Πτωτικά κινήθηκαν τα αποθέματα χονδρεμπόρων στις ΗΠΑ για τον Μάρτιο. Το Γραφείο Απογραφών του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα χονδρικής μειώθηκαν κατά 0,4%, ενώ είχαν ανακάμψει κατά 0,2% τον Φεβρουάριο.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι τα αποθέματα, ένα βασικό μέρος του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, θα παρέμεναν αμετάβλητα. Τα αποθέματα μειώθηκαν κατά 2,3% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο.

Η αμερικανική οικονομία επιβραδύνεται λένε οικονομολόγοι και επιχειρηματίες

Οι ιδιωτικές επενδύσεις σε αποθέματα έκοψαν 0,35 μονάδες από την αύξηση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο, όπως ανέφερε η κυβέρνηση τον περασμένο μήνα. Ήταν το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο που τα αποθέματα έκοψαν από το ΑΕΠ.

Η οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,6% το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, τον πιο αργό ρυθμό των τελευταίων σχεδόν δύο ετών. Τα αποθέματα χονδρικής μηχανοκίνητων οχημάτων μειώθηκαν κατά 0,1%. Μειώθηκαν επίσης τα αποθέματα πώλησης μετάλλων, σιδηρικών, χαρτιού, φαρμάκων καθώς και ενδυμάτων, ειδών διατροφής, αγροτικών προϊόντων και αλκοόλ. Ωστόσο, τα αποθέματα πετρελαίου αυξήθηκαν, όπως και εκείνα της ξυλείας, των επίπλων, των μηχανημάτων και του εξοπλισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, τα αποθέματα χονδρικής μειώθηκαν κατά 0,5% τον Μάρτιο, που είναι και το στοιχείο που επηρεάζει τον υπολογισμό του ΑΕΠ. Οι πωλήσεις των χονδρεμπόρων μειώθηκαν κατά 1,3% τον Μάρτιο, μετά από αύξηση 2% τον Φεβρουάριο. Με τον ρυθμό πωλήσεων του Μαρτίου οι χονδρέμποροι θα χρειάζονταν 1,35 μήνες για να αδειάσουν τα ράφια, από 1,34 μήνες το Φεβρουάριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή