Το πάθημα δεν έγινε… μάθημα στον Ρεινόλντ Γκάιγκερ, ο οποίος επιιμένει να υλοποιήσει τα σχέδιά του να βγάλει από το χρηματιστήριο την πολυεθνική εταιρεία καλλυντικών L’Occitane International, παρόλο που και μόνο όταν είχε μιλήσει για προθέσεις γύρω από αυτό προ καιρού, γκρέμισε τη μετοχή της.

Η απόφασή του αυτή αποτελεί και την ισχυρότερη ένδειξη μέχρι τώρα ότι έχει στα σκαριά ένα σχέδιο διαδοχής, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η μετοχή της L’Occitane εκτοξεύτηκε αυτή την εβδομάδα, από τη στιγμή που το Bloomberg News ανέφερε ότι η εταιρεία Blackstone εξετάζει την εξαγορά της εταιρείας καλλυντικών, σε συμφωνία με τον 76χρονο Γκάιγκερ, ο οποίος είναι πρόεδρος και κατέχει ποσοστό ελέγχου. Ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε σχεδόν έξι μήνες που οι μετοχές αυξήθηκαν λόγω της πιθανότητας ο αυστριακός επιχειρηματίας ναβγάλει την εταιρεία από το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Το L’Occitane ψάχνει επενδυτές στην Ευρώπη

Εάν ο Γκάιγκερ τα καταφέρει, θα κλείσει μια ταραχώδης τριετία για την εταιρεία. Ο Γκάιγκερ εγκατέλειψε τον ρόλο του ως διευθύνοντος συμβούλου το 2021 αφήνοντας τα ηνία στον επιχειρηματικό του συνεργάτη για σχεδόν 30 χρόνια Αντρέ Τ. Χόφμαν. Στη συνέχεια, τον περασμένο μήνα, ο Γκάιγκερ ανακοίνωσε ότι ο Χόφμαν θα αντικατασταθεί τον Απρίλιο από έναν νέο διευθύνοντα σύμβουλο που έχει θητεύσει στη LVMH.

Το σχήμα που τελικώς ελέγχεται από τον Γκάιγκερ κατέχει περισσότερο από το 70% της L’Occitane. Ο Γκάιγκερ σπάνια δίνει συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης, ενώ έχει καθαρή περιουσία 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

Πιθανοί διάδοχοι

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν σκοπεύει να παραδώσει τελικά τα ηνία σε έναν από τους τρεις γιους του.

«Μέρος της σκέψης για τη μελλοντική δοίκηση και αναδιοργάνωση, που σχετίζεται ιδιαιτέρως με τη διαδοχή, περιλαμβάνει αλλαγές στις δομές ιδιοκτησίας», ανέφερε στο Bloomberg ο Μόρτεν Μπένσντσεν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και ειδικός σε οικογενειακές επιχειρήσεις.

Δύο από τους τρεις γιους του Γκάιγκερ βρίσκονται σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις στην εταιρεία. Ο Αντριέν, 38, είναι παγκόσμιος διευθυντής brand και ο Νικολά, 42, υπεύθυνος για τις δραστηριότητες στην Αμερική. Και οι δύο είναι επίσης ανώτεροι σύμβουλοι στην REDO Ventures με έδρα τη Νέα Υόρκη. Ο Μαξιμιλιέν Γκάιγκερ, 46 ετών, έχει επίσης εμπλακεί στη REDO και στη L’Occitane, σύμφωνα με το προφίλ του στο LinkedIn.

«Θα γίνουν μέτοχοι, αλλά το να διευθύνεις την εταιρεία είναι κάτι διαφορετικό», είπε ο Γκάιγκερ σε μια συνέντευξη το 2012 στο Insead Business School.

Ρίζες στη Προβηγκία

Η L’Occitane ιδρύθηκε το 1976 από τον Γάλλο Ολιβιέ Μποσάν, ο οποίος ξεκίνησε να φτιάχνει αιθέρια έλαια από φυτά της Προβηγκίας και να τα πουλά σε τοπικές αγορές. Ο Γκάιγκερ έγινε μειοψηφικός μέτοχος το 1994, αλλά είπε ότι η εταιρεία τα πήγαινε τόσο άσχημα που άρχισε να εργάζεται εκεί σε μια προσπάθεια να διαφυλάξει την επένδυσή του.

Επέκτεινε τη L’Occitane παγκοσμίως, μετακομίζοντας στην Ασία, η οποία τον εντυπωσίασε με το εργασιακό ήθος των ανθρώπων. .

Αρχικά, η στρατηγική πήγε τόσο άσχημα ώστε κινδύνευσε ολόκληρη η εταιρεία.

Η εταιρεία εισήχθη στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ το 2010 και τώρα έχει οκτώ brand και περίπου 3.000 καταστήματα σε 90 χώρες.

Ωστόσο, μόνο το 1/3 των εσόδων της προέρχεται από την Ασία, ενώ η Αμερική είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά της.

Ξεκίνησε την πρώτη του επιχείρηση λίγο μεγαλύτερος από 20 χρονών, σαν ταξιδιωτικός πράκτορας που ειδικευόταν σε διακοπές για σκι, όπου απέτυχε. Το ίδιο και η επόμενη προσπάθειά του, να γίνει πωλητής μηχανημάτων.

Είχε, όμως, μεγαλύτερη επιτυχία στην AMS Packaging, η οποία ειδικευόταν σε προμήθειες για αρώματα και καλλυντικά υψηλής ποιότητας.

«Το μόνο που ήθελα ήταν να μην έχω αφεντικό και να κάνω πράγματα μόνος μου», σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου. «Δεν είχα καθόλου κίνητρο να γίνω πλούσιος».

Έξοδος από το Χονγκ Κονγκ;

Πέρυσι, ο Γκάιγκερ σκέφτηκε να βγάλει την εταιρεία από το χρηματιστήριο, με σκοπό την πιθανή επανεισαγωγή της στην Ευρώπη σε υψηλότερη αποτίμηση. Τελικά εγκατέλειψε την ιδέα, προκαλώντας μια κατακόρυφη πτώση στη μετοχή της L’Occitane.

Σε ένα υπόμνημα που δημοσιεύθηκε τις προηγούμενες μέρες, οι αναλυτές της Jefferies ανέφεραν ότι ο μικρός αριθμός διεθνών εταιρειών εισηγμένων στο Χονγκ Κονγκ μπορεί να επανεξετάζει την κατάσταση, επειδή το αρχικό δέλεαρ υψηλής αποτίμησης και της οικοδόμησης αναγνωρισιμότητας της επωνυμίας, ειδικά στην Κίνα, «έχουν ξεθωριάσει».

Οι επενδυτές που προσπαθούν να ερμηνεύσουν την τρέχουσα στρατηγική του προέδρου ίσως χρειάζεται να λάβουν υπόψη τα λόγια του ίδιου το 2012: «Μου αρέσει να ρισκάρω. Το σκι ανάμεσα σε δύο χαραμάδες σε έναν παγετώνα είναι συναρπαστικό, είναι αδρεναλίνη, αλλά, δεν θέλεις να πέσεις μέσα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή