Ρεκόρ υποκείμενων κερδών κατέγραψε το 2022 η ByteDance, μητρική του Tik Tok, αφήνοντας για πρώτη φορά πίσω της τους κινεζικούς τεχνολογικούς κολοσσούς Tencent και Alibaba, και αυτό παρά τις διευρυμένες απώλειες για την ταχέως αναπτυσσόμενη πλατφόρμα Tik Tok.

Tik Tok: Ποιος είναι ο CEO της πιο δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης

Η εταιρεία με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο σημείωσε άλμα 79% στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε περίπου 25 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, σύμφωνα με πηγή που επικαλούνται οι FT.

Τα κέρδη προήλθαν από πωλήσεις κοντά στα 85 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένες κατά 30% έναντι του 2021, χάρη στην αύξηση των διαφημιστικών εσόδων στο Tik Tok και στην ομοειδή κινεζική εφαρμογή Douyin.

Αυτή η ανάπτυξη έδωσε ώθηση στην ByteDance, η αξία της οποίας ήταν 300 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, να ξεπεράσει την Tencent και την Alibaba, που δήλωσαν EBITDA ύψους 23,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 22,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2022, αντίστοιχα, έχοντας δεχθεί σημαντικό πλήγμα από τα δύο χρόνια ρυθμιστικής καταστολής που επέβαλε το Πεκίνο στους τεχνολογικούς γίγαντες της Κίνας.

Η εκρηκτική ανάπτυξη του ByteDance επιτυγχάνεται στη σκιά των ανησυχιών  που εκφράζονται από δυτικές κυβερνήσεις για την ασφάλεια του TikTok και για το κατά πόσο μέσω της εφαρμογής μπορούν να φτάσουν πληροφορίες στις κινεζικές αρχές. Ήδη η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζήτησε την απαγόρευση ή την κατάργηση της εφαρμογής, ενώ μια σειρά από κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο απαγόρευσαν τη χρήση του σε τηλέφωνα κυβερνητικών υπαλλήλων.

Πόσο πιθανός είναι ο αποκλεισμός του Tik Tok

Ένας αναγκαστικός αποκλεισμός του TikTok, επισημαίνουν οι συντάκτες των FT, θα επηρεάσει αρνητικά τα πιθανά κέρδη της ByteDance. Αν και παρήγαγε περίπου το 80% των εσόδων της στην Κίνα πέρυσι και η TikTok ήταν ζημιογόνος, εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει μια σημαντική μελλοντική πηγή κερδών.

Οι επενδυτές της εταιρείας φαίνεται ότι απέφυγαν από την απειλή μιας επικείμενης απαγόρευσης του αμερικανικού TikTok ή της αναγκαστικής αποεπένδυσης, κάτι που σύμφωνα με νομικούς εμπειρογνώμονες θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί και πιθανόν να κολλήσει στα δικαστήρια.

«Η εταιρεία περικλείει μεγάλη αξία. Θεωρούμε μια πλήρη απαγόρευση ως εξαιρετικά απίθανη», δήλωσε στέλεχος ενός fund που υποστηρίζει τον κινεζικό τεχνολογικό όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων.

Ωστόσο, το πολιτικό σύννεφο που κρέμεται πάνω από το ByteDance έχει θολώσει τις προοπτικές για μια αρχική δημόσια προσφορά. Έχει ήδη αναβάλει πολλές φορές την προγραμματισμένη κίνησή της στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, αφότου το Πεκίνο ξεκίνησε τη σαρωτική τεχνολογική καταστολή στα τέλη του 2020.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ρωσία θα υποστεί συνέπειες για την κυβερνοεπίθεση του 2023
Τεχνολογία |

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ρωσία θα υποστεί συνέπειες για την κυβερνοεπίθεση του 2023

Τον Ιανουάριο του 2023, το Βερολίνο δήλωσε ότι Ρώσοι ακτιβιστές χάκερ έθεσαν εκτός δικτύου αρκετούς γερμανικούς ιστότοπους σε αντίποινα για την απόφασή του να στείλει άρματα μάχης στην Ουκρανία.

NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα
Τεχνολογία |

NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα

Έφτασε με ακραία ταχύτητα από απόσταση 1,5 φοράς μεταξύ Γης και Ήλιου – Η αποστολή στέφθηκε από επιτυχία, αποδεικνύοντας την αξιοπιστία του νέου συστήματος επικοινωνίας με λέιζερ αντί για ραδιοκύματα