Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, αφού ξεπέρασαν την αρχική τους νευρικότητα με αφορμή τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, τα οποία έδειξαν βελτίωση της δραστηριότητας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,4%. Ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,95% στις 18.171 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,49% στις 7.996 μονάδες.

Ινδία: Τα κρατικά ομόλογα πιο ελκυστικά από τα εταιρικά ομόλογα σε δολάρια

Η βρετανική αγορά ήταν σε αργία.

Σε επίπεδο τίτλων, η μετοχή της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου και αλληλογραφίας PostNL υποχώρησε κατά 3,4% μετά την ανακοίνωση για τα χαμηλότερα του αναμενομένου κέρδη το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η Volvo Cars σημείωσε άνοδο 2,4% καθώς ανέφερε ότι σημείωσε ετήσια αύξηση των πωλήσεων κατά 27% για τον μήνα Απρίλιο.

Στα μάκρο της ημέρας, ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού μειώθηκε κατά 0,4% τον Μάρτιο του 2024 σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2024 τόσο στην Ευρωζώνη όσο και κατά 0,5% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Eurostat. Σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2023, ο δείκτης μειώθηκε κατά 7,8% στη ζώνη του ευρώ και 7,6% στην ΕΕ.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές της ενέργειας στην Ευρωζώνη μειώθηκαν κατά 1,8%, των ενδιάμεσων αγαθών, των διαρκών καταναλωτικών αγαθών και των κεφαλαιουχικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,1%, ενώ οι τιμές των μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,4%.

Η επενδυτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη

Την ίδια ώρα, η επενδυτική εμπιστοσύνη στη ζώνη του ευρώ ανέκαμψε κάπως τον Μάιο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Sentix. Ο δείκτης εμπιστοσύνης συρρικνώθηκε από το -5,9 τον Απρίλιο στο -3,6 τον Μάιο, σημειώνοντας άνοδο για έβδομη συνεχή φορά.

Ο δείκτης τρέχουσας κατάστασης τον Μάιο βελτιώθηκε κατά 2 μονάδες σε σύγκριση με τον Απρίλιο, συρρικνούμενος στο -14,3, ενώ ο δείκτης προσδοκιών βελτιώθηκε κατά 2,8 μονάδες στις 7,8 μονάδες.

Τέλος, ο σύνθετος δείκτης παραγωγής PMI της Ευρωζώνης έφτασε σε υψηλό 11 μηνών, στις 51,7 τον Απρίλιο, από 50,3 τον Μάρτιο, σύμφωνα με την S&P Global. Ομοίως, ο Δείκτης Επιχειρηματικής Δραστηριότητας Υπηρεσιών της Ευρωζώνης σημείωσε επίσης σημαντική άνοδο, σκαρφαλώνοντας στο 53,3 τον Απρίλιο από 51,5 τον Μάρτιο, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο σε σχεδόν ένα χρόνο.

Αυτή η ανάπτυξη στον τομέα των υπηρεσιών, η υψηλότερη από την έναρξη της συλλογής δεδομένων το 1998, υποστηρίχθηκε από τις αυξημένες εισροές νέων επιχειρήσεων και τον ταχύτερο ρυθμό δημιουργίας θέσεων εργασίας σε δέκα μήνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές