Τα πλαστά προϊόντα, ή «μαϊμούδες», κατακλύζουν το λιανικό εμπόριο και γνωρίζουν άνθηση μέσω διαδικτυακών πωλήσεων. Ένας κινεζικός ιστότοπος ηλεκτρονικού εμπορίου που προσφέρει «επώνυμα» προϊόντα μόδας σε ένα κλάσμα από τις τιμές που χρεώνουν τα brands είναι το Pandabuy.

Ο ιστότοπος, ελάχιστα γνωστός μόλις πριν από δύο χρόνια, βρίσκεται στο επίκεντρο ενός ακμάζοντος διαδικτυακού εμπορίου φερόμενων πλαστών επώνυμων προϊόντων, τα οποία προωθούνται στο TikTok, το Reddit και την πλατφόρμα κοινωνικής συνομιλίας Discord, σύμφωνα με το Bloomberg.

LVMH: «Συμμαχία» με TikTok κατά των προϊόντων μαϊμού

Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι κινεζικές αρχές πραγματοποίησαν έφοδο στα γραφεία της Pandabuy στο Hangzhou και σε πολλές αποθήκες, κατασχέθηκαν εμπορεύματα εν μέσω ισχυρισμών ότι διένειμε τεράστιες ποσότητες πλαστών παπουτσιών, ρούχων και ρολογιών.

Μια σπάνια νίκη

Η καταστολή σηματοδοτεί μια σπάνια νίκη για τους λιανοπωλητές που αγωνίζονται να κλείσουν το Pandabuy και να σταματήσουν διαδικτυακούς influencers από την προώθηση του ιστότοπου. Αν και είναι απίθανο να είναι κάτι περισσότερο από μια προσωρινή νίκη, η επιδρομή προκάλεσε σοκ στην ομάδα των influencers και των οπαδών τους, οι οποίοι τροφοδοτούν τους δημιουργούς βίντεο με ερωτήσεις σχετικά με το πώς μπορούν να αποκτήσουν τα ίδια αμφιλεγόμενα είδη.

Ως «πράκτορας αγορών», η Pandabuy δεν κατασκευάζει ούτε πουλά τα ίδια τα προϊόντα. Αντιθέτως, ενεργεί ως μεσάζων, παρέχοντας πλατφόρμα και υπηρεσίες πωλήσεων, όπως φωτογραφίες και αποστολή σε ανεξάρτητους προμηθευτές κινεζικών προϊόντων.

Η συμβουλευτική εταιρεία κατά της πειρατείας Corsearch, η οποία βοήθησε σε μια έρευνα της βρετανικής αστυνομίας για επώνυμα προϊόντα στον ιστότοπο, δεν βρήκε ούτε ένα νόμιμο.

«Σχεδόν σε κάθε περίπτωση ανέφερε αντίγραφα ή απομιμήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν πλαστά ή πλαστά», είπε στο Bloomberg ο Τζόσεφ Τσελργιαθ, ερευνητής της Corsearch του οποίου η ομάδα ανέλυσε τον ιστότοπο και παρείχε πληροφορίες στις αρχές. «Και οι αγοραστές και οι άνθρωποι που λάμβαναν τα προϊόντα γνώριζαν πολύ καλά ότι αυτό συνέβαινε».

Η αγορά μαϊμούδων δεν είναι παράνομη, η πώληση είναι

Η αγορά απομιμήσεων προϊόντων δεν είναι παράνομη στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά μόνο η πώληση ή η κατασκευή τους.

Η επιδρομή στο Pandabuy σηματοδοτεί το τελευταίο επεισόδιο σε ένα παιχνίδι γάτας με ποντίκι, διάρκειας δεκαετιών, ανάμεσα σε παραχαράκτες και τους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων και τις αρχές επιβολής του νόμου που προσπαθούν να καταπνίξουν ένα αυξανόμενο κύμα συγκρούσεων.

Ο συντονισμός της εξάμηνης έρευνας δεν ήταν εύκολος: η αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου περιορίζεται στο τι μπορεί να μοιραστεί με ξένες κυβερνήσεις, σύμφωνα με τον ντετέκτιβ επιθεωρητή Άντριου Μάστερσον της Μονάδας Εγκλήματος Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Αστυνομίας του Λονδίνου.

Οι τελωνιακοί αντιμετωπίζουν επίσης πρόκληση στο να αναχαιτίσουν έστω και κομμάτι των συναλλαγών, επειδή πολλές αποστολές φτάνουν πλέον σε μεμονωμένες συσκευασίες αντί για εμπορευματοκιβώτια.

«Όλοι μιλούν για τον ιδιωτικό τομέα που εργάζεται χέρι-χέρι με τις αρχές, τις αρχές επιβολής του νόμου και τις κυβερνήσεις για την προστασία των καταναλωτών, αλλά αυτό δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα», δήλωσε ο Τσεράγιαθ της Corsearch, τονίζοντας ότι η επιδρομή κατά της Pandabuy ήταν πρωτόγνωρη.

Μια πρωτόγνωρη επιχείρηση

Το Pandabuy έχει αναπτυχθεί ραγδαία από τον Ιούλιο του 2022, με περισσότερους από 20 εκατομμύρια επισκέπτες τον Μάρτιο εφέτος, σύμφωνα με το SimilarWeb. Το επιθετικό της μάρκετινγκ και οι influencers έχουν συμβάλει στην αύξηση της ζήτησης μεταξύ των νέων Βρετανών για προϊόντα πολυτελείας, δήλωσε στο Bloomberg ο Άλαστερ Γκρέι, διευθυντής της International Trademark Association.

Μια θυγατρική στο Ηνωμένο Βασίλειο δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2022 με μια ταχυδρομική διεύθυνση στο Λονδίνο που μοιράζεται με 66.959 άλλες επιχειρήσεις, με βάση τα δεδομένα του Companies House. Ο ιστότοπος του Pandabuy αναφέρει ως έδρα του ένα επιχειρηματικό κέντρο στο βόρειο Λονδίνο.

Μεγάλοι λιανοπωλητές όπως η Alibaba Group Holding και η Amazon.com έχουν σημειώσει πρόοδο στην αφαίρεση πλαστών ειδών. Το Pandabuy και το Temu, το οποίο έχει επίσης κερδίσει δημοτικότητα για φθηνά προϊόντα, είναι λιγότερο προληπτικά.

Η Temu, της οποίας η μητρική εταιρεία είναι ο κινεζικός γίγαντας ηλεκτρονικού εμπορίου PDD Holdings, λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο από το Pandabuy. Διαθέτει προϊόντα που μοιάζουν, αλλά συνήθως δεν υποδύονται τις επωνυμίες.

Οι καταναλώτες διψάνε για πλαστά

Η επιδρομή του Pandabuy έχει προκαλέσει σάλο στους χρήστες του. Το FashionReps, το οποίο αυτοχαρακτηρίζεται ως «η μεγαλύτερη κοινότητα του Reddit για τη συζήτηση μόδας απομιμήσεων», έχει σταματήσει να προσθέτει στα 1,7 εκατομμύρια μέλη του, αφού μεγάλωσε πάνω από 10 φορές από το 2019. Παρόμοιες σελίδες ακολούθησαν το παράδειγμά τους.

Η αστυνομία σχεδιάζει να λάβει περαιτέρω μέτρα κατά του Pandabuy στο Ηνωμένο Βασίλειο ως μέρος της συνεχιζόμενης Επιχείρησής που στοχεύει σε διαδικτυακές απομιμήσεις, σύμφωνα με τον ντετέκτιβ επιθεωρητή Μάστερσον.

Η πλήρης διακοπή του ύποπτου εμπορίου θα είναι μεγάλη πρόκληση. Ήδη, οι εργαζόμενοι στο Pandabuy έχουν επιστρέψει στις αποθήκες του, σύμφωνα με το World Trademark Review.

Τα «μαϊμού» προϊόντα έχουν επίσης μεταναστεύσει σε άλλους ιστότοπους, με δεκάδες χρήστες του Reddit και του Discord να συζητούν εναλλακτικές πηγές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή