοχος μειοψηφίας το 1994, αλλά δήλωσε ότι οι κακές επιδόσεις της εταιρείας τον ώθησαν να αρχίσει να εργάζεται εκεί σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει την επένδυσή του. Σήμερα έχει καθαρή περιουσία 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.
Επέκτεινε τη L’Occitane σε παγκόσμιο επίπεδο, λέγοντας ότι αποφάσισε να προχωρήσει στην Ασία αφού εντυπωσιάστηκε από την εργασιακή ηθική της περιοχής.
Αρχικά, η στρατηγική πήγε τόσο άσχημα που ο ελεγκτής του προειδοποίησε ότι τα κακά αποτελέσματα θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο ολόκληρη την εταιρεία. Η εταιρεία εισήχθη στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ το 2010 και σήμερα διαθέτει οκτώ μάρκες, περίπου 3.000 σημεία σε 90 χώρες και 9.179 υπαλλήλους.
Τα brands του ομίλου περιλαμβάνουν τα L’ Occitane En Provence, L’ Occitane Au Bresil, Melvita, LimeLife by Alcone, Erborian, Elemis, Dr. Vranjes και η δημοφιλής στην Gen Z, Sol De Janeiro.
Πωλήσεις και κέρδη
Ωστόσο, μόνο το 1/3 των εσόδων της προέρχεται από την Ασία, ενώ η Αμερική είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά της.
Η L’Occitane αντιμετωπίζει μια ολοένα και πιο δύσκολη αγορά στην Κίνα, όπου παγκόσμιες μάρκες όπως η L’Oreal SA και η Estee Lauder Cos. αναπτύσσουν συχνές νέα προϊόντα και προωθητικές ενέργειες, για να ανταγωνιστούν για μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και όπου οι εγχώριες μάρκες γνωρίζουν άνθηση ξανά.
Ενώ η Κίνα ήταν η κορυφαία αγορά της μάρκας βάσει πωλήσεων για τα οικονομικά έτη 2021 και 2022, πέρυσι την ξεπέρασαν οι ΗΠΑ. Ο όμιλος σημείωσε επίσης μείωση των κερδών του τα τελευταία χρόνια. Στο οικονομικό έτος έως τον Μάρτιο του 2023, τα κέρδη της L’Occitane έπεσαν κατά 51% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ στο εξάμηνο έως τον Σεπτέμβριο, τα κέρδη μειώθηκαν κατά 38%.


Latest News

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου