Συγκρατημένη ήταν η αντίδραση των αγορών μετά το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Οι traders περιόρισαν τις αρχικές τους κινήσεις σε πολλές αγορές τιμολογώντας ότι δεν θα υπάρξει κορύφωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, στρέφοντας την προσοχή τους στα εταιρικά κέρδη και στην νομισματική πολιτική.

Στη Wall Street η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από νευρικότητα και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υποχώρησαν εξαιτίας των αδύναμων κερδών και των αβεβαιοτήτων που περιβάλλουν την πολιτική των κεντρικών τραπεζών και τις γεωπολιτικές διαμάχες.

Στην κρίση Ιράν-Ισραήλ οι αγορές είναι όπως ο βάτραχος στο βραστό νερό

Οι τιμές του χρυσού κινήθηκαν ανοδικά λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή ωστόσο οι τιμές του μαύρου χρυσού περιόρισαν τα αρχικά κέρδη. Οι διακυμάνσεις ήταν το κύριο χαρακτηριστικό στις αγορές συναλλάγματος.

Την αντίδραση των αγορών ο πρόεδρος του Queens’ College του Cambridge και σύμβουλος των Allianz και Gramercy, Μοχάμεντ Ελ Εριάν σε άρθρο του στους Financial Times την χαρακτήρισε σαν το βάτραχο στο βραστό νερό.

Επισημαίνοντας ότι οι ειδικοί σε θέματα εθνικής ασφαλείας και οι traders των αγορών διαφωνούν με το τι θα ακολουθήσει στη Μέση Ανατολή έγραψε:

«Συγκρίνοντας την αντίδραση των αγορών με τις απόψεις των περισσότερων ειδικών σε θέματα εθνικής ασφάλειας, μου έρχεται στο μυαλό η ιστορία του βατράχου στο βραστό νερό.

»Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο τελευταίος γύρος εχθροπραξιών Ιράν-Ισραήλ έχει ξεπεράσει πολλές γραμμές και ανέβασε σταθερά τη γεωπολιτική θερμοκρασία στην περιοχή. Ωστόσο, οι αγορές φαίνονται πρόθυμες να το παραμερίσουν, παρηγορημένες από το γεγονός ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο σημείο βρασμού των σημαντικών ανθρώπινων απωλειών και των σωματικών ζημιών σε αυτούς τους γύρους αντιποίνων – ένα σημείο που θα προκαλούσε σημαντικές οικονομικές και χρηματοοικονομικές εξάρσεις. Δεδομένου ότι πρόκειται για μια περιοχή που είναι ευάλωτη σε λάθη κρίσης, ανεπαρκή κατανόηση των αντιπάλων και ατυχήματα εφαρμογής, θα μπορούσε κάλλιστα να αποδειχθεί υπερβολικά εφησυχαστική αντίδραση.»

 Βυθίστηκε ο Nasdaq, τριγμοί σε Nvidia και Netflix

Με ισχυρούς κλυδωνισμούς έκλεισε ο Nasdaq, με την πτώση σε Nvidia και Netflix να οδηγεί τον δείκτη της τεχνολογίας στην έκτη συνεχόμενη πτώση του, την ώρα μάλιστα που ο Dow Jones κατάφερε να διαφοροποιηθεί θετικά.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,56% στις 37.986 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 0,88% στις 4.967 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 2,05% στις 15.282 μονάδες.

Ο S&P 500 έκλεισε τη χειρότερη εβδομάδα του σε σχεδόν έξι μήνες, ενώ έκλεισε έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Στο πενθήμερο κατέγραψε απώλειες 3% και έχασε τις 5.000 μονάδες, ενώ ο Dow Jones έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος και ο Nasdaq υποχώρησε κατά 5,5%.

Η εικόνα της αγοράς όμως τις τελευταίες ημέρες οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από τις αλλαγές στις προσδοκίες για μείωση επιτοκίων σύντομα. Οι οικονομολόγοι βλέπουν τώρα τη Fed να περιμένει τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο για να μειώσει τα επιτόκια, ενώ δεν αποκλείεται να μην υπάρξουν καν μειώσεις φέτος.

Περιόρισε τα κέρδη το πετρέλαιο και οδεύει για εβδομαδιαίες απώλειες

To πετρέλαιο, δικαιολόγησε το χαρακτηρισμό του ως η πιο ευαίσθητη τιμή, καθώς ξεκίνησε με άλμα που ξεπέρασε το 3% τη διαπραγμάτευση στην Ασία, υπό το φόβο της κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή και το βράδυ είχε περιορίσει σημαντικά τα κέρδη.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate έκλεισαν κατά 0,5% υψηλότερα στα 83,14 δολάρια το βαρέλι , ενώ το Brent κέρδισε 0,21% στα 87,29 δολάρια το βαρέλι.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο οι τιμές του μαύρου χρυσού έκλεισαν την εβδομάδα με απώλειες, καθώς οι έμποροι βλέπουν περιορισμένο κίνδυνο το χτύπημα αντιποίνων του Ισραήλ στο Ιράν να πυροδοτήσει έναν ευρύτερο πόλεμο που θα διαταράξει τον εφοδιασμό με αργό.

Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο και το παγκόσμιο σημείο αναφοράς Brent έχουν υποχωρήσει κατά 3% και 3,4% αντίστοιχα από την περασμένη Παρασκευή, εξαλείφοντας τα κέρδη που σημειώθηκαν όταν οι επενδυτές ανέβασαν τις τιμές λόγω των φόβων ότι το Ισραήλ και το Ιράν βρίσκονταν στα πρόθυρα ενός μεγάλου πολέμου.

Φυσικό αέριο: Με απώλειες έκλεισαν οι τιμές στην Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου διέγραψαν τα αρχικά κέρδη τους καθώς οι traders  εκτίμησαν ότι το Ιράν φάνηκε να υποβαθμίζει τον αντίκτυπο των ισραηλινών επιδρομών.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Άμστερνταμ, που αποτελούν το σημείο αναφοράς για την αγορά της Ευρώπης, υποχώρησαν 4,8% μετά την άνοδο έως και 4,7% νωρίτερα την Παρασκευή και έκλεισαν στα 30,76 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Οι γεωπολιτικές αναταράξεις οδηγούν σε άνοδο τις τιμές του χρυσού

Οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν την Παρασκευή και κατέγραψαν πέμπτη συνεχή εβδομαδιαία άνοδο, καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν καταφύγιο στο πολύτιμο μέταλλο.

Ο χρυσός σημείωνε άνοδο κατά 0,63% στα 2.393,32 δολάρια η ουγγιά , αφού είχε ανέλθει έως τα 2.417,59 δολάρια νωρίτερα στη συνεδρίαση. Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,2% αυτή την εβδομάδα.

Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χρυσό διαμορφώθηκαν 0,73% υψηλότερα στα 2.399,8  δολάρια.

Υποχωρούν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων

Καταφύγιο στην αγορά των αμερικανικών ομολόγων αναζήτησαν οι επενδυτές μετά το χτύπημα του Ισραήλ κατά του Ιράν, ενώ έλαβαν υπόψη τα τελευταία οικονομικά στοιχεία και τις παρατηρήσεις των αξιωματούχων της Federal Reserve, οδηγώντας τις αποδόσεις χαμηλότερα.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώθηκε στο 4,623%. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 4,986%.

Οι διακυμάνσεις στις αγορές συναλλάγματος

Το ελβετικό φράγκο και το γεν κινήθηκαν ανοδικά μετά την επίθεση του Ισραήλ ωστόσο στη διάρκεια της ημέρας μείωσαν τα κέρδη τους αλλά συνέχισαν να διαπραγματεύονται σε υψηλά επίπεδα.

Το δολάριο έχασε έδαφος, καθώς οι αγορές συναλλάγματος ηρέμησαν μετά την ενίσχυση των δύο νομισμάτων.

Ο δείκτης δολαρίου σημείωσε πτώση 0,22%, με το ευρώ να σημειώνει άνοδο 0,23% στα 1,0667 δολάρια.

Το ιαπωνικό γεν ενισχύθηκε κατά 0,05% έναντι του δολαρίου στα 154,59 ανά δολάριο. Η στερλίνα διαπραγματευόταν για τελευταία φορά στα 1,2429 δολάρια, σημειώνοντας πτώση 0,05% την ημέρα

Με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή και στα επιτόκια οι ευρωαγορές

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές ολοκληρώνοντας μια εβδομάδα κατά την οποία η κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και η αναπροσαρμογή των προσδοκιών για τα επιτόκια βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,1%, με τον δείκτη να έχει γυρίσει αρνητικός από την αρχή του μήνα, για πρώτη φορά μέσα στο 2024. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,25% στις 7.896 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,53% στις 17.742 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,01% στις 8.024 μονάδες.

Άκρως αρνητική όμως ήταν και η εικόνα σε επίπεδο εβδομάδας, με τον FTSE 100 να χάνει 1,2% και τον DAX να υποχωρεί κατά 1%, ενώ ο CAC 40 έκλεισε οριακά υψηλότερα, κρατώντας τα επίπεδα των 8.000 μονάδων.

Κλυδωνισμοί στα ασιατικά χρηματιστήρια

Σε επίπεδο αγορών, ο σταθμισμένος δείκτης της Ταϊβάν οδήγησε τις απώλειες στην Ασία, καθώς σημείωσε απώλειες 3,81% και έκλεισε στις 19.527,12 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδό εδώ και ένα μήνα.

Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας σημείωσε πτώση 2,66% και έκλεισε στις 37.068,35 μονάδες, ενώ ο Topix υποχώρησε κατά 1,91% στις 2.626,32 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση, ο Nikkei υποχώρησε 3,65%. Ο Kospi της Νότιας Κορέας έκλεισε κατά 1,63% χαμηλότερα και τερμάτισε στις 2.591,86 μονάδες, ενώ ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq έχασε 1,61% στις 841,91 μονάδες.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά 0,98%, κλείνοντας στις 7.567,3 μονάδες, σημειώνοντας την έκτη πτωτική συνεδρίαση στις τελευταίες επτά. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 1,05%, ενώ ο δείκτης CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας διολίσθησε 0,77%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες