Ξεκινούν τον ερχόμενο μήνα οι ανακοινώσεις από τις τράπεζες για τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου της εφετινής χρήσης, χωρίς να αναμένονται εκπλήξεις, σύμφωνα με αναλυτές.

Σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, εκτιμάται ότι θα καταγράψουν καλύτερες επιδόσεις σε επίπεδο κερδοφορίας, η οποία δεν αποκλείεται να φτάσει στους μεγάλους του κλάδου αθροιστικά τα 1,2 δισ. ευρώ.

Κληρώνει για τα μερίσματα των τραπεζών στη Φρανκφούρτη

Παρά το γεγονός ότι η ζήτηση για νέα δάνεια στο ξεκίνημα της χρονιάς ήταν υποτονική, τα οργανικά έσοδα αναμένονται αυξημένα σε ετήσια βάση.

Ο λόγος είναι ότι τα επιτόκια στις αρχές του 2024 διαμορφώνονται σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα έναντι του 2023, επιδρώντας θετικά στα καθαρά έσοδα από τόκους, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του υφιστάμενου δανειακού χαρτοφυλακίου των τεσσάρων συστημικών ομίλων είναι κυμαινόμενου επιτοκίου.

Ωστόσο, από τρίμηνο σε τρίμηνο οι ετήσιες θετικές μεταβολές θα περιορίζονται, καθώς θα μειώνονται οι διαφορές στα επιτόκια μεταξύ των 2 ετών, δεδομένης και της επικείμενης αποκλιμάκωσης των παρεμβατικών δεικτών της ΕΚΤ από τον ερχόμενο Ιούνιο.

Από την άλλη, έναντι του δ΄ τριμήνου της περυσινής χρονιάς αναμένεται μικρή κάμψη σε όλα τα επίπεδα, η οποία θα περιοριστεί λόγω των χαμηλότερων εξόδων, λειτουργίας και πιστωτικού κινδύνου.

Οι προβλέψεις

Αναλυτικότερα, αναλυτές αναμένουν τα εξής για τις επιδόσεις του α΄ τριμήνου 2024:

  •  Τα καθαρά έσοδα από τόκους θα παραμείνουν σταθερά σε τριμηνιαία βάση, κινούμενα κοντά στη ζώνη των 2,2 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για επίπεδα υψηλότερα κατά περίπου 20% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2023.

  •  Τα συνολικά έσοδα ωστόσο εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν κατά 5% σε τριμηνιαία βάση, στα 2,7 δισ. ευρώ. Έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2023 αναμένονται αυξημένα κατά 15%.
  •  Οι λειτουργικές δαπάνες εκτιμάται ότι θα περιοριστούν σε τριμηνιαία βάση, καθώς πάντα στο δ΄ τρίμηνο, κυρίως λόγω του 14ου μισθού προς το προσωπικό, εμφανίζονται ενισχυμένες.

Η πτώση τους αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3% – 5%. Σε ετήσια βάση ωστόσο, εκτιμάται ότι θα παραμείνουν σταθερές.

  •  Οι δείκτες καθυστερήσεων μετά την υποχώρησή τους κατά μέσο όρο στο 4% και οι μικρές εισροές νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, επιτρέπουν τον περιορισμό του κόστους για τον πιστωτικό κίνδυνο.

Στο πλαίσιο αυτό, οι προβλέψεις δύσκολα θα υπερβούν σε σημαντικό βαθμό τα 300 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2024, στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό την προ φόρων κερδοφορία.

  •  Ως αποτέλεσμα, τα καθαρά κέρδη εκτιμάται ότι θα κινηθούν γύρω από τα 1,2 δισ. ευρώ, υψηλότερα σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2023 κατά 30% – 35%.

Ο στόχος για το 2024

Με αυτά τα δεδομένα, θεωρείται απολύτως εφικτός ο στόχος διατήρησης του καθαρού αποτελέσματος των τεσσάρων συστημικών ομίλων στα 3,5 – 3,6 δισ. ευρώ στο σύνολο της χρονιάς.

Σύμφωνα με αναλυτές, στο νέο περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων από το δεύτερο μισό της χρονιάς, η αναπόφευκτη μείωση στα καθαρά έσοδα από τόκους στα υφιστάμενα χαρτοφυλάκια δανείων θα είναι περιορισμένη, ενώ παράλληλα θα δοθεί η δυνατότητα μείωσης του κόστους δανεισμού με στόχο την αύξηση της ζήτησης από νοικοκυριά και επιχειρήσεις και την ενίσχυση της νέας παραγωγής.

Παράλληλα, οι τράπεζες έχουν το μαξιλάρι των προθεσμιακών καταθέσεων για να αναπληρώσουν τις απώλειες που θα καταγραφούν στο επιτοκιακό τους εισόδημα.

Με δεδομένους τους υψηλούς δείκτες ρευστότητας, αλλά και της περιορισμένης στροφής των καταθετών σε εναλλακτικές μορφές αποταμίευσης / επένδυσης με υψηλότερες αποδόσεις, έχουν το περιθώριο να προστατέψουν την οργανική τους κερδοφορία, μέσω μειώσεων στα επιτόκια των λογαριασμών προθεσμίας.

Επιπλέον, θα έχουν όφελος από το μειωμένο κόστος άντλησης κεφαλαίων μέσω ομολόγων, στο πλαίσιο της στρατηγικής τους για την επίτευξη των στόχων MREL έως την Πρωτοχρονιά του 2026.

Μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας θα μπορέσουν να ανακαλέσουν τίτλους με υψηλά κουπόνια που είχαν εκδώσει στο παρελθόν και να τους αντικαταστήσουν με άλλους χαμηλότερης απόδοσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις