Ο Πολ Γουέιτμαν δεν είναι ξένος σε υψηλού προφίλ εταιρικούς πολέμους. Ο 62χρονος Αυστραλός, του οποίου η θρασύτατη λαθροθηρία περισσότερων από 20 ανώτατων στελεχών από τον διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων Barings τον περασμένο μήνα έχει ήδη πυροδοτήσει δικαστικές διαμάχες, πέρασε 20 χρόνια διευθύνοντας μια επιχείρηση ακινήτων που συμμετείχε σε μάχες εξαγορών.

Αλλά ήταν η πρώιμη καριέρα του ως δικηγόρος στο αυστραλιανό πρωτάθλημα ράγκμπι που παρείχε το σχέδιο για την λεηλασία της Barings, η οποία έδωσε στον Γουέιτμαν μια ολόκληρη ομάδα ειδικών ιδιωτικών πιστώσεων για την εκκολαπτόμενη επενδυτική του επιχείρηση Corinthia Global Management.

Η Goldman αυξάνει τις αμοιβές του 2023 για τα τρία κορυφαία στελέχη της

Τη δεκαετία του 1990, βοήθησε να αποσπάσουν δυσαρεστημένους αθλητές ως μέρος του «πόλεμου της Super League» που ανέτρεψε το αυστραλιανό πρωτάθλημα ράγκμπι όταν ο Ρούπερτ Μέρντοκ χρηματοδότησε ένα νέο αποσχισθέν πρωτάθλημα.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Γουέιτμαν σημείωσε «ομοιότητες» μεταξύ των τακτικών που χρησιμοποιήθηκαν τότε και της επιτυχίας της Corinthia να προσελκύσει μια ολόκληρη ομάδα ανώτερων στελεχών από τη Barings, η οποία ανήκει στη MassMutual, μια από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες ζωής της Αμερικής.

Διαφορετικοί κλάδοι, ίδια κόλπα

«Προφανώς είναι διαφορετικοί κλάδοι, αλλά αν πρόκειται να προσλάβετε ανθρώπους σε μια νέα πλατφόρμα, είναι χρήσιμο να έχετε μια ομάδα ενθουσιασμένη από μια τολμηρή νέα ευκαιρία», είπε. «Είναι ένας παρόμοιος οδικός χάρτης».

Η Corinthia εισήχθη από τον Γουέιτμαν μόλις πριν από επτά μήνες για να επωφεληθεί από την άνθηση της ιδιωτικής πιστωτικής αγοράς, η οποία έχει αυξηθεί στα 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια καθώς πολλές τράπεζες αποσύρθηκαν από τον επιχειρηματικό δανεισμό μετά την οικονομική κρίση.

Για τη Barings, η οποία ήταν καλά εδραιωμένη τόσο στις αμερικανικές όσο και στις ευρωπαϊκές αγορές, η μαζική αποστασία έχει προκαλέσει αναταραχές στο ύψους 33 δισ. δολαρίων τμήμα ιδιωτικής πίστωσης.

Αναγκάστηκε να σταματήσει νέες επενδύσεις λόγω ρητρών που σχετίζονται με την αποχώρηση βασικών στελεχών, ενώ το ιδιωτικό πιστωτικό της όχημα εισηγμένο στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα κρίθηκε από την Fitch Ratings ότι είχε «αρνητική προοπτική» λόγω των πρόσφατων αποχωρήσεων.

Η Barings είπε στους FT ότι, ενώ ορισμένα από τα κεφάλαιά της είχαν σταματήσει να πραγματοποιούν επενδύσεις, «παραμένει ανοιχτή για επιχειρήσεις και μπορεί να επενδύσει» μέσω άλλων οχημάτων, όπως η οντότητά της που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ.

Η λαθροθηρία στελεχών δεν ήταν χωρίς συνέπειες για την Corinthia.

Η Barings κέρδισε μια προκαταρκτική διαταγή κατά της εταιρείας και βασικών υπαλλήλων σε δικαστήριο της Βόρειας Καρολίνας τον περασμένο μήνα. Αυτό επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς στην Corinthia σε οτιδήποτε, από την προσέλκυση πελατών της Barings, την πρόσληψη υπαλλήλων της Barings και τη χρήση των εμπιστευτικών πληροφοριών της Barings.

Αλλά ο Γουέιτμαν επιμένει ότι αυτό δεν έχει κάνει και πολλά για να επιβραδύνει το νέο του εγχείρημα.

Ο Γουέιτμαν μπήκε στην αρένα της ιδιωτικής πιστωτικής μετά την αποχώρησή του το 2020 από την Cromwell, την αυστραλιανή εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα που ίδρυσε δύο δεκαετίες νωρίτερα, μετά από μια σκληρή μάχη με τους μετόχους.

Είχε γνωρίσει τον συνεπικεφαλή του ομίλου ιδιωτικών οικονομικών της Barings, Άνταμ Γουίλερ, χρόνια νωρίτερα, όταν ο Γουίλερ εργαζόταν στην αυστραλιανή εταιρεία AMP Capital, αν και ο Γουέιτμαν είπε ότι αυτή η σύντομη συνάντηση δεν είχε καμία σχέση με την απόφασή του για υφαρπαγές από την ομάδα της Barings.

Στην αγωγή της στη Βόρεια Καρολίνα, η Barings κατηγόρησε τον Γουέιτμαν ότι προσπάθησε να αγοράσει την ιδιωτική της πιστωτική επιχείρηση «μπιρ παρά».

Η Γουέιτμαν είπε στους FT ότι απλώς προσπαθούσε να «αποκτήσει μια θέση διαπραγμάτευσης το συντομότερο δυνατό».

Ανορθόδοξοι μέθοδοι πρόσληψης

Τα αποδεικτικά στοιχεία που υποβλήθηκαν από τον Barings ως μέρος της αγωγής παρέχουν πληροφορίες για τις μεθόδους πρόσληψης του Γουέιτμαν.

Ήδη από τον Αύγουστο του 2023 – περίπου οκτώ μήνες πριν από την έξοδο και έναν μήνα πριν καν ανακοινώσει ότι ιδρύει την Corinthia – ο Αυστραλός έστειλε προσκλήσεις και μηνύματα στο LinkedIn σε βασικά στελέχη της Barings που αργότερα αυτομόλησαν, συμπεριλαμβανομένου του Γουίλερ.

Η Barings έχει στοιχεία για τα μηνύματα επειδή οι εργαζόμενοι είχαν ειδοποιήσεις LinkedIn συνδεδεμένες με τις διευθύνσεις email της εργασίας τους. Ισχυρίστηκε ότι η Corinthia και δύο άλλοι κατηγορούμενοι πρώην υπάλληλοι της Barings «υπάρχουν κατάσχεση και κατάχρηση των εμπιστευτικών πληροφοριών της Baring για να προσλάβουν υπαλλήλους της Baring και προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια ιδιωτική επιχείρηση πίστωσης για την Corinthia».

Σε μια περίπτωση, η προσφορά του Γουέιτμαν σε έναν ανώτερο υπάλληλο της Barings που αργότερα αποστάτησε διατηρείται ατόφια, προσφέροντάς τους μια «ενδιαφέρουσα ιδιωτική ευκαιρία πίστωσης στην Corinthia Global Management» και να στείλει μια συμφωνία μη αποκάλυψης σε μια «ιδιωτική διεύθυνση email».

Ο Γουέιτμαν είπε στους FT ότι δεν ενοχλήθηκε από το γεγονός ότι η άμεση προσέγγισή του σήμαινε ότι η Barings είχε στοιχεία για το πώς είχε προσλάβει το προσωπικό της, και ότι θα το ξαναέκανε δοθείσης της ευκαιρίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις