Τη μεγαλύτερη αναμόρφωση των παγκόσμιων δραστηριοτήτων της εδώ και μια δεκαετία ξεκινά η Deloitte, καθώς η εταιρεία που ανήκει στους Big Four επιδιώκει να μειώσει το κόστος και να περιορίσει την πολυπλοκότητα του οργανισμού εν όψει της αναμενόμενης επιβράδυνσης της αγοράς.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι κύριες επιχειρηματικές μονάδες της Deloitte θα μειωθούν σε τέσσερις – έλεγχος και διασφάλιση- στρατηγική, κίνδυνος και συναλλαγές- τεχνολογία και μετασχηματισμός- φορολογία και νομικά – από τις πέντε που είχε η εταιρεία από το 2014.

Η αναδιοργάνωση θα μειώσει το κόστος σε ολόκληρη την εταιρεία, δήλωσε ένα πρόσωπο που γνωρίζει το σχέδιο, αλλά πρόσθεσε ότι δεν έχει τεθεί ακόμη αριθμητικό στοιχείο για την εξοικονόμηση πόρων.

Deloitte: Ανάγκη για μεγαλύτερη έμφαση στο ταλέντο από τα ΔΣ επιχειρήσεων

Η Deloitte αρνήθηκε να σχολιάσει αν η αναδιοργάνωση θα περιλαμβάνει περικοπές θέσεων εργασίας.

Ένας πρώην συνεργάτης δήλωσε στους FT ότι αυτό δε θα αφορά τις κατώτερες βαθμίδες, συμπληρώνοντας πως η μεγαλύτερη επίδραση θα γίνει αισθητή στο επίπεδο των εταίρων.

Το μήνυμα του CEO

Ο διευθύνων σύμβουλος της Deloitte, Τζο Ουκούζογλου, ηγείται της αναδιοργάνωσης, η οποία θα διαρκέσει ένα χρόνο για να εφαρμοστεί σε όλες τις περισσότερες από 150 χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται η εταιρεία.

Σε ηλεκτρονικό μήνυμα που απέστειλε στους εταίρους της Deloitte τη Δευτέρα, ο Ουκούζογλου δήλωσε ότι το σχέδιο θα μειώσει την «πολυπλοκότητα» της εταιρείας και θα «απελευθερώσει» περισσότερους από αυτούς για να εργαστούν με τους πελάτες αντί να διαχειρίζονται το προσωπικό εσωτερικά. Η Deloitte απασχολεί περίπου 455.000 άτομα παγκοσμίως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συνολικά έσοδα της Deloitte αυξήθηκαν κατά 15% σε 65 δισ. δολάρια κατά το τελευταίο οικονομικό έτος, εδραιώνοντας τη θέση της ως η μεγαλύτερη από τις τέσσερις μεγάλες εταιρείες.

Όμως, μετά από αρκετά χρόνια ταχείας ανάπτυξης, οι Deloitte, EY, PwC και KPMG προετοιμάζονται για ένα πιο δύσκολο 12μηνο, καθώς το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον σε βασικές αγορές ωθεί τις εταιρείες να περικόψουν τις δαπάνες τους.

Χωρίς ανάπτυξη φέτος

Η βρετανική αγορά συμβούλων δεν θα καταφέρει να αναπτυχθεί φέτος για πρώτη φορά από το 2020, σύμφωνα με νέα έκθεση, η οποία περιλαμβάνει τη συμβολή των τεσσάρων μεγάλων εταιρειών.

Η κίνηση του Ουκούζογλου έρχεται αφότου πέρυσι απέρριψε το ενδεχόμενο διαχωρισμού των ελεγκτικών και συμβουλευτικών δραστηριοτήτων της και απέρριψε δημοσίως τη λογική της. Η ανταγωνίστρια EY πέρασε περισσότερο από ένα χρόνο προσπαθώντας να οργανώσει τη διάσπαση της εταιρείας πριν εγκαταλείψει την προσπάθεια τον περασμένο Απρίλιο.

Σε αντίθεση με μια τυπική πολυεθνική εταιρεία, οι Big Four διοικούνται ως ένα παγκόσμιο δίκτυο συνεργασιών που συνδέονται μέσω μιας παγκόσμιας οντότητας που καθορίζει τη στρατηγική. Η παγκόσμια επιχείρηση χρηματοδοτείται από τις πληρωμές που καταβάλλουν οι τοπικές εταιρείες-μέλη.

Θέμα διχασμού

Η πολύπλοκη δομή μπορεί να καταστήσει τις αναδιοργανώσεις δύσκολες, καθώς οι εταίροι ανταγωνίζονται για την επιρροή τους. Η αναδιοργάνωση ήταν «ένα αρκετά διχαστικό θέμα στο εσωτερικό», δήλωσε ένας πρώην συνεργάτης της Deloitte.

Στο πλαίσιο των αλλαγών, οι συμβουλευτικές δραστηριότητες της Deloitte, οι οποίες παρέχουν συμβουλές σε εταιρείες για τα πάντα, από την τεχνολογία έως τη σύναψη συμφωνιών και περιλαμβάνουν επίσης τη φορολογική και νομική μονάδα της, θα μειωθούν σε τρία τμήματα από τέσσερα. Ο κλάδος ελέγχου και διασφάλισης θα παραμείνει ως αυτόνομη μονάδα.

Τα τμήματα συμβουλευτικής, χρηματοοικονομικών συμβουλών και συμβουλών κινδύνου της Deloitte θα ενταχθούν σε δύο νεοσύστατες επιχειρηματικές μονάδες: στρατηγική, κίνδυνος, συναλλαγές, τεχνολογία και μετασχηματισμός.

Η πρώτη θα στεγάσει τις συμβουλευτικές υπηρεσίες της Deloitte για συγχωνεύσεις και εξαγορές, οι οποίες πλήττονται εν μέσω ξηρασίας στις συμφωνίες. Η μονάδα τεχνολογίας και μετασχηματισμού θα συγκεντρώσει τις υπηρεσίες «ψηφιακού μετασχηματισμού», συμπεριλαμβανομένων της μηχανικής, της τεχνητής νοημοσύνης, των δεδομένων και του κυβερνοχώρου, σύμφωνα με το ηλεκτρονικό μήνυμα προς τους εταίρους, αντίγραφο του οποίου είδαν οι Financial Times.

Σε μια προσπάθεια να εξαλειφθούν τα «σιλό» (αποθηκευτικοί χώροι», ορισμένο προσωπικό θα μεταφερθεί σε έναν διευρυμένο βραχίονα ελέγχου και διασφάλισης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εργάζονται σε θέματα περιβαλλοντικής, κοινωνικής και διακυβέρνησης.

Η φορολογική και νομική υπηρεσία θα παραμείνει μια αυτόνομη επιχείρηση στο πλαίσιο της νέας δομής, καθώς η Deloitte προσπαθεί να αποσπάσει οφέλη από την απόφαση να διατηρήσει τις ελεγκτικές και συμβουλευτικές επιχειρήσεις της μαζί.

Το σχέδιο

Το σχέδιο διάσπασης της EY κατέρρευσε επειδή οι επικεφαλής της δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στον τρόπο με τον οποίο η φορολογική πρακτική θα έπρεπε να κατανεμηθεί μεταξύ των δύο τμημάτων της επιχείρησης. Η PwC, εν τω μεταξύ, έχει διαχωρίσει τη φορολογία μεταξύ των συμβουλευτικών και ελεγκτικών δραστηριοτήτων της στις ΗΠΑ.

Η νέα δομή αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή έως τον Ιούνιο του 2025, με τις εταιρείες-μέλη να αρχίζουν να την εφαρμόζουν ήδη από τον Ιούνιο, σύμφωνα με το email προς τους εταίρους.

Σε ανακοίνωσή της η Deloitte ανέφερε ότι η αναδιοργάνωση θα «εκσυγχρονίσει και θα απλοποιήσει» τη στρατηγική της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή