Πρόστιμο εκατομμυρίων δολαρίων επεβλήθη στην KMPG, σε ένα ακόμα σκάνδαλο που πλήττει τους λογιστικούς κολοσσούς Big Four.
Ειδικότερα, εκατοντάδες μέλη του προσωπικού των επιχειρήσεων της KPMG στην Ολλανδία, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων συνεργατών και διευθυντών, εξαπάτησαν κατά τη διάρκεια επαγγελματικών εξετάσεων και παραπλάνησαν τους ερευνητές, σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή ελέγχου των ΗΠΑ.
Ως εκ τούτου το Συμβούλιο Εποπτείας Λογιστικών Εταιρειών (PCAOB) επέβαλε στο ολλανδικό σκέλος της KPMG πρόστιμο 25 εκατομμυρίων δολαρίων, τη μεγαλύτερη ποινή στην ιστορία της ρυθμιστικής αρχής των ΗΠΑ.
Παράλληλα η εταιρεία αντιμετωπίζει πειθαρχικά μέτρα στην Ολλανδία.
Το πρόστιμο στη Βρετανία
Τον Μάρτιο, η ρυθμιστική αρχή λογιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου (Financial Reporting Council) επέβαλε πρόστιμο 1,46 εκατ. στερλινών στην KPMG για «σοβαρές παρατυπίες» αναφορικά με τον έλεγχο της M&C Saatchi.
Το Financial Reporting Council επέβαλε το πρόστιμο στην εταιρεία των «Big Four», καθώς δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ελέγχου κατά την επανεξέταση των λογαριασμών της M&C Saatchi από την αρχή έως τον Δεκέμβριο του 2018.
«Ο έλεγχος της KPMG δεν πληρούσε τα απαιτούμενα πρότυπα ποιότητας από πολλές απόψεις που ισοδυναμούν με σοβαρές ελεγκτικές αποτυχίες και παραβιάσεις των προτύπων ελέγχου», σχολίασε η Claudia Mortimore, αναπληρώτρια εκτελεστική σύμβουλος στο FRC.
Τα σκάνδαλα των Big Four
H υπόθεση της KPMG αποτελεί το τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ των σκανδάλων και λανθασμένων βημάτων στρατηγικής, που καταδεικνύουν τις σημαντικές ελλείψεις στο μοντέλο διακυβέρνησης των τεσσάρων μεγάλων λογιστικών και συμβουλευτικών εταιρειών και οδηγούν σε επανεξέταση του τρόπου λογοδοσίας τους.
Η συζήτηση σχετικά με τη διακυβέρνηση των Big Four, οι οποίες απασχολούν συνολικά 1,5 εκατ. εργαζόμενους και ελέγχουν τις περισσότερες από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει καθυστερήσει λόγω πολλών συναπτών ετών «μεθυστικής ανάπτυξης» σύμφωνα με τη Laura Empson, καθηγήτρια που ειδικεύεται στη διαχείριση των εταιρειών επαγγελματικών υπηρεσιών στο Bayes Business School του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.
«Η σημερινή διακυβέρνηση των Big Four περιλαμβάνει τις χειρότερες πτυχές της διακυβέρνησης των εταιρικών σχέσεων και τις χειρότερες πτυχές της εταιρικής διακυβέρνησης», είχε τονίσει προσφάτως η ίδια στους Financial Times.
Latest News
Κίνηση-έκπληξη από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας - Μείωση 50 μ.β. στα επιτόκια
Το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 0,5% - Η Ελβετία ήταν η πρώτη μεγάλη οικονομία που χαλάρωσε τη νομισματική της πολιτική
Αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 3% του ΑΕΠ - Τι συζητούν οι Ευρωπαίοι
Αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες θα μπορούσαν να συμφωνηθούν στη σύνοδο κορυφής του NATO, το 2025, εντείνοντας την πίεση στους εθνικούς προϋπολογισμούς
Τι θα αποφασίσει το ιερατείο της ΕΚΤ για τα επιτόκια - Πού ποντάρουν οι αγορές
Οι αγορές σταθμίζουν τα δεδομένα που έχουν στο τραπέζι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ και εκτιμούν πώς θα κινηθεί
Λίβανος: Πρώτη παράδοση κατεχομένου εδάφους από το Ισραήλ
Αμερικανός στρατηγός βρίσκεται στον Λίβανο για να επιβλέψει την παράδοση
Η μεγάλη αποτυχία του στοιχήματος των Shell και BP στην ηλεκτρική ενέργεια
Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν το επόμενο μεγάλο στοίχημα για πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως γύρισε μπούμερανγκ
Ποιες είναι προτεραιότητες Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες
Οι πέντε κορυφαίες προτεραιότητές του Ντόναλντ Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες στο Οβάλ γραφείο
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία