Το hedge fund VR Capital με έδρα το Λονδίνο αποτελεί μέρος μιας ομάδας ομολογιούχων που πιέζουν για τον αποκλεισμό του κρατικού διαχειριστή δικτύου της Ουκρανίας από την επικείμενη αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας, καθώς οι πιστωτές αρχίζουν να σκληραίνουν τη στάση τους μετά από διετή αναστολή πληρωμών, στον απόηχο της εισβολή της Ρωσίας.

Η εταιρεία -μακροχρόνιος επενδυτής στην Ουκρανία- είναι μέλος ομίλου που ζητά από την Ukrenergo να συναλλάσσεται με τους πιστωτές της εκτός ενός σχεδίου ελάφρυνσης του χρέους που η κυβέρνηση θα υποβάλει σύντομα στους κατόχους ομολόγων σε ξένο νόμισμα περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είπε στους Financial Times άτομο εξοικειωμένα με το θέμα.

Νταμεράου: Ο Γερμανός επιχειρηματίας που κατηγορεί την Ουκρανία για διαφθορά

Η πρόταση επικεντρώνεται σε κρατικά εγγυημένο πράσινο ομόλογο 825 εκατομμυρίων δολαρίων που πωλήθηκε από την εταιρεία πριν από την εισβολή της Ρωσίας. Ο όμιλος υποβάλλει το αίτημα καθώς δεν θέλει οι κάτοχοι κρατικών ομολόγων να παρακάμψουν οποιαδήποτε συμφωνία για την αναδιάρθρωση αυτού του χρέους.

Η στάση της VR και άλλων δείχνει επίσης πώς η στάση του πολέμου στις πληρωμές που χορηγήθηκαν στην Ουκρανία τα τελευταία δύο χρόνια δίνει τώρα τη θέση της σε πιο περίπλοκες διαπραγματεύσεις.

Γιατί θέλουν ξεχωριστή συμφωνία

Ο όμιλος κατόχων ομολόγων δεν αντιτίθεται στην ελάφρυνση του χρέους για την Ukrenergo, αλλά είπε τον Φεβρουάριο ότι η εταιρεία πρέπει να συναλλάσσεται με τους πιστωτές αυτόνομα και όχι ως μέρος σχεδίου αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους.

Άτομα που γνωρίζουν τη θέση του ομίλου είπαν ότι τα υποκείμενα περιουσιακά στοιχεία της Ukrenergo ευνοούν μια ξεχωριστή προσέγγιση. Οι υποσταθμοί της εταιρείας έχουν επηρεαστεί λιγότερο από ρωσικές επιθέσεις από τους μεγαλύτερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, τους οποίους διαχειρίζονται ανεξάρτητοι φορείς εκμετάλλευσης, είπαν.

Οι πηγές επεσήμαναν επίσης τη νομική διατύπωση στην τεκμηρίωση των πράσινων ομολόγων που, όπως λένε, φαίνεται να αφαιρείται από τις συλλογικές ψήφους των κατόχων ομολόγων που θα χρησιμοποιούσε η Ουκρανία για να αναγκάσει τους πιστωτές σε μια αναδιάρθρωση του κράτους. Η ομάδα των πιστωτών βρίσκεται σε επαφή με κατόχους άνω του μισού ομολόγου, πρόσθεσαν.

«Γιατί οι πιστωτές του δημοσίου που δεν έχουν σχέση με την Ukrenergo έχουν το δικαίωμα να αλλάξουν τη σύμβαση μεταξύ της Ukrenergo και των πιστωτών της», αναρωτήθηκε ένας από τους ανθρώπους.

Ο όμιλος υποστηρίζει επίσης χωριστή μεταχείριση για την Ukrenergo, επειδή η επόμενη πληρωμή τόκων του ομολόγου της δεν θα έρθει μέχρι τον Μάιο του επόμενου έτους, πολύ μετά τη λήξη της προθεσμίας για αναδιάρθρωση του δημοσίου ομολόγου, ανέφεραν οι πηγές των FT.

Οι κάτοχοι κρατικών ομολόγων της Ουκρανίας σχημάτισαν επιτροπή καθώς η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να εξασφαλίσει μια αναδιάρθρωση μέχρι τα μέσα του χρόνου, ώστε να αντικαταστήσει το διετές μορατόριουμ που λήγει τον Αύγουστο.

Τα ομόλογα της Ουκρανίας διαπραγματεύονται σε περίπου 25-30 σεντς στο δολάριο. Το ομόλογο Ukrenergo έχει αυξηθεί από 18 σεντς στο δολάριο πριν από ένα χρόνο σε περίπου 36 σεντς.

Υψηλότερη απόδοση χρέους

Εάν η κυβέρνηση υιοθετήσει την πρότασή του ομίλου πιστωτών της Ukrenergo, αυτό θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα σε υψηλότερη απόδοση χρέους από ό,τι θα ίσχυε για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.

Ωστόσο, προειδοποίησαν ότι αυτό θα εξακολουθούσε να είναι ένα εξαιρετικά αβέβαιο στοίχημα για την ικανότητα της Ukrenergo να αποπληρώσει τους πιστωτές, ανάλογα με παράγοντες όπως η έκθεσή της σε πολεμικές ζημιές και η πρόσβαση σε δολάρια.

Τα ρωσικά πλήγματα έχουν προκαλέσει συνολική ζημιά αξίας 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον ενεργειακό τομέα της Ουκρανίας, σύμφωνα με ανάλυση της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου – KSE. Η εκτιμώμενη ζημιά στα περιουσιακά στοιχεία της Ukrenergo ήταν 2 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτό το σύνολο στις αρχές του τρέχοντος έτους, πρόσθεσε το KSE.

Η Όλγα Σλιβίνσκα, επικεφαλής διεθνών σχέσεων στο KSE, είπε ότι ήταν «θεωρητικά δυνατό» να αποκλειστεί το χρέος της Ukrenergo από την αναδιάρθρωση του δημοσίου. «Αλλά αυτό θα σημαίνει ότι η εταιρεία θα χρειαστεί να εξυπηρετήσει το χρέος μόνη της», πρόσθεσε.

Η συμβολή της EBRD

Η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας έχει εξασφαλίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε δάνεια έκτακτης ανάγκης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για τη διόρθωση των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας που επλήγησαν από τις ρωσικές βόμβες. Η EBRD επένδυσε επίσης σε μέρος του πράσινου ομολόγου πριν από τον πόλεμο.

«Δεν τίθεται θέμα τα μετρητά της EBRD να πηγαίνουν στους κατόχους ομολόγων», είπε άτομο που γνωρίζει τη θέση της VR Capital για το χρέος. «Δεν υπάρχει καμία απροθυμία από τους ομολογιούχους να έχουν μια λογική και σοβαρή συζήτηση με την εταιρεία και τον μέτοχό της για μια αναδιάρθρωση», προσθέτουν.

Επενδυτές και αναλυτές έχουν επισημάνει ένα πιθανό προηγούμενο. Όταν η Ουκρανία συμπεριέλαβε κρίσιμες κρατικές εταιρείες στην προηγούμενη αναδιάρθρωση του χρέους της το 2014-15, μετά την κρίση με την κατάληψη της Κριμαίας από τη Ρωσία, αντιμετώπισε τους πιστωτές χωριστά.

Παρά την εκτεταμένη καταστροφή, πολλές ουκρανικές κρατικές και ιδιωτικές εταιρείες κατάφεραν να κρατήσουν στο πλευρό τους πιστωτές, συχνά μέσω περίπλοκων συμφωνιών για την εξυπηρέτηση ορισμένων χρεών και επέκταση άλλων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ