Πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, ο ιδρυτής της ByteDance Ζανγκ Γιμίνγκ σκιαγράφησε μια ιδέα για μια νέα εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε μια χαρτοπετσέτα σε μια καφετέρια στο Πεκίνο.

Η πίστη στον Ζανγκ οδήγησε τον τοπικό συνεργάτη του Susquehanna International Group- SIG του Τζεφ Γιας να επενδύσει 80.000 δολάρια στη μητρική εταιρεία του TikTok και να συνεισφέρει άλλα 2 εκατομμύρια δολάρια μήνες αργότερα.

Η SIG, μια παγκόσμια εταιρεία ποσοτικών εμπορικών συναλλαγών, έγινε ο πρώτος μεγάλος υποστηρικτής του Ζανγκ, βοηθώντας να ξεκινήσει μια επανάσταση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η SIG κατέχει τώρα περίπου το 15% της ByteDance, ένα μερίδιο αξίας περίπου 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό κομμάτι της καθαρής θέσης του Γιας, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

TikTok: Το Πεκίνο μπλοκάρει την υποχρεωτική πώληση στις ΗΠΑ – Τα μηνύματα σε ByteDance και Ουάσιγκτον

Η περιουσία του που υπολογίζεται στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια είναι τώρα όμηρος της αυξανόμενης γεωπολιτικής έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, καθώς το Κογκρέσο προχωρά με ενδεχόμενη απαγόρευση της viral πλατφόρμας βίντεο στη μεγαλύτερη και πιο προσοδοφόρα αγορά του. Ένα νομοσχέδιο που απαιτεί από την ByteDance να εκχωρήσει το TikTok ή να αντιμετωπίσει την απαγόρευση της εφαρμογής για λόγους εθνικής ασφάλειας μπορεί να περάσει στη Γερουσία αυτή την εβδομάδα προτού υπογραφεί από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Καθώς η μοίρα του TikTok έχει γίνει συνυφασμένη με την πολιτική, ο Γιας αύξησε τις πολιτικές του δαπάνες, διαθέτοντας περισσότερα από 46 εκατομμύρια δολάρια για τους Ρεπουμπλικάνους υποψηφίους γινόμενος έτσι ο μεγαλύτερος δωρητής αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, σύμφωνα με το OpenSecrets, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που παρακολουθεί τη χρηματοδότηση των εκστρατειών και τα λόμπι.

O διευθύνων σύμβουλος της TikTok, Shou Chew

Αλλά οι πολιτικές του δαπάνες δεν ήταν αρκετές για να επιβραδύνουν το νομοσχέδιο TikTok, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της σύγκρουσης μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου. «Οι επενδυτές αναγκάζονται να διαλέξουν πλευρά», δήλωσε ο Μινγκ Λιάο της επενδυτικής εταιρείας Prospect Avenue Capital. «Η γεωπολιτική είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος και δεν υπάρχει τρόπος να μετριαστεί».

Από την ίδρυση της SIG το 1987, ο Γιας έχει δημιουργήσει μια επιχείρηση κάνοντας πολλά μικρά στοιχήματα με πιθανότητες για μεγάλες αποδόσεις. Η προσέγγιση μετέτρεψε τη SIG σε ισχυρό κέντρο διαπραγμάτευσης δικαιωμάτων προαίρεσης και σταδιακά εξελίχθηκε σε διαπραγματευτή σε περισσότερες από 600 εισηγμένες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Alphabet, Microsoft και Goldman Sachs. Οι δημοσίως αναφερόμενες θέσεις της αξίζουν περισσότερα από 500 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη του 2023, σύμφωνα με την Fintel, μια πλατφόρμα επενδυτικής έρευνας.

Ο Γιας, μανιώδης παίκτης πόκερ που ξεκίνησε με τις ιπποδρομίες, ώθησε την εταιρεία να επενδύσει επιχειρηματικά. Το 2005, η SIG επικέντρωσε τις προσπάθειές της στην Κίνα, τότε την ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία στον κόσμο με μια εκρηκτικά αυξανόμενη μεσαία τάξη.

Έκτοτε, η SIG έχει βάλει πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε περισσότερες από 350 κινεζικές νεοφυείς επιχειρήσεις, καθιστώντας τον όμιλο του Γιας μεταξύ των κορυφαίων ξένων εταιρειών επιχειρηματικού κεφαλαίου στη χώρα, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα ITjuzi. Τα μερίδια της SIG περιλαμβάνουν συμμετοχές σε κινεζικούς ομίλους που σχεδιάζουν ημιαγωγούς και κατασκευάζουν εργαλεία σχεδιασμού τσιπ, καθώς και μια start-up για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Η SIG δεν έχει ακόμη τεθεί υπό έρευνα στην Ουάσιγκτον, όπου οι νομοθέτες ερευνούν τις επενδυτικές δραστηριότητες πολλών Αμερικανών κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου στην Κίνα. Δύο από τους ομίλους, οι εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου της Silicon Valley Sequoia Capital και GGV Capital, αποφάσισαν το 2023 να διαχωρίσουν τις δραστηριότητές τους ως απάντηση στην ώθηση των επενδυτών τεχνολογίας να αποδεσμευτούν από την Κίνα.

Υπό πίεση, ο Γιας πέρασε στην επίθεση. Είναι κορυφαίος υποστηρικτής της ισχυρής δεξιάς ομάδας Club for Growth, και ο κύριος δωρητής πίσω από το Protect Freedom PAC, μια ρεπουμπλικανική επιτροπή πολιτικής δράσης για συγκέντρωση κεφαλαίων που ευθυγραμμίζεται με τον γερουσιαστή Ραντ Πολ, ο οποίος αντιτίθεται στην απαγόρευση του TikTok.

Ο Τραμπ, ο οποίος κάποτε προσπάθησε να απαγορεύσει το TikTok, έχει αντιστρέψει τη θέση του για την εφαρμογή, λέγοντας τον Μάρτιο ότι η απαγόρευσή θα εξυπηρετούσε μόνο το Facebook, αφού συναντήθηκε με τον Γιας και μίλησε σε μια εκδήλωσητου  Club for Growth. Η ομάδα πλήρωσε επίσης την Κελιάν Κόνγουεϊ, πρώην ανώτερη πολιτικ’η σύμβουλος του Τραμπ, για να διεξάγει δημοσκόπηση σχετικά με το TikTok.

Ο Τραμπ είπε ότι δεν συζήτησε το TikTok με τον Γιας. Ένας εκπρόσωπος τουΓιας είπε ότι ο δισεκατομμυριούχος δεν συνεισέφερε ποτέ στον Τραμπ και δεν είχε σχέδια να το κάνει.

Σχεδόν οι μισοί από τους 15 Ρεπουμπλικάνους που καταψήφισαν ένα νομοσχέδιο για το TikTok που πέρασε από τη Βουλή τον Μάρτιο είχαν τη SIG ή το Club for Growth ως κορυφαίους χορηγούς εκστρατειών, σύμφωνα με στοιχεία του OpenSecrets.

Μία από τις αρνητικές ψήφους ήταν από τον Αλεξάντερ Μούνι της Δυτικής Βιρτζίνια, ο οποίος έχει λάβει 2,4 εκατομμύρια δολάρια υποστήριξη από το Club for Growth και το Protect Freedom PAC για την προσφορά του στη Γερουσία.

Ένας εκπρόσωπος του Μούνι δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια. «Είμαι περήφανος που συμφώνησα με τον Πρόεδρο Τραμπ σε αυτό το θέμα», είπε τον Μάρτιο στον ραδιοφωνικό σταθμό MetroNews της Δυτικής Βιρτζίνια.

Οι επενδύσεις της SIG στην Κίνα υπερβαίνουν το ByteDance. Σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς επιχειρηματίες επιχειρηματικού κεφαλαίου, ο επενδυτικός βραχίονας χρηματοδοτείται εσωτερικά, που σημαίνει ότι επενδύει μόνο τα χρήματα των εταίρων, αντί να αντλεί κεφάλαια από εξωτερικές πηγές, όπως τα συνταξιοδοτικά και τα κεφαλαιουχικά ταμεία.

Η δομή της SIG σημαίνει επίσης ότι τα κέρδη του ByteDance συγκεντρώνονται απευθείας στον Γιας και τους συνιδρυτές του αντί για εξωτερικούς ετερόρρυθμους εταίρους. Η ProPublica, μια μη κερδοσκοπική ερευνητική δημοσιογραφική ομάδα που εξέτασε τις φορολογικές δηλώσεις του Γιας, είπε ότι το μερίδιο της ByteDance αντιπροσώπευε ένα σημαντικό μέρος του πλούτου του Γιας και υπολόγισε ότι κατείχε το 75% εκατό της SIG.

Η δομή έχει μονώσει την εταιρεία από τα απόνερα της πολιτικής των ΗΠΑ στην Κίνα, καθώς δεν χρειάζεται να απαντήσει σε θεσμικούς επενδυτές. Ωστόσο, νέοι κανόνες που αποκαλύφθηκαν από την κυβέρνηση Μπάιντεν πέρυσι θα περιορίσουν την ικανότητα της SIG να επενδύει στην κινεζική τεχνητή νοημοσύνη, τους ημιαγωγούς και τους κβαντικούς υπολογιστές.

Δεν είναι σαφές εάν το εκτελεστικό διάταγμα, το οποίο βρίσκεται ακόμη σε στάδιο διαβούλευσης, θα ανάγκαζε τη SIG να εκχωρήσει τις συμμετοχές της σε αυτούς τους κινεζικούς τομείς. Τα δεδομένα από το ITjuzi δείχνουν ότι από τις 389 συμφωνίες της SIG China, οι 49 αφορούσαν νεοφυείς επιχειρήσεις που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη και πέντε με εταιρείες τσιπ, αν και ο όμιλος επιβράδυνε τον ρυθμό των επενδύσεων στην Κίνα πέρυσι.

Ορισμένες από τις επενδύσεις είναι σε ευαίσθητους τομείς. Για παράδειγμα, ο όμιλος του Γιας είναι ο μεγαλύτερος εξωτερικός επενδυτής, με μερίδιο 14%, στην Beijing Xindun Times Technology ή Trusfort, η οποία παρέχει λύσεις κυβερνοασφάλειας σε αρκετούς κρατικούς ομίλους και κυβερνητικά γραφεία, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας και τον ισχυρό ρυθμιστή Διαδικτύου της χώρας, σύμφωνα με δημόσια αρχεία.

Ο ιστότοπος της Trusfort αναφέρει ότι «εκτελεί σε βάθος τις προσπάθειες του [Κομμουνιστικού] κόμματος και της κυβέρνησης για την οικοδόμηση ενός ισχυρού έθνους στον κυβερνοχώρο» και ότι «έχει επιδείξει μεγάλη ευθύνη και επιτεύγματα στην προώθηση του κόμματος και των εθνικών υποθέσεων». Ο ιδρυτής Γκούο Ζιαοπένγκ διορίστηκε πρόσφατα στο κορυφαίο πολιτικό συμβουλευτικό όργανο του Πεκίνου.

Εκπρόσωπος της SIG και του Γιας είπε ότι η SIG China δεν επένδυσε σε εταιρείες που ασχολούνται με την κρατική επιτήρηση ή για τις οποίες η AI ήταν ο κύριος επιχειρησιακός μοχλός και είπε ότι η Trusfort προσέφερε προστασία καταναλωτικής απάτης σε τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρείες.

Για τη SIG, καμία κινεζική start-up δεν ήταν μεγαλύτερος νικητής από τον ιδιοκτήτη του TikTok ByteDance. Μετά τη χρηματοδότηση του πρώτου γύρου του ByteDance, ο όμιλος του Γιας συνεισέφερε «εκατοντάδες εκατομμύρια» περισσότερα σε επόμενους γύρους χρηματοδότησης, σύμφωνα με δικαστικά αρχεία στις ΗΠΑ.

Εάν το TikTok απαγορευτεί, θα πλήξει την περιουσία του Γιας, δήλωσε ο Λι Τσενγκντόνγκ, επικεφαλής της διαδικτυακής δεξαμενής σκέψης Haitun. «Τώρα το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι ότι θα κλείσουν στις ΗΠΑ και όλοι οι Αμερικανοί επενδυτές στο ByteDance θα υποστούν τις απώλειες», είπε ο Λι.

«[Ο Γιας] έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει, αλλά δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να κάνει ένας χρηματοδότης μπροστά στον πρωταρχικό στόχο της Αμερικής να περιορίσει την Κίνα».

Πρόσφατα Άρθρα