Ο τομέας καλλυντικών είναι απο τα διαμάντια της γαλλικής βιομηχανίας και ελπίζει πως η επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στο Παρίσι θα βοηθήσει ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι  επιπτώσεις στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής.

Η πρώτη επίσκεψη του προέδρου Σι στην Ευρώπη μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιείται σε ένα σκηνικό τεταμένων εμπορικών σχέσεων, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να απειλεί με δασμούς τις βιομηχανίες ηλεκτρικών οχημάτων και πράσινης ενέργειας της Κίνας.

Clarins: Μια γαλλική οικογενειακή επιχείρηση που επενδύει σε καλλυντικά και ξενοδοχεία

Ωστόσο, η πρόοδος προς μια συμφωνία μεταξύ Γαλλίας και Κίνας για τη ρύθμιση των καλλυντικών, συμπεριλαμβανομένων των κραγιόν και των αρωμάτων, θα μπορούσε να αποτελέσει φωτεινό σημείο στις συζητήσεις στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα.

Το γραφείο του προέδρου Μακρόν δήλωσε πριν από τη συνάντηση ότι τα καλλυντικά θα αποτελέσουν θέμα «μεγάλης προσοχής» και ότι επιδιώκεται «να βρεθεί μια λύση που θα προστατεύει επίσης τα συμφέροντα των εταιρειών μας».

Εμπόδια στις γαλλικές εξαγωγές

Η Γαλλία είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας καλλυντικών στον κόσμο, αποστέλλοντας πέρυσι στην Κίνα προϊόντα μακιγιάζ και περιποίησης δέρματος αξίας σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων ευρώ  δεύτερος  σε σημασία τομέας μετά τα αεροδιαστημικά προϊόντα, σημειώνει το Reuters.

Οι νέοι κινεζικοί κανόνες ασφαλείας που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ το επόμενο έτος απειλούν αυτό το εμπόριο.

Από τον Μάιο του 2025 οι εξαγωγείς καλλυντικών θα πρέπει να μοιράζονται λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες παραγωγής τους με το Πεκίνο και να δέχονται Κινέζους επιθεωρητές στα εργοστάσιά τους, ένα μέτρο που εγείρει ανησυχίες για την απώλεια του ελέγχου της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Σύμφωνα με ένα σχέδιο που προτάθηκε σε συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών το περασμένο έτος, οι γαλλικές αρχές θα αναλάβουν την ευθύνη για τη διασφάλιση της ασφάλειας ορισμένων από τις εξαγωγές τους, χωρίς την ανάγκη κινεζικών επιθεωρήσεων.

Αμοιβαιότητα

Η Γαλλία θα χορηγούσε κάποια παρόμοια μέτρα στην Κίνα, αλλά δεν ήταν σαφές ποιους τομείς θα κάλυπταν.

«Αυτή η αμοιβαιότητα θα διασφαλίσει τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας στους Κινέζους καταναλωτές», δήλωσε ο Εμανουέλ Γκιχάρ, γενικός γραμματέας της ένωσης της βιομηχανίας καλλυντικών της Γαλλίας (FEBEA), προσθέτοντας ότι το σχέδιο θα μπορούσε να επισημοποιηθεί κατά τη διάρκεια συνομιλιών μεταξύ του Σι και του Μακρόν.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, ο γαλλικός οργανισμός προστασίας των καταναλωτών και καταπολέμησης της απάτης (DGCCRF) θα διασφαλίζει την ασφάλεια ορισμένων γαλλικών κατασκευαστών που πληρούν τις προϋποθέσεις για να αποκτήσουν καθεστώς «λευκού καταλόγου».
Ο οργανισμός ανέφερε σε έκθεση που εξέδωσε την Παρασκευή σχετικά με τις πρόσφατες δραστηριότητές του ότι πραγματοποίησε τον Δεκέμβριο την πρώτη του συνάντηση σχετικά με την πιστοποίηση των γαλλικών καλλυντικών για εξαγωγή στην Κίνα με την Εθνική Διοίκηση Ιατρικών Προϊόντων της Κίνας (NMPA).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή