Πολλά από τα είδη που ήταν προς πώληση στην αγορά Balogun, μια δημοφιλή αγορά υφασμάτων και μόδας στο Λάγος, έμοιαζαν γνωστά. Ορισμένοι έμποροι πουλούσαν παπούτσια με λογότυπα που θύμιζαν το swoosh της Nike ή τις τρεις ρίγες της Adidas – αλλά με διαφορετικό όνομα.

Άλλα προϊόντα διέθεταν ετικέτες με ένα ή δύο γράμματα που είχαν παραλειφθεί, προστεθεί ή αλλαχθεί για να δημιουργηθούν αναγνωρίσιμες επωνυμίες: Ρούχα με την επωνυμία Aidads, Baiencglaca, Berbuery και Guccy κρέμονταν σε ράγες ή εκτίθεντο στο πάτωμα, αναφέρει η ιστοσελίδα rest of world.

Shein: Οι δεκάδες αγωγές για αντιγραφή απειλούν την IPO στις ΗΠΑ

Οι «στρατιώτες» των μεγαλύτερων εμπόρων που έχουν την οικονομική δυνατότητα να νοικιάσουν χώρο μέσα στο κατάστημα κινούνταν στην αγορά, γλυκομιλούσαν στους πελάτες και τους τραβούσαν από τα χέρια και τα … πουκάμισα,  στα καταστήματά τους.

Στη Νιγηρία, αυτές οι απομιμήσεις ή οι απομιμήσεις είναι γνωστές ως “ψεύτικα πρωτότυπα”. Έχοντας ως πρότυπο δημοφιλείς αθλητικές ή πολυτελείς μάρκες, κοστίζουν ένα κλάσμα της τιμής του πρωτοτύπου. Και πριν φτάσουν σε νιγηριανούς πελάτες όπως αυτοί στην αγορά Balogun, συχνά ξεκινούν το ταξίδι τους σε κινεζικές πλατφόρμες αγορών.

Τα «μαϊμού» προϊόντα ανεβαίνουν στα e-shop’s

Παρά τα χρόνια νομικής πάλης και τις υποσχέσεις για καταστολή και ενσωματωμένα εργαλεία κατά της παραποίησης, πολλές κινεζικές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου είναι γεμάτες με απομιμήσεις αγαπημένων παγκόσμιων εμπορικών σημάτων ένδυσης.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει χαρακτηρίσει ιστοσελίδες, όπως οι AliExpress, Taobao και DHgate, ως «διαβόητες αγορές» για παραποίηση και πειρατεία. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι απίστευτα εύκολο να βρείτε πλαστά επώνυμα προϊόντα μεταβλητής ποιότητας σε αυτές τις πλατφόρμες. Θα θέλατε μια τσάντα (απομίμηση) Dolce & Gabbana για λιγότερο από 20 δολάρια;

Τι θα λέγατε για ένα φτηνό ζευγάρι Fikes ή ίσως Mikes; Το Rest of World μίλησε με 40 εμπόρους στην αγορά, 35 από τους οποίους δήλωσαν ότι προμηθεύονται τα εμπορεύματά τους από κινεζικές πλατφόρμες ή απευθείας από κατασκευαστές που είχαν γνωρίσει σε κινεζικές πλατφόρμες και έκτοτε έχτισαν σχέσεις με αυτούς.

Πριν από την άνοδο των κινεζικών ιστόσελίδων ηλεκτρονικού εμπορίου, η απόκτηση μεταχειρισμένων ρούχων ήταν ο πιο συνηθισμένος τρόπος με τον οποίο πολλοί Νιγηριανοί προμηθεύονταν επώνυμα ρούχα, σύμφωνα με τον Ganiu Adewuyi, διευθυντή επιχειρήσεων στην ABSAS Nigeria Limited που εργάζεται σε εισαγωγές και εξαγωγές στην Αφρική για περισσότερα από 30 χρόνια.

Οι έμποροι συνήθιζαν να εισάγουν μεταχειρισμένα επώνυμα και αθλητικά ρούχα από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, των ΗΠΑ, καθώς και γειτονικών χωρών όπως η Δημοκρατία του Μπενίν. Αν και η αγορά μεταχειρισμένων ρούχων εξακολουθεί να είναι ενεργή στη Νιγηρία, πολλοί έμποροι πωλούν τώρα και ψεύτικα πρωτότυπα που προέρχονται από την Κίνα μαζί με αυτά τα προϊόντα.

Μια παρόμοια ιστορία έχει συμβεί και αλλού. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, τα πλαστά προϊόντα που κατασκευάζονταν στην Κίνα πωλούνταν προηγουμένως σε μεγάλο βαθμό στις γωνιές των δρόμων ή στις αγορές. Αλλά με την άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου, αγοράζονται και πωλούνται συχνά στο διαδίκτυο, τόσο σε κινεζικές πλατφόρμες όσο και σε ιστόσελίδες των ΗΠΑ όπως το Amazon και το eBay.

«Από τη στιγμή που υπάρχει ζήτηση για αυτά, θα υπάρχει πάντα χώρος … ». Ο Deepankar Rustagi, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου B2B OmniBiz Africa, με έδρα το Λάγος, είπε στο Rest of World ότι τα ψεύτικα πρωτότυπα κάνουν τον γύρο της Νιγηρίας για πάνω από μια δεκαετία και η Κίνα ήταν πάντα ο προμηθευτής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή