Να αναστρέψει την αμφιλεγόμενη αναδιάρθρωση της φορολογικής της πρακτικής στις ΗΠΑ μετά από μόλις τρία χρόνια σχεδιάζει η PwC, κάνοντας στροφή 180 μοιρών υπό την καθοδήγηση του νέου ανώτερου συνεργάτη της, Paul Griggs.

Η εταιρεία θα επανενώσει το φορολογικό της τμήμα όταν ο Griggs αναλάβει τον Ιούλιο, καταργώντας το επιχειρηματικό μοντέλο που εισήγαγε το σημερινό αφεντικό της εταιρείας Tim Ryan, σύμφωνα με ένα σημείωμα στους εταίρους, το οποίο επικαλούνται οι Financial Times.

Η PwC εγκατέλειψε το 2021 το ιστορικό μοντέλο του κλάδου, με βάση το οποίο τι φορολογικό τμήμα ήταν αυτόνομη επιχειρηματική δραστηριότητα, όταν ο Ryan χώρισε τους σχεδόν 1.000 φορολογικούς εταίρους των ΗΠΑ μεταξύ των λογιστικών και συμβουλευτικών τμημάτων της εταιρείας.

PwC: Ατασθαλίες στην κούρσα διαδοχής του CEO

Η στρατηγική του Griggs

«Η φορολογία είναι ένα γιγάντιο brand και πιστεύω ακράδαντα ότι ποτέ δεν διασπάς μια επωνυμία που έχει ουσιαστική αξία», είπε ο Griggs στους FT.

Η κίνηση του αυτή του Griggs σηματοδοτεί μια αντιστροφή της στρατηγικής του προκατόχου του, η οποία είχε προκαλέσει εκτεταμένη συζήτηση σχετικά με το επιχειρηματικό μοντέλο των Big Four όταν εφαρμόστηκε.

Η δυσαρέσκεια μεταξύ των φορολογικών εταίρων ήταν τόσο ευρεία ώστε όλοι οι βασικοί υποψήφιοι στις φετινές αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας υποστήριξαν την επανασύνδεση της επιχείρησης, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την υπόθεση, γράφουν οι FT.

Ο Griggs θα καταργήσει τις επωνυμίες «λύσεις εμπιστοσύνης» και «λύσεις συμβουλευτικής» προς όφελος της «ασφάλισης» και της «συμβουλευτικής». Ο φόρος αντιπροσώπευε το 26% των εσόδων της αμερικανικής εταιρείας πριν από τη διάσπαση.

Ο Griggs ανέφερε ότι το να βρίσκεται η φορολογία κάτω από μια ομπρέλα αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο οι πελάτες αγόραζαν υπηρεσίες από την PwC. Ήταν επίσης σημαντικό για την «ταυτότητα» των συνεργατών και του προσωπικού στην επιχείρηση και για τη διασφάλιση της κατάλληλης κατεύθυνσης των επενδύσεων, σύμφωνα με τον ίδιο.

Εκτός εταιρείας, η αναδιοργάνωση του Ryan θεωρήθηκε ως πιθανός πρόδρομος για τη διάσπαση της PwC στα δύο, μέσω του spin off ή της πώλησης του συμβουλευτικού της σκέλους – κάτι που ο ίδιος και άλλοι ηγέτες της PwC διέψευσαν ότι υπήρξε ποτέ στα σχέδια.

Το σχέδιό του δεν υιοθετήθηκε από άλλες χώρες του δικτύου της PwC, οι εταιρείες-μέλη των οποίων συνήθως διατηρούν τη φορολογία ως αυτόνομο επιχειρηματικό προσανατολισμό.

Ο Ryan αναμενόταν να γίνει παγκόσμιος πρόεδρος της PwC, αλλά ο τρόπος διαχείρισής του συνάντησε έντονες αντιδράσεις. Τελικά απέσυρε την υποψηφιότητά του τον Οκτώβριο, συνεπώς θα αποσυρθεί από την εταιρεία.

Ο Griggs, ελεγκτής, εξελέγη ανώτερος συνεργάτης των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο σε ψηφοφορία των 4.000 εταίρων της PwC στις ΗΠΑ και στο Μεξικό, ξεπερνώντας την Κάθριν Καμίνσκι, συνεπικεφαλής των λύσεων εμπιστοσύνης, και την Τζένι Κόλερ, διευθύνουσα σύμβουλο επενδύσεων.

Ο έτερος υποψήφιος Νιλ Νταρ αποκλείστηκε από το ψηφοδέλτιο μετά από κατηγορίες ότι παραβίασε τους εκλογικούς κανόνες.

Ο Griggs ανακοίνωσε τα βασικά μέλη της ηγετικής του ομάδας την Πέμπτη, συμπεριλαμβανομένου του διορισμού του Κρίσναν Τσαντρασεκάρ, ο οποίος είναι επί του παρόντος επικεφαλής των φορολογικών υπηρεσιών στις τραπεζικές και κεφαλαιαγορές, στην επανενωμένης φορολογικής επιχείρησης.

Η επιχείρηση διασφάλισης θα διευθύνεται από την Deanna Byrne, επικεφαλής του γραφείου της PwC στη Φιλαδέλφεια, και η συμβουλευτική θα διευθύνεται από τον Tyson Cornell, επικεφαλής του cloud και της ψηφιακής πρακτικής της.

Ο Koehler διορίστηκε επικεφαλής της υπηρεσίας συμβούλων και ο Kaminsky θα γίνει επικεφαλής εμπορικός διευθυντής.

Οι άλλες 3 από τις big four

Η EY, η οποία προχώρησε το δικό της σχέδιο για την απόσχιση του συμβουλευτικού της σκέλους, φοβόταν ότι θα εκχωρήσει το πλεονέκτημα της πρώτης κίνησης στην PwC. Το σχέδιο της EY τελικά κατέρρευσε πέρυσι λόγω διαφωνιών σχετικά με τον τρόπο κατανομής των φορολογικών εταίρων στα δύο μισά της επιχείρησης.

Η Deloitte, από την άλλη, γνωστοποίησε τον περασμένο μήνα ότι υπήρξε ως σκέψη αλλά απορρίφθηκε η διάσπαση των φορολογικών της δραστηριοτήτων, αποφασίζοντας ότι ένα ολοκληρωμένο μοντέλο ήταν «σημαντική πηγή δύναμης και διαφοροποίησης».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή