Οι «μάγοι» της πληροφορικής παρεμβαίνουν όποτε κρίνουν αναγκαίο, αποτελώντας τον πιο πιστό σύμμαχο των εταιρειών του λογισμικού. Η startup Cyclopt, τεχνοβλαστός του ΑΠΘ, συνδράμει τις εταιρείες λογισμικού βελτιώνοντας την ποιότητα του κώδικα που γράφουν, παρεμβαίνοντας όταν χρειάζεται στη διαδικασία «γέννησης» του κώδικα με σκοπό να αποφευχθούν αστοχίες και λάθη καταστρεπτικά για το τελικό αποτέλεμα.
Startups: Μικρότερες νεοφυείς επιχειρήσεις για το κλίμα αντιμετωπίζουν επενδυτική έρημο
Το «πάντρεμα» του technical με το business
«Η εταιρεία δραστηριοποιείται στο πεδίο της ποιότητας λογισμικού και συγκεκριμένα αποτελεί τη μοναδική ελληνική εταιρία με δικό της προϊόν κατασκευασμένο από το μηδέν, το οποίο μπορεί να αξιολογήσει την ποιότητα πηγαίου κώδικα πλήρως αυτοματοποιημένα και μετρήσιμα. Η ιδέα προέκυψε από την ανάγκη που υπάρχει στην αγορά για τη γεφύρωση του technical με το business», επισημαίνει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ο Μιχάλης Παπαμιχαήλ, CEO της Cyclopt.
«Η γεφύρωση αυτή με απλά λόγια αντικατοπτρίζει τη δυνατότητα που έχει ένας οργανισμός να στοχοθετεί με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και ταυτόχρονα να είναι σε θέση να μετρά πόσο αποκλίνει από τη στοχοθέτηση αυτή με στόχο να βελτιώνεται συνεχώς. Ειδικά στο χώρο του software, το οποίο είναι άυλο, η μέτρηση ποιοτικών χαρακτηριστικών και η διαμόρφωση μιας στρατηγικής για την επίτευξη των business στόχων που έχουν τεθεί αποτελεί μεγάλη πρόκληση που απαιτεί μεγάλη προσπάθεια και εξειδικευμένους ανθρώπους. Εμείς ερχόμαστε να συνεισφέρουμε σημαντικά εισάγοντας εργαλεία με στόχο την αυτοματοποίηση και τη διευκόλυνση της λήψης απόφασης που βασίζεται σε δεδομένα», εξηγεί.
Προστιθέμενη αξία για τους πελάτες και… δίχτυα στα Βαλκάνια
«Έχοντας ξεκινήσει με ερευνητικό background και συγκεκριμένα από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, η ίδρυση της εταιρίας αποτέλεσε για εμάς ο τρόπος να αξιοποιήσουμε τα αποτελέσματα πολυετούς έρευνας στο πεδίο της ποιότητας λογισμικού και να τα ενσωματώσουμε σε μια πλατφόρμα που παρέχει προστιθέμενη αξία στους πελάτες μας», αναφέρει.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαμιχαήλ, η πλατφόρμα παρέχει προστιθέμενη αξία σε 3 άξονες:
1. Αποτελεί το ιδανικό εργαλείο για την πλήρως αυτοματοποιημένη αξιολόγηση ποιότητας κώδικα
2. Αποτελεί τον ιδανικό βοηθό για την εκπαίδευση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη λογισμικού
3. Αποτελεί τον ασφαλέστερο τρόπο για να παραλαμβάνει κάποιος λογισμικό
«Από το 2021 που το προϊόν μας βγήκε στην αγορά, δραστηριοποιούμαστε στην ελληνική αγορά έχοντας πελατολόγιο που περιλαμβάνει εταιρίες διαφορετικού μεγέθους και πεδίου δραστηριότητας. Το 2024 έχουμε πάρει την απόφαση να πάμε στο επόμενο βήμα και να ξεκινήσουμε την παρουσία μας σε αγορές του εξωτερικού ξεκινώντας από Βαλκάνια (Βουλγαρία / Ρουμανία)», σημειώνει.
Περισσεύει η καινοτομία, αγκομαχά η χρηματοδότηση
Προοδεύει το οικοσύστημα των startups;
«Το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα έχει σημαντικές προοπτικές γεγονός που είναι εμφανές από πολλές καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί τα τελευταία χρόνια προσφέροντας νέες ιδέες και προϊόντα που μπορούν να είναι ανταγωνιστικά στην αγορά. Σίγουρα τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του οικοσυστήματος είναι η ύπαρξη σημαντικής καινοτομίας και ανθρώπων υψηλής ποιότητας τόσο σε επίπεδο γνώσης όσο και σε επίπεδο όρεξης. Σημαντικά μειονεκτήματα στην προσπάθεια αυτή αποτελούν η αβεβαιότητα και η δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση η οποία είναι αναγκαία ειδικά στο ξεκίνημα», υποστηρίζει ο κ. Παπαμιχαήλ.
Το ταχύρρυθμο σχολείο, οι απογοητεύσεις και το πάθος για επιτυχία
Γιατί ένας νέος σήμερα να… ριχτεί στην αρένα των startups;
«Το γιατί να δημιουργήσει κάποιος σήμερα τη δική του εταιρία έχει πολλές απαντήσεις. Για μένα η σημαντικότερη είναι ότι μια νέα εταιρία αποτελεί ένα τρομερά ταχύρρυθμο σχολείο όπου κάποιος μπορεί να μάθει πάρα πολλά και να εξελιχθεί σε όλους τους τομείς. Φυσικά, μια τέτοια απόφαση έχει μεγάλες δυσκολίες και απογοητεύσεις, όμως ταυτόχρονα έχει μεγάλες συγκινήσεις. Όλα αυτά φυσικά έχουν ως βασική προϋπόθεση να είσαι παθιασμένος με αυτό που κάνεις και αποφασισμένος να γίνεσαι καλύτερος κάθε μέρα», επισημαίνει.
«Υπομονή και σκληρή δουλειά»
Υπάρχει «μυστική» μέθοδος επιτυχίας; «Όσον αφορά το μυστικό της επιτυχίας νομίζω είναι ένα, η πολύ σκληρή δουλειά η οποία πρέπει να συνδυάζεται με υπομονή για τις περιπτώσεις που δεν πάνε τα πράγματα όπως τα σχεδιάζουμε αλλά και επιμονή στο πλάνο που πιστεύουμε», καταλήγει.
Latest News
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Deloitte: Κάλεσμα σε startups και νέους για την υποβολή καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών
Ανοιχτό κάλεσμα σε startups και νέους για την υποβολή καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών απευθύνει η Deloitte με τον 2ο κύκλο του StartUp Acceleration Program - Αιτήσεις έως τις 15 Δεκεμβρίου