Οι σχολές διοίκησης επιχειρήσεων προχωρούν σε πλήρη ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στην ύλη τους για να διατηρήσουν τους αποφοίτους τους ανταγωνιστικούς στην αγορά εργασίας.

Πολλές σχολές αναθεωρούν το πρόγραμμα σπουδών τους για να συμβαδίσουν με τις ραγδαίες αλλαγές στην τεχνολογία. Και σε ορισμένες σχολές, οι καθηγητές κατασκευάζουν ακόμη και τα δικά τους εξειδικευμένα chatbots AI για να διδάξουν στους φοιτητές κοινωνικές δεξιότητες.

Morgan Stanley: Φούσκα ή επανάσταση η τεχνητή νοημοσύνη;

Το φθινόπωρο, η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Kogod του Αμερικανικού Πανεπιστημίου σχεδιάζει να «ενσωματώσει την τεχνητή νοημοσύνη σε κάθε μέρος του προγράμματος σπουδών μας», δήλωσε ο κοσμήτοράς της, Ντέιβιντ Μάρτσικ, σε ένα βίντεο στον ιστότοπο της σχολής. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, το Kogod θα προσφέρει μια σειρά από 20 νέα μαθήματα που καλύπτουν τα πάντα, από την εγκληματολογική λογιστική έως το μάρκετινγκ, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Ο Χιτέντρα Ουάντουα, καθηγητής στο Columbia Business School που μελετά την ηγεσία, εν τω μεταξύ, ξεκίνησε πρόσφατα το LiFT. Πρόκειται για ένα εργαλείο ηγεσίας με τεχνητή νοημοσύνη που βοηθά τους φοιτητές (και άλλους) «να σχεδιάζουν, να προετοιμάζονται και να εξασκούνται πριν από εκδηλώσεις υψηλού κινδύνου», σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου για το λανσάρισμά του.

Το LiFT βασίζεται στα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα της OpenAI, αλλά είναι τελειοποιημένο με τις γνώσεις που έχει συγκεντρώσει ο Ουάντουα από φοιτητές και αποφοίτους στα 15 χρόνια διδασκαλίας του. «Τίποτα δεν είναι ατομικά αναγνωρίσιμο, αλλά κοιτάζοντας τα δεδομένα, αρχίζουμε να δημιουργούμε πολλά στατιστικά στοιχεία», δήλωσε ο Ουάντουα.

Οι χρήστες μπορούν να ζητήσουν από το εργαλείο βοήθεια για το πώς να πλοηγηθούν σε μια δύσκολη συνάντηση ή να προετοιμαστούν για μια συναισθηματικά φορτισμένη συζήτηση, δήλωσε ο Ουάντουα. Έχουν επίσης τον έλεγχο της ιδιοσυγκρασίας του προπονητή τους, ώστε να μπορούν να επιλέξουν κάποιον με πιο ενσυναισθητικό τόνο ή κάποιον που είναι πιο άμεσος. «Με τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, μπορούμε πραγματικά να προσαρμόσουμε πώς θα μοιάζει αυτή η εμπειρία για εσάς».

Ο Ουάντουα λέει ότι οι φοιτητές που περνούν μόλις 15 λεπτά με το εργαλείο τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν αιφνιδιαστικές κρίσεις, είναι πιο ανοιχτοί στην αμφισβήτηση των υποθέσεών τους και είναι καλύτεροι στο να γεφυρώνουν τα χάσματα μεταξύ αντίθετων απόψεων. «Μόνο 15λεπτες μικρές εκρήξεις, μικρές εκρήξεις που πηγαίνουν σε ένα γυμναστήριο ηγεσίας», είπε. «Αυτό παρέχει πολύ καλές πρώτες αποδείξεις της αξίας (του εργαλείου)».

Έμφαση στις τεχνολογικές δεξιότητες

Η εστίαση στην τεχνητή νοημοσύνη έρχεται καθώς οι εργοδότες δίνουν έμφαση στις τεχνολογικές δεξιότητες των αποφοίτων των σχολών διοίκησης επιχειρήσεων.

Περίπου το 75% των εργοδοτών στις ΗΠΑ δήλωσαν ότι οι τεχνολογικές δεξιότητες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση, η οπτικοποίηση δεδομένων και οι δεξιότητες προγραμματισμού είναι σημαντικές για τους αποφοίτους των σχολών διοίκησης επιχειρήσεων, σύμφωνα με έκθεση του 2023 από το Συμβούλιο Εισαγωγών Μεταπτυχιακών Σπουδών Διοίκησης. Ωστόσο, λιγότεροι από τους μισούς εργοδότες των ΗΠΑ πιστεύουν ότι οι απόφοιτοι είναι επαρκώς προετοιμασμένοι. Περισσότερο από το 60% των εργοδοτών των ΗΠΑ δήλωσαν ότι οι τεχνολογικές δεξιότητες θα γίνουν πιο σημαντικές για τους αποφοίτους τα επόμενα χρόνια.

Αλλά οι καθηγητές δεν σκέφτονται μόνο την Τεχνητή Νοημοσύνη σε σχέση με τις προοπτικές απασχόλησης των φοιτητών τους. Θέλουν επίσης να δουν τη γενικότερη εικόνα του αντίκτυπου της AI στο μέλλον της εργασίας.

Ο Ίθαν Μόλικ, καθηγητής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στη Σχολή Wharton του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, αποκαλεί τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης «αναδυόμενη δεξιότητα» και απαιτεί από όλους τους φοιτητές του να χρησιμοποιούν το ChatGPT.

Φέτος την άνοιξη, έδωσε στους φοιτητές μια αποστολή να αυτοματοποιήσουν μέρη της δουλειάς τους και τους είπε να περιμένουν να νιώσουν ανασφάλεια για τις ικανότητές τους μόλις κατανοήσουν τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, ανέφερε η Wall Street Journal. «Δεν έχετε χρησιμοποιήσει ουσιαστικά την Τεχνητή Νοημοσύνη μέχρι να περάσετε μια υπαρξιακή κρίση», είπε ο Μόλικ στους φοιτητές του, σύμφωνα με την WSJ.

Ο Ουάντουα υποστηρίζει μια πιο ήπια προσέγγιση. Το δικό μου συναίσθημα σε αυτό το θέμα είναι, κοίτα, κάθε φορά που ασχολείσαι με οποιαδήποτε δραστηριότητα στη ζωή από μια θέση φόβου ή από μια θέση έλλειψης, αυτό θα περιορίσει την ποσότητα της χαράς που μπορείς να πάρεις».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Oracle: Ενισχύει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Oracle επιχειρεί να ενισχύσει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη

Η Oracle εισάγει δυνατότητες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην υποδομή και τις εφαρμογές της στο cloud για να συμπληρώσει την παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη που είναι ήδη ενσωματωμένη σε αυτές

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης