
Σημαντική αύξηση καταγράφουν οι πωλήσεις αμοιβαίων κεφαλαίων από τις τράπεζες το 2024, λειτουργώντας υποστηρικτικά στην οργανική τους κερδοφορία, σε μία περίοδο που η νέα παραγωγή δανείων κινείται σε ρηχά νερά.
Τα πιστωτικά ιδρύματα, διαβλέποντας την αυξημένη ζήτηση από την πλευρά των καταθετών για υψηλότερες αποδόσεις με λελογισμένο ρίσκο, βρίσκονται σε μία συνεχή διαδικασία δημιουργίας νέων προϊόντων.
Τράπεζες: Διπλασιάστηκαν οι πωλήσεις αμοιβαίων κεφαλαίων στο ξεκίνημα του 2024
Η στρατηγική αυτή κρίνεται προς ώρας άκρως επιτυχημένη, καθώς με την εφαρμογή της οι ελληνικοί όμιλοι κερδίζουν διπλά.
Από τη μία πλευρά γλυτώνουν από τους τόκους που θα κατέβαλαν εάν τα χρήματα που κατευθύνονται σε αμοιβαία κεφάλαια παρέμεναν σε προθεσμιακές καταθέσεις και από την άλλη κερδίζουν προμήθειες.+
Πρόκειται για μία από τις κεντρικές πτυχές του επιχειρησιακού τους σχεδιασμού στο νέο περιβάλλον χαμηλότερου κόστους δανεισμού που αναμένεται να διαμορφωθεί οσονούπω στην αγορά χρήματος.
Με τον τρόπο αυτό θα αναπληρώσουν μέρος των απωλειών από την επικείμενη υποχώρηση των επιτοκίων στην πλειονότητα των υφιστάμενων δανειακών υπολοίπων, καθώς περιορίζονται τα έξοδα που αφορούν την καταθετική βάση και ενισχύονται οι εισπράξεις από μη τοκοφόρες εργασίες.
Η αύξηση της συμμετοχής των τελευταίων στα συνολικά τους έσοδα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των πλάνων τους, καθώς αυτήν την στιγμή διαμορφώνεται στο μισό σε σχέση με το μέσο όρο στην υπόλοιπη Ευρώπη, απόσταση που θα πρέπει να καλυφθεί τα επόμενα έτη.
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Τα στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών για την πορεία της αγοράς των αμοιβαίων κεφαλαίων είναι ενδεικτικά των παραπάνω τάσεων.
Μέχρι στιγμής το 2024, οι καθαρές εισροές σε προϊόντα της κατηγορίας διαμορφώνονται σε 1,92 δισ. ευρώ. Πρόκειται για χρήματα που εξήλθαν των τραπεζικών ισολογισμών, προς αναζήτηση μίας καλύτερης απόδοσης.
Την αντίστοιχη περυσινή περίοδο είχαν φτάσει τα 1,06 δισ. ευρώ. Δηλαδή, έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε ετήσια βάση, εξέλιξη που δίνει ώθηση στα οργανικά έσοδα των τραπεζών.
Η μεγαλύτερη ζήτηση καταγράφεται στα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια και συγκεκριμένα στα νέου τύπου προγράμματα που προσομοιάζουν με τις προθεσμιακές καταθέσεις.
Πρόκειται για προϊόντα με συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης, στα οποία η συμμετοχή εξασφαλίζεται μόνον κατά τις περιόδους διάθεσής τους.
Σε αυτά έχει κατευθυνθεί το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων από τους αποταμιευτές. Συγκεκριμένα, οι καθαρές εισροές από τις αρχές του έτους έως και τα μέσα Απριλίου έχουν διαμορφωθεί σε 1,74 δισ. ευρώ έναντι 1,2 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2023.
Ο λόγος είναι ότι εξασφαλίζουν πρόσβαση σε ένα καλάθι ομολογιακών τίτλων, με αποδόσεις σημαντικά υψηλότερες των λογαριασμών προθεσμίας.
Οι αποδόσεις
Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι την επόμενη διετία ή τριετία, ανάλογα με το προϊόν, θα πετύχουν αποδόσεις κάθε χρόνο άνω του 2%.
Ο βαθμός προβλεψιμότητας των κερδών είναι στην προκειμένη περίπτωση υψηλός, καθώς το χαρτοφυλάκιό τους αποτελείται από ομόλογα με μέση ληκτότητα ίση με τη διάρκεια ζωής του εκάστοτε προϊόντος.
Ως εκ τούτου, οι διαχειριστές μπορούν με αρκετά μεγάλη ακρίβεια να υπολογίσουν το συνολικό κέρδος που θα πετύχουν από αυτές τις τοποθετήσεις.
Παράλληλα, σε ορισμένα αμοιβαία κεφάλαια, βάση του κανονισμού τους, είναι δυνατή η διανομή μερίσματος κάθε χρόνο, ανάλογα με την εξέλιξη της τιμής τους.
Άρα διασφαλίζουν ένα τακτικό εισόδημα για τους επενδυτές, όπως συμβαίνει και στις προθεσμιακές καταθέσεις.
Επίσης, είναι πολύ πιθανό να πετύχουν και κεφαλαιακά κέρδη, όταν ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των επιτοκίων διεθνώς, καθώς η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε ενίσχυση των τιμών των ομολόγων.
Σημειώνεται πάντως ότι τα αμοιβαία κεφάλαια δεν προσφέρουν εγγύηση στο αρχικό κεφάλαιο της επένδυσης. Ωστόσο, στα ομολογιακά, λόγω του σταθερού χαρτοφυλακίου, αλλά και της διασποράς των επενδύσεων ο σχετικός κίνδυνος περιορίζεται σημαντικά


Latest News

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan - Υψηλότερες τιμές στόχους για Alpha, Εθνική
Η JP Morgan προχώρησε σε αύξηση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου

Μείωση τζίρου και κερδών για τον Όμιλο ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ το 2024 - Οι προοπτικές για το 2025
Το 2024 αποτέλεσε μια χρονιά προκλήσεων για τη ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, καθώς ολοκληρώθηκε η μεταφορά της παραγωγικής διαδικασίας της θυγατρικής «ΕΞΑΛΚΟ Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ»

Το στοίχημα της Lavipharm με την κάνναβη – Προς νέες εξαγορές και επενδύσεις
Τι ανέφερε η διοίκηση της Lavipharm για την πορεία της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών – Τι μέρισμα θα προτείνει στους μετόχους

Γιατί τελικά οι Έλληνες αγαπούν τις πολωνικές αλυσίδες - Η «μάχη» Pepco-Sinsay στην ελληνική αγορά
Ποιο είναι το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή, που εδώ και τρία χρόνια έχει δώσει ώθηση σε Pepco και Sinsay

Τι φέρνει το «T» δίπλα στην Cosmote – Οι συνέργειες που… ξεκλειδώνουν
H «νέα» Cosmote Telekom αναμένεται να έχει ως προίκα τις δεκάδες διεθνείς συνεργασίες που κουβαλά το brand Telekom, σαν διεθνής τηλεπικοινωνιακός πάροχος

Revoil: Το μέρισμα για το 2024 – Από 6 Μαΐου η καταβολή του
Από τη Τρίτη 29 Απριλίου 2025 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος

Καρέλιας: Αύξηση στα κέρδη - Πρόταση για μέρισμα 14 ευρώ
Βασικός παράγοντας για τα αποτελέσματα ήταν η πορεία των σημάτων στις διεθνείς αγορές

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια
«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ

Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων - Η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεσσηνία
Με τη ΜΕΑ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας εφαρμόζεται ενιαίο, βιώσιμο σύστημα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο