Ρωσία: Ζημιές στην παραγωγή σιτηρών εξαιτίας των παγετών του Μαϊου – Ξεπερνούν τα 2.650.000 στρέμματα

Οι παγετοί έπληξαν τις καλλιέργειες στις περιοχές Λιπέτσκ και Βορόνεζ όπου εκτός απο σιτηρά παράγονται και πατάτες, ηλίανθοι και φρούτα

Ρωσία: Ζημιές στην παραγωγή σιτηρών εξαιτίας των παγετών του Μαϊου – Ξεπερνούν τα 2.650.000 στρέμματα

Για «καταστροφικές συνέπειες» στην παραγωγή σιτηρών έκανε λόγο ο κυβερνήτης της περιοχής Λιπέτσκ, στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram εξηγώντας ότι αυτό οφείλεται στους παγετούς «που έπληξαν τις περιοχές στις αρχές Μαΐου».

Το πρόβλημα αφορά στις δύο από τις βασικές περιοχές καλλιέργειας σιτηρών της Ρωσίας όπου οι καιρικές συνθήκες προκάλεσαν σοβαρές ζημιές , με αποτέλεσμα να μειωθεί η φετινή συγκομιδή.

Oxford Economics: Τέλος στο ράλι των τροφίμων το 2024

Οπως δήλωσε ο Ιγκόρ Αρταμόνοφ, κυβερνήτης της περιοχής Λιπέτσκ, «Πρέπει να καταλάβουμε ότι η φετινή συγκομιδή θα είναι πολύ μικρότερη από την προηγούμενη».

Η γειτονική περιοχή του Βορόνεζ ανακοίνωσε ότι κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, η έκταση των σιτηρών που έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές ξεπερνάει τα 2.650.000 στρέμματα» ανακοίνωσε το περιφερειακό υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας στο Telegram.

Οι περιοχές Βορόνεζ και Λιπέτσκ είναι τμήμα της εύφορης περιοχής της Μαύρης Γης της Ρωσία. Η Ρωσία είναι ένα από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο.

Εκτός από τα σιτηρά, οι δύο περιοχές παράγουν και άλλες καλλιέργειες, όπως πατάτες, ηλίανθους, ζαχαρότευτλα και φρούτα. Από τις ανακοινώσεις τους δεν διευκρινίζεται πώς μπορεί να επηρεαστεί από τους παγετούς καθεμία από αυτές τις καλλιέργειες.

Το υπουργείο της περιοχής Βορόνεζ ανακοίνωσε ότι οι ζημιές προήλθαν από τους παγετούς τις νύχτες της 3ης-4ης και 4ης-5ης Μαΐου, όταν η θερμοκρασία του αέρα είχε πέσει στους -4,6 βαθμούς Κελσίου και η θερμοκρασία του εδάφους στους -5 βαθμούς Κελσίου.

Μείωση της συγκομιδής σιτηρών

Επίσης αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα επιτρέψει στους αγρότες να «τεκμηριώσουν την αντικειμενική αδυναμία επίτευξης των δεικτών-στόχων», τους οποίους είναι υποχρεωμένοι να επιτύχουν για να λάβουν επιδοτήσεις, καθώς και να υποβάλουν αίτηση για ασφαλιστικές πληρωμές.

Ο κυβερνήτης του Λιπέτσκ, ο Αρταμόνοφ, δήλωσε ότι η περιφέρειά του εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Οι αναλυτές του κλάδου κατέγραψαν παγετούς σε μια σειρά περιοχών της κεντρικής ευρωπαϊκής Ρωσίας, του Βόλγα και του νότου της χώρας. Λένε ότι οι περιοχές αντιμετωπίζουν τώρα ένα ακόμη κύμα ψυχρών εισβολών που θα επηρεάσει την κατάσταση των καλλιεργειών μετά την πρώιμη, ζεστή άνοιξη.

Οι αναλυτές έχουν ήδη μειώσει τις προβλέψεις τους για τη συγκομιδή σιτηρών το 2024 λόγω της ανομβρίας στον νότο, αλλά ο αντίκτυπος των παγετώνων δεν έχει ακόμη συμπεριληφθεί στις προβλέψεις.

Στα μέσα Απριλίου, το υπουργείο Γεωργίας δήλωσε ότι η συγκομιδή σιτηρών το 2024 μπορεί να μειωθεί στους 132 εκατομμύρια μετρικούς τόνους από 144,9 εκατομμύρια τόνους το 2023.

OT Originals

Περισσότερα από Commodities

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο